Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Klassisk syntpop/new wave

New Order — Power, Corruption & Lies; Technique; Low-Life & Brotherhood (nyutgåvor)

New Order.Vem kunde tro att Joy Divison skulle bli det mest intesiva och gotiska undersköna bandet som gav punken ett nattsvart ansikte. Bernard Sumner och Peter Hook såg Sex pistols på den där lilla legendariska spelningen som resulterade i att många bildade egna klassiska band. Fenomenet Ian Curtis rekryterades som sångare och Stephen Morris på trummor. Bandet släppte två plattor och efter Ian Curtis ombildade sig de övriga till New Order. En ung kvinna vid namn Gillian Gilbert blev en medlem tillsammans med de övriga, synt & keyboard var hennes instrument. Deras nya discoinfluerade rock fick även influens av den nya housescenen som gav ett nytt sound av New Order. När jag själv hade ägnat mig åt ett sorgearbete när Ian Curtis tog livet av sig — fick nästan andan i halsen när jag fick reda på att New Order hade bildads ur askan av Joy Divisions. New Orders första singlar slog knock på mig. Plötsligt fick jag en ny kärlek när New Order förgyllde min syntpoptid och deras dansmusik har en viss gotisk känsla man kunde förlora själen i under flera år.

New Order.Jag gillar när skivbolaget Rhino återutger deras 80-talsplattor därför att New Order är ett band som satte dansrocken på kartan och man kan säga att de även blev ett relevant band för den kommande indierockscenen som alstrade en hel ny våg av epokavgörande band. Staden Manchester bildade en fond för den rock som gärna lutade åt dansmusiken. New Order var ett band som kunde förena en ren känsla av att skriva rena fina popsånger, men iscensatte popen med disco och house som en extra kraftfull bottenplatta där de byggde upp sin musik. Deras melodier är fina och jag tycker att New Orders arrangemang följer en logisk rytmisk linje i allt vad det spelar in i studion.

Deras skivor innehåller oftast några ballader som oftast handlar om relationer, kärlek och bitterhet. De kan lägga in politiska satiriska inlägg mitt i musiken liksom krydda skivorna med klassiska tankar. Deras storhet ligger i blandningen av allting. Jag älskar deras klassiska danshits som dånade väldigt hett och sent i mina fester eller när jag besökte klubbar under det gyllene 80-talets era. New Order är bandet som har lagt av och skrivit in sig i musikens heligaste historiska årsböcker.

Dom remastrade utgåvorna är magiska lådor som jag älskar och vårdar ömt. Bättre musik kan jag inte tänka mig vid en kommande tråkig vinter.