Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro

U2 — October; War; Boy; The Joshua Tree & Live Under a Blood Red Sky

U2.Nu kommer U2 plattor från 80-talet ut i remastrade utgåvor med extraspår och bonuslåtar som säkerställer framtiden åt U2. Bandet blev från slutet av 70-talet och framförallt på 80-talet en av planetens största rockband med religiös kristen bakgrund och med ett politiskt moraliskt patos som gjorde bandet beundrad och bland trötta cyniska skribenter avhånad. För pretentiös får du inte bli enligt journalistmens osynlig lagbok. Men här på deras skivor visar de i alla fall upp deras substantiella melankoliska melodislingor som underbyggs av The Edges fantastiska gitarrspel den fina trumspel och rytmiska bas från Adam Clayton och Larry Mullen Jr. Bono lägger kraft och karisma bakom sången som på ett specifikt sätt lägger kraft bakom U2:s väldigt speciella sound.

U2.För måste jag påpeka att U2 inte var riktigt mitt band som jag hade i mitt hjärta. Utan det var gruppen som surrade i min närhet. Det var musik jag tog till mig då och då. För de bombastiska låtar kunde man inte riktigt komma undan utan musiken fanns där alltid i min närhet. Många gamla punkare började upptäcka deras plattor. Jag hörde dem i inledningen av 80-talet. Jag köpte deras skiva ”October” 1981 och ägde några singlar från skivan ”War” mer ä så blev det inte. Men min riktiga upptäckt av U2 blev för mig ”The Unforgettable Fire” med en frän djup ljudbild av mästerproducenterna Brian Eno och Daniel Lanois. Det var den skivan som många av oss älskade tack vare deras stora låt ”Pride (In The Name Of Love” 1984. Den skivan var min öronöppnare för U2 mera estetiska sidor av deras konstnärskap. Mästerverket på 80-tlat är givetvis ”The Joshua Tree” utgiven 1987. Den blev deras inträdesbiljett till den stora amerikanska markanden. Den har det bästa ljuden och spännande kristallklara sånger som uttrycker hela U2 storhet som band. Dessa skivor som nu föreligger i nyutgåvor är magiska skivor som ger oss värdigheten tillbaka. Jag älskar tanken på att Bono skiter fullständigt i om kritiker menar att det blir för mycket politik och för lite musik. Utan han vågar stå för sina åsikter och gör det bra. U2 håller fortfarande som band.

Jag och min bästa vän Maria såg bandet i Göteborg 1997 under deras turné baserad på deras skiva ”Pop”.

Ett litet hallå!

Dr. Rock sade till mig för länge sedan att han tyckte att Michael Hutchence sångare i bandet INXS följde U2 i hälarna och ville bli som dem. INXS största hits var ”Ned you Tonight” och ”Suicide Blonde” — bandet splittrades strax efter Michael Hutchences död 1997.