Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Progressiv/kraut/indierock

Dungen — 4

Mogwai — The Hawk Is Howling

Mercury Rev — Snowflake Midnight

Vetiver — Things of the Past

Dungen.Den progressiva rocken med dess experimentella känsla man kan strö som läcker delikat bomull över en hel kontinent, räcker länge för min del. Det är märkligt hur mycket progressiv rock liksom krautrocken har funnit sina hem i en rad band. Både Mogwai och Mercury Rev har satt Pink Floyd och krautrocken på kartan i den utveckling som har varit sedan 2000-talets inledning. I Sverige har Gustav Ejstes och hans svenska Band dungen fortsatt en rörelse där Made In Sweden, Hörselmat och Solar Plexus mixat med lite Pughs 70-talslåtar. Dungen är ett band som vågar ta den psykedeliska progressiva rocken in i vårt decennium. Jag vill till och med påstå att Dungen gör progressiv rock med en svensk tidstypisk förkälek för det stora 70-talet där man faktiskt kunde göra intressant rockmusik. Tänk er svenska band som Wasa Express, November, Motvind eller Trettioåriga kriget hur de skulle låta idag om dom hade slagit igenom. Dungens nya skiva är ett smärre konstverk i sig själv. Aldrig trodde jag att psykedelisk rock med popkänsla skulle vara så bra i dag. Varenda litet spår är hur skön som helst. Låt Dungen vinna ditt hjärta.

Mogwai — The Hawk Is Howling.Mogwai fortsätter att dra sin musik ett varv längre en vad det har gjort förut; de beträder stigar som man inte kunde tro gick att vandra längre på. Nya skivan har flera starka rockiga progressiva spår så att man har King Crimson med Robert Fripp i spetsen, när det gäller stil och den fria formen i musiken. Jag lyssnar på långa instrumentella spår som är fantastiska att uppleva, man liksom smälter in i musiken på ett skönt sätt. Det här måste vara den främsta skiva Mogwai vågade släppa ut. Fantasifull skarp musik som bär upp sina egna ljudbilder på ett välutstuderad arkitektoniskt forum. Mogwai kan knappast överträffa sig själva när det har släppt ett av de årets mest egensinniga album.

Mercury Rev har släppt flera vackra album i den anda som Pink Floyd gjorde till sitt eget signum. Mercury Rev lade bara in lite värme och överjordisk jordig rock från The Bands bästa epoker. Det är sådant jag älskade med Mercury Revs flöde av outplånliga ständigt strömmande skön musik. Nya plattan är lite popigare men rösten/rösterna är lika spirituella som det alltid varit. Jonathan Donahue sjunger vacker; lite men en eggande porös sublim intim sångröst. Mercury Rev lägger in lite snygag discovirvlar i trummorna vilket har balans när musiken är luftig och svävande i dess bästa mening. Nya skivan är superbra och har allting som verkligen utgör det som är bra med Mercury Rev.

Vetiver — Things of the Past.Till sist hamnar vi hos folkrockkollektivet i Vetiver som med sin nya skiva gör covers på låtar av Townes Van Zandt, Norman Greenbaum, Loundon Wainwright och Michael Hurley bland många andra fina tolkningar. Det är ingen slentrianmässig tråkig pubcoverval — utan här handlar det om dignitet och kärlek till sina val av sånger som skall tolkas. Känslighet och subtilitet är två ord som är signifikativt med Vetivers nya skiva. Den diggar jag länge och väl.

Musik

Bo Kaspers Orkester — 8 & Viktoria Tolstoy — My Russian Soul

Brian Wilson — That Lucky Old Sun

Calexico — Carried to Dust & Giant Sand — proVISIONS

Daniel Johnston — indievärldens kultikon

Dimension Zero — He Who Shall Not Bleed & The Haunted — Versus

Dungen — 4; Mogwai — The Hawk Is Howling; Mercury Rev — Snowflake Midnight & Vetiver — Things of the Past

Gary Moore — Bad for You Baby

Glasvegas — Glasvegas & Death Vessel — Nothing Is Precious Enough for Us

Jackson Browne — Time the Conqueror

Jenny Lewis — Acid Tongue

Kings of Leon — Only by the Night

Korta musikrecensioner XLIII

Lambchop — OH (ohio)

Motörhead — Motörizer (Dr. Indie)

Motörhead — Motörizer (Dr. Rock)

Ne-Yo — Year of the Gentleman & Nelly — Brass Knuckles

Nine Inch Nails — The Slip

Nordpolen — På Nordpolen & Hello Saferide — More Modern Short Stories from Hello Saferide

P. F. Sloan — Here’s Where I Belong: The Best of the Dunhill Years 1965–1967

Poisonblack — A Dead Heavy Day & Zebrahead — Phoenix

Scars on Broadway — Scars on Broadway

Soulfly — Conquer

Strangers in Wonderland — Shadow

The Haunted — Versus

Tv on the Radio — Dear Science

Volbeat — Guitar Gangsters & Cadillac Blood (Miss Vampyria)