Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blues

Black Blues Box 10 cd-skivor

Utgivna av Centurion Stars 2006

Sonny Boy Williamson II.En helhäftig box fullmatad med den mest klassiska blues från Blaskans flesta blueshjältar — för Mr Snaggus är det en enda våt dröm som blir sann i och med boxen. Den sträcker sig från det 20-tal där bluesen utvecklades sig och blev inspelad ordentligt. Bessie Smith.Man kan säga att från 20-taöet fram till 50-talet när musiken befann sig i den levande guldålder och då alla blueshjältar fick musiken vi älskar att växa sig stark. Vi kan börja med den starka svarta drottningen av blues; Bessie Smith vars inspelningar från 1923 fram till 20-talets slut är alltför bra för att inte få sin legendstatus. Bessie Smith är drottningen som levde bland de fattiga och var själv en person som föddes i misär. Men hennes röst tog fram den förmåga hon behövde för att skapa de första bluesklassiker vi kan lyssna på idag. De artister som saknas är Robert Johnson och Charlie Pattons olika inspelningar men det gör ingenting. För åt andra sidan får du lysande låtar från Leadbellys tidiga sånger istället. Jag kan inte få nog av John Lee Hooker mest klassiska sånger eller Muddy Waters första låtar från tidiga 40-talet som förlåter några missar i protokollet.

T-Bone Walker.Man kan nästan säga att de jag hör är rockmusikens historiska steg jag följer, framförallt i Big Joe Turners låtar som ekar av protorockmusikens framtida svanhopp.

John Lee Hooker.Jag kan nog påstå att det är ett smörgåsbord av artister där man pricka av de stora namnen efter varandra — se bara följande artister: Big Bill Broonzy, T-Bone Walker, Blind Willie McTell, Sonny Boy Williamson II, Big Joe Williams, Big Boy Crudup och Lightning’ Hopkins för att nämna de mera namnkunniga sångarna/musikerna. De finns ett spår med Memphis Minnie som jag gärna skulle vilja ha flera spår av, men det är som det är med sådana samlingar. Det blir oftast manlig dominerande i sådana samlingar med klassiker. Jag diggar med nöje Champion Jack Duprees två låtar och man skulle kunna säga att B.B King kunde fått få flera låtar med istället för en ynka låt. Men det är sådant som jag kan köpa ändå därför att du får så mycket mera av de andra artisterna istället. Slutsumman är att boxen är en box värd sin vikt i guld.