Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Intervju med Emanuel Lundgren

Frågor till Emanuel Lundgren i I’m from Barcelona av Dr. Indie.


Fråga
Jag gissar att du säker fått den jämförelsen med indiekollektivet The Polyphonic Spree när det gäller ditt eget kompisband I m' From Barcelona. Men det är stämningsfulla låtar och magisk pop som kommer från din hand. The Polyphonic pree har den där känslan. Kan du berätta om hur det hela egentligen började med allting?
Svar
Många har jämfört oss med Polyphonic Spree, men jag hade faktiskt inte intentionen att skapa ett stort band som turnérade runt en massa. Jag ville samla mina vänner för att maximera rolighetsfaktorn under en sommars inspelning. En mer rättvis jämförelse än Polyphonic på första plattan är nog Hidden Cameras, som jag tycker gör fantastiska poplåtar.
Fråga
Jag älskade ditt första album "Let Me Introduce My Friends" Ditt nya album "Who Killed Harry Houdini" har en liten historia om en bok som handlade om honom. Vad skiljer den här skivan musikaliskt tycker du från din första skiva?
Svar
Mer känslolägen helt enkelt. Och att jag blandat in mer av sådant jag höll på med innan I'm from Barcelona. Det kändes inte intressant att göra en likadan skiva till, utan försöka nå ett mål jag jobbat efter i flera år, att göra en skiva som innehåller både glädje och sorg, gärna i samma låt.
Fråga
Du har turnerat mycket med ditt band och gjort succé, vad är det som gör det roligt att fara omkring världen över och spela inför folk, kan det inte bli tröttsamt?
Svar
Allting kan bli tröttsamt, men det är mer tröttsamt att vara hemma och sortera tvätt (som jag är nu) än att turnéra med 15 polare och spela rock n roll.
Fråga
Kan du berätta lite om texternas tillkomst på skivan?
Svar
Många av texterna på skivan (och på de låtar som föll bort från skivan) är inspirerade av olika biografier. Många låtar har personnamn av den anledningen… små inblickar i olika personers liv…
Andra är som små filmer… tex Ophelia eller Rufus.
Fråga
Det vore trevligt veta lite om produktionen bakom nya skiva, Instrumenteringen och vilka visioner som låg bakom nya albumet?
Svar
Vi ville att det skulle bli både större och mindre sound än på förra albumet. Jag har mixat skivan tillsammans med Fabian "Phatfabe" Torsson, och han har varit bra på att peppa mig till att våga dra saker längre åt olika håll. Det kändes viktigt att det skulle finnas blinkningar både bakåt, dels till förra skivan men även sånt jag pysslat med innan, men även framåt i nya riktningar för I'm from Barcelona. Vi har testat många olika vägar under de två år som skivan funnits i bakhuvudet, vilket har lett till att det finns många olika sound på låtarna på skivan. En viktig riktlinje var att varje låt ska vara unik, inte göra samma sak som nån annan låt på skivan. Detta är en viktig skillnad mot förra albumet. Min förhoppning är att detta ger ett mervärde när man lyssnar på skivan många gånger. Att man upptäcker nya saker, precis som man kan göra om man studerar omslaget.
Fråga
Som sista fråga måste vi på redaktionen nyfiket fråga vilka egna favoritartister har du själv i botten av ditt kreativa sinne?
Svar
Det finns såklart en uppsjö…
Prince
Beatles
Tom Waits
Joni Mitchell
Sparklehorse
Yo La Tengo
Daniel Johnston
Brian Wilson
T Rex
David Bowie
Randy Newman
Sly Stone
Beck
Curtis Mayfield
Nick Cave
Spiritualized
Led Zeppelin
Yes
… för att nämna några!

Musik

Bo Kaspers Orkester — 8 & Viktoria Tolstoy — My Russian Soul

Brian Wilson — That Lucky Old Sun

Calexico — Carried to Dust & Giant Sand — proVISIONS

Daniel Johnston — indievärldens kultikon

Dimension Zero — He Who Shall Not Bleed & The Haunted — Versus

Dungen — 4; Mogwai — The Hawk Is Howling; Mercury Rev — Snowflake Midnight & Vetiver — Things of the Past

Gary Moore — Bad for You Baby

Glasvegas — Glasvegas & Death Vessel — Nothing Is Precious Enough for Us

Jackson Browne — Time the Conqueror

Jenny Lewis — Acid Tongue

Kings of Leon — Only by the Night

Korta musikrecensioner XLIII

Lambchop — OH (ohio)

Motörhead — Motörizer (Dr. Indie)

Motörhead — Motörizer (Dr. Rock)

Ne-Yo — Year of the Gentleman & Nelly — Brass Knuckles

Nine Inch Nails — The Slip

Nordpolen — På Nordpolen & Hello Saferide — More Modern Short Stories from Hello Saferide

P. F. Sloan — Here’s Where I Belong: The Best of the Dunhill Years 1965–1967

Poisonblack — A Dead Heavy Day & Zebrahead — Phoenix

Scars on Broadway — Scars on Broadway

Soulfly — Conquer

Strangers in Wonderland — Shadow

The Haunted — Versus

Tv on the Radio — Dear Science

Volbeat — Guitar Gangsters & Cadillac Blood (Miss Vampyria)