Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Moderna Museet: Tid & Plats: Los Angeles 1957–1968

I den postmoderna debatten på 80-talet så blev framförallt Los Angeles den stad med sina motorvägar som skar av Los Angeles på flera plan. Man kunde se Los Angeles som en stad som expanderar på bredden och blivit stor, större än vad man kunde tro från början. Framförallt dess mix av nyskapande arkitektur och bländade lyx- En plats för kultur och starkt ytligt kändisfixerande tack vare dess närhet till amerikanska drömfabriken Hollywood. Den konst som en rad män skapade blev en stor del av Los Angeles egen moment för att skapa sin egen bild över hur design, arkitektur, fotografi och konst förenas i ett enda stort tecken av självförståelse av sig själva. Los Angeles som vandrar rikt genom sociala hierarkier mellan de rika och de sociala mindre bemedlade kvarteren.

Edward Kienholz.Konsten skildrar den här världen. Men lika mycket som bilen och motorcykeln får sin egen attribut då änglarnas stad är den moderna bilindustrins drömlandskap. För alla åker bil mer eller mindre i Los Angeles. Samtidigt är det en stad vars konstliv förenar popkonsten och Los Angeles supermoderna strukturerade konstvärld. Sam Francis fascinerades av staden och gav sina abstrakta figuraktiva verk sina egna motivkretsar av uppburna symboler. Edward Ruscha.Engelskmannen David Hockney som revolutionerade engelska konstlivet flyttade till Los Angeles och blev förtjust i dess temperament och sköna stil, så han började också måla en ny stil med minimalistisk popkonst i centrum vilket blev en nystart för hans verksamhet. Los Angeles egna infödda konstnärer skildrar Los Angeles stilbrytningar genom att ge sina verk en specifik modern känsla vilket speglar den smälthärda Los Angeles ger som intryck eller uttrycker med sin spretighet.

Billy Al Bengston.De bästa och de som ingick i den här manliga konstkretsen såsom Billy Al Bengston vilket använde militära symboler i sin konst för att uttrycka sin konstnärliga drift med amerikanska utrikespolitiken. Hans verk sticker verkligen ut ordentligt. Edward Kienholz och Edward Ruscha lekte symboliskt med skulpturala mänskliga konceptuella verk som uttryckte mänsklighetens misstag eller målade ironiska men högst allvarliga bildr på välkända miljöer som att vi kan förstå Los Angeles kapitalistiska version av livet. Ett expanderande storstad med många alternativa livsstilar som bildar motståndsfickor mitt i det ekonomiska skiftet som existerar parallellt mellan de rika och fattiga människorna. Men drömstaden fortsätter att leva upp. Skådespelaren Dennis Hopper fotograferade sina generationsvänner och ger sina bilder av hemstaden Los Angeles.

Dennis Hopper.Det är flera konstnärer som bidrar med konst från 60-talet mestadels men den dynamiska florerande konst växer med stadens centrum eller stadens flera centrum som man antyder i samtida arkitekturdebatten.

En av årets bästa utställningar och den sista utställningen i serien Tid & Plats — njutningsfull konst.