Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Ahtisaari — fel val som fredspristagare!?

Valet av Finlands förre president Martti Ahtisaari som Nobels fredspristagare är en skam för mänskligheten. Inga av de kriterier som finns upptagna i Alfed Nobels sista vilja (testamente på norska, upprättat 1895) om att bland annat bidra till: ”folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande av fredskongresser” överensstämmer med Ahtisaaris världsfredsinsatser.

Martti Ahtisaari, liksom Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Helmuth Kohl, Hans-Dietrich Genscher med flera ”postbudspolitiker”, är en marionett till västmakterna. Våren 1999 utnämndes han till FN:s sändebud till Kosovo, som tillsammans med Richard Holbrooke och Madeleine Albright övertalade Serbiens Slobodan Milosevic att få ett slut på Nato:s 78 dagars gäckande bombningar av skolor, sjukhusinrättningar, bostadskvarter, civila vuxna och barn — ett blixtkrig som saknade mandat från FN:s säkerhetsråd.

Ahtisaari är arkitekten bakom Kosovos utbrytning ur Serbien i februari 2008. Nyligen erkände även Montenegro och Makedonien utbrytarstaten. Ahtisaari och kompani är ytterst ansvariga för de följder som skett och som komma skall på Balkan, som genom sitt ”fredsmäklande” splittrat folken och hällt än mer olja på konflikterna runtom världen.

”År 2000 grundade han Crisis Management Initiative, en oberoende, ideell förening som innovativt främjar och arbetar för en hållbar säkerhet i världen. CMI arbetar för att stärka det internationella samfundets förmåga till omfattande krishantering och konfliktlösning. Ahtisaari är också dess ordförande.” (Källa: Wikipedia) Världen mår mycket bättre utan Ahtisaaris kvalitetssäkringar av hållbar säkerhet i världen. Han är ytterst olämplig som Balkansändebud med tanke på att han föddes i Viborg (nuvarande Ryssland) och att han redan från modersmjölken hyste agg mot slaver och Rysslands ”annektering” av finska Karelen.

Nobelkommittén delar ut Nobels fredspris alldeles för lättvindigt och till inkompetenta ledare, som saknar elementära kunskaper om antimilitarism, fred och säkerhet. Det finns bättre kandidater till fredspriset. Exempelvis kan nämnas Serbiens nuvarande president Boris Tadic, som arbetat mer än någon annan politiker på att skapa grannsämja balkanfolken emellan. Förra året fick Al Gore fredspriset, även det en stor skandal!

Det tycks som om man måste vara en vän av ”postbudspolitikerna” för att få en hedersutmärkelse idag. I så fall är det bättre att aldrig få en medalj än att gå någons ärenden! Kanske är det dags att hitta en alternativ lösning till Alfred Nobels fredspris!?

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,

medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Musik

Bo Kaspers Orkester — 8 & Viktoria Tolstoy — My Russian Soul

Brian Wilson — That Lucky Old Sun

Calexico — Carried to Dust & Giant Sand — proVISIONS

Daniel Johnston — indievärldens kultikon

Dimension Zero — He Who Shall Not Bleed & The Haunted — Versus

Dungen — 4; Mogwai — The Hawk Is Howling; Mercury Rev — Snowflake Midnight & Vetiver — Things of the Past

Gary Moore — Bad for You Baby

Glasvegas — Glasvegas & Death Vessel — Nothing Is Precious Enough for Us

Jackson Browne — Time the Conqueror

Jenny Lewis — Acid Tongue

Kings of Leon — Only by the Night

Korta musikrecensioner XLIII

Lambchop — OH (ohio)

Motörhead — Motörizer (Dr. Indie)

Motörhead — Motörizer (Dr. Rock)

Ne-Yo — Year of the Gentleman & Nelly — Brass Knuckles

Nine Inch Nails — The Slip

Nordpolen — På Nordpolen & Hello Saferide — More Modern Short Stories from Hello Saferide

P. F. Sloan — Here’s Where I Belong: The Best of the Dunhill Years 1965–1967

Poisonblack — A Dead Heavy Day & Zebrahead — Phoenix

Scars on Broadway — Scars on Broadway

Soulfly — Conquer

Strangers in Wonderland — Shadow

The Haunted — Versus

Tv on the Radio — Dear Science

Volbeat — Guitar Gangsters & Cadillac Blood (Miss Vampyria)