Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Lars Ardelius — Där Satan rullar i sanden

Norstedts 2008

Åke Smedberg — Jag är inte den du ser

Bonniers 2008

Lars Ardelius.Lars Ardelius skapar konstnärliga utsmyckade romaner efter 50 års författarskap i diverse berättartekniker och sköna skrönor. Den bästa är den i år utkomna medeltidsdramat eller skrönan som kan liknas vid en folksaga om en tid som redan varit här. Fast i tiden men ändå närvarande i vår verklighet så att historien känns levande fortfarande. Historien om pojken i Rhenlandet som får sig en uppenbarelse av Guds ängel att bege sig till det heliga landet i korsfararnas spår och sjunga Jerusalem från muslimerna fri. Det är en vacker saga om hur barn, några vuxna beger sig på en farofylld strapatsrik vandring mot det eviga landet. Med stark personlig psykologisk skärpa beskriver han barnens troskyldiga tro som kan försätta bergen på riktigt. Den vuxna världen kan ibland vara alltför grym för troende barn som verkligen tror att de kan sjunga Guds sånger så högt att Jerusalem blir den kristna trons gudomliga uppenbarande livsdröm. Jag läser en stundtals naiv roman som hyllar den obeskrivliga lusten till livet, tron i det rena hjärtat som förvandlas till berättelsen bärande skönaste idealistisk tilltro på orden och sångens kraft i livet. Briljantare berättelse har jag sällan läst, så magisk ren från ondskans giftigaste pilar, utan en rak fin stringent fantasiskröna som bär med sig våra ord i hjärtat. Det är Lars Ardelius triumf. Helt enkelt formidabel bok att sluka i vintermörkret.

Åke Smedberg.Åke Smedberg kan verkligen skriva om min egen generation på ett förträffligt sätt när det gäller fånga psykologi, platsens geografiska närhet och människans mekanismer; allting får han till slut att hänga ihop på det där sättet som en skicklig författare kan göra - när stoftet är tillräcklig intressant då kan man väva ihop Norrlands karghet och stillsamhet. Men våld och mänskligt förfall kan ligga nära varandra ändå.

Nya romanen är en tragisk och medmänsklig bok om snickaren Frank Westling som bor i Mellannorrland i en liten ointressant ort där han utför småjobb åt diverse boende runtomkring. Hans äktenskapsproblem och hälsa ligger på och tröttar ut hans själ. Det är en begåvad bok om förfall i mänsklig mening och olika sätt att få moralisk värde i sig själv. Särkilt när han inte får betalt för ett svartarbete han gjort. Det och många andra frågor spinner Åke Smedberg på med i romanen.