Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Månadens dumheter

Oktober 2008

Joakim Hansson, filmproducent och manusförfattare, vill ha en lag som tvingar folk att skydda sina nätverk.

Så om du har ett trådlöst nätverk och inte lyckas täppa till ditt nätverk så andra kan gå in och surfa eller hacka genom det, då är du enligt honom kriminell. Så tänker en girig regissör, men nu lever vi under 2000 talet. Det är bara miffon som tänker så numera. Andra vet bättre.

Undersökningen som hävdar att piratkopieringen slår alla rekord, den är utförd på uppdrag av Macrovision, ett företag som lever på att konstruera kopieringsskydd åt bland annat filmbranschen. Det i sig är skäl nog att dissekera materialet. Mer än 60 procent av de så kallade piraterna hade kopierat filmer som de själva köpt på laglig väg. Det är inte piratkopiering, åtminstone inte utanför lagvrängarvärlden. Dessutom menade nästan en tredjedel att de inte skulle ha betalat för filmerna om det varit omöjligt att kopiera dem.

Påståendet att en tredjedel av alla människor piratkopierar dvd-filmer är alltså inte sant. Vem ska man tro på ? Och nu ryktas det om blu-ray den nya dvd standarden är på utgående, så jag undrar jag vem som lurar vem?

Vad gäller film finns det ett par sätt att komma till rätta med de s.k. problemen enligt film/skivbolagen, Korta ner tiden då en film har premiär på bio tills den har premiär på DVD. Nu är det ett halvår, men omvärlden har betydligt kortare tid mellan biopremiär och då filmerna släpps på DVD, varför kan vi inte korta ner den tiden här i Sverige också. En familj blir ju nästan ruinerad om man ska gå på några filmer/månaden som går på bio, minst 500 :-/kväll kostar en film att se för en familj med biljetter, snacks, och dricka. Sedan efter bion vill man kanske gå och ta en pizza eller hamburgare och då är man av med ytterligare 300:-. Pengarna flödar minst sagt. Men framförallt om man sänker priserna på både biobiljetter och DVD filmer, så ska ni se att försäljningen går uppåt. Annars är det väl bara att krasst konstatera att kvaliteten måste förbättras för att göra kunderna nöjda.

”Den nya fildelningslagen” tenderar att bli värre än FRA-lagen för att alliansen vill att skiv och filmbolagen ska få tillgång till IP nummer från internetdistrubitörerna/fildelarna för att direkt kunna stämma föräldrarna till tonåringen som varit med på att dela ut vissa filer, så det kommer kanske hem ett brev till föräldrarna att de ska betala 150.000:- för att deras son/dotter delat ut vissa filer. Annars blir det civilrättsligt mål och där behöver inte bevisbördan vara så stor, plus att om föräldrarna förlorar målet blir de dessutom skyldiga att betala rättegångskostnaderna. Och det kostar ju ytterligare hundratusentals kronor. Så det luktar uppgjort. Trots att Reinfelt innan valet lovade att INTE jaga ungdomar för dessa händelser. Valsvek så det skriker. Dessutom betalar man ju redan den s.k kassettavgiften på varje inköpt cd eller dvd skiva, oavsett om jag lägger in mina bilder som jag tagit med min digitalkamera på en cd eller dvd skiva, så betalar man kassettavgiften. Alliansen och Joakim Hansson får månadens dumstrut för sitt dryga synesätt till ungdomlig kultur, och sitt förlegade förhållande till internet och ny teknik.