Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Indiepop

Nordpolen — På Nordpolen

Hello Saferide — More Modern Short Stories from Hello Saferide

Pelle Holmström.Svenska popen lever vidare och får människor att ständigt lära sig älska de nya Sverigebilderna som kan presenteras i musikaliska former är det nya att ta till sig. Först ut är en ung man på 22 år som heter Pelle Hellström och kallar sig för Nordpolen när han gör techno med popens sublima allvar. Nordpolen ger ut sin skiva på popslynglarna Tough Alliances eget nya skivbolag Sincerely Yours.Det är elektroniska ljudblippar som svänger loss så att vi får lite discokulörta danslågor som brinner lite sakta. Trots att Nordpolen har fina tankar och borde bli årets sensation, det sistnämnda stämmer redan — Nordpolen slår nog knockout på de flesta misstänker jag. Men jag vill bli förförd och förtjust av Nordpolens naivistiska pop. Men det kan jag inte bli. För där låtarna har bra kvaliteter så tappar Nordpolen sin musik på att texterna inte direkt brinner av energi. Jag vet att många kommer påstå att både Broder Daniel och Kent, kanske Franke är Nordpolen direkta föregångare; innan skivan På Nordpolen skall få den nya generationen att känna popens förmåga att uttrycka ångest inför livets val.

Men jag kan inte få igång min känsloapparat där jag kan tolka och avkoda den här tonårsångesten Nordpolen nästan vill uttrycka sig i sin musik. Men det är så det känns vid varje genomlyssning jag gjort under en längre tid. Skivan varken fångar mig eller får min musikaliska tankevärld att fungera så som jag gör på musik. Tyvärr får jag meddela att så får det bli.

Hello Saferide.Annika Norlin som både uppträtt med svenska alter egot Säkert och sitt engelska alias Hello Saferide vilket hon alltid gjord med övertygelse. När hon numera lämnar andra jaget Säkert bakom sig för att koncentrera sig på Hello Saferide, så borde det bli helt suveränt. Men det är en intressant skiva som har geografiska sånger om städer som Annika Norlin passerad förbi som artist får leva upp med sånger. Men det finns ångestladdade relationsånger och låtar om hennes liv, lite fiktiva bitvis utkastade pusselbitar som vi får själva sitta och klistra ihop till vår bild av Hello Saferide. Nya skivan gillar jag till hälften då det finns saker i musiken som jag inte kan ta till mig eller få grepp om. Den här skivan har givetvis några fantastiska sånger, för vi talar om Annika Norlin som är en träffsäker låtskrivare, vad annars förväntar vi oss av henne med den kapacitet hon besitter inom sig. Skivan är nästan som en öppen bok att fullfölja och läsa. Men ändå når inte skivan ändå fram till mitt inre öra — den delen av örat som vill finna allting bakom fraserna och orden. Helle Saferide är inte ointressant men den här gången blir lite stumt från mitt håll eller perspektiv.

Musik

Bo Kaspers Orkester — 8 & Viktoria Tolstoy — My Russian Soul

Brian Wilson — That Lucky Old Sun

Calexico — Carried to Dust & Giant Sand — proVISIONS

Daniel Johnston — indievärldens kultikon

Dimension Zero — He Who Shall Not Bleed & The Haunted — Versus

Dungen — 4; Mogwai — The Hawk Is Howling; Mercury Rev — Snowflake Midnight & Vetiver — Things of the Past

Gary Moore — Bad for You Baby

Glasvegas — Glasvegas & Death Vessel — Nothing Is Precious Enough for Us

Jackson Browne — Time the Conqueror

Jenny Lewis — Acid Tongue

Kings of Leon — Only by the Night

Korta musikrecensioner XLIII

Lambchop — OH (ohio)

Motörhead — Motörizer (Dr. Indie)

Motörhead — Motörizer (Dr. Rock)

Ne-Yo — Year of the Gentleman & Nelly — Brass Knuckles

Nine Inch Nails — The Slip

Nordpolen — På Nordpolen & Hello Saferide — More Modern Short Stories from Hello Saferide

P. F. Sloan — Here’s Where I Belong: The Best of the Dunhill Years 1965–1967

Poisonblack — A Dead Heavy Day & Zebrahead — Phoenix

Scars on Broadway — Scars on Broadway

Soulfly — Conquer

Strangers in Wonderland — Shadow

The Haunted — Versus

Tv on the Radio — Dear Science

Volbeat — Guitar Gangsters & Cadillac Blood (Miss Vampyria)