Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Heavy Metal/Hårdrock

Ross the Boss — New Metal Leader

Ross the Boss — New Metal Leader.Ross Friedman eller Ross the Boss var en av originalmedlemmarna i punkrockbandet The Dictators och var med på tre skivor med dem. Han jobbade ett år i Frankrike i projektet ”Shaking Street” han var med på Black Sabbath’s Heaven and Hell turné, det var då (1980) De Maio träffade Ross Friedman. De bildar Manowar, sex skivor och åtta år senare lämnar han bandet. ”Kings of Metal” plattan som släpptes (1988) kom att bli den sista skivan med Manowar han medverkade på. Han slutade i Manowar för att syssla med mer bluesinriktad musik. Under nittiotalet och i början av 2000 kunde man få se Ross ”The Boss” Friedman i band som Manitoba's Wild Kingdom, Heyday, The Spinatras och Brain Surgeons, lett av Blue Öyster Cults originaltrummis Albert Bouchard. Ross har inte gjort så väldigt stora avtryck ifrån sig sedan han lämnade Manowar, förrän nu.

Tarek Maghary har producerat skivan, det var också hans idé att starta bandet Ross the Boss. Hur låter skivan då, jo det är klassisk gitarriff inspirerad heavy metal med melodiösa slingor, ylande gitarrer med markerad bas. Mellan varven kan man nästan svära på att det är Manowar som spelar, så likt är det. Jag får väldigt starka ”Shell Shock” vibbar i ”Plague of Lies” när man hör de pumpande gitarriffen, i solot och för att inte tala om sångarens pipa i slutet av låten. Man blir nästan salig, det här var ruggigt bra. Lyssna också på introt till ”God of Dying”, soundet på basen får en att få ståpäls, sedan exploderar låten i ett crescendo av pumpande gitarrer. Men strax innan gör sångaren ett glissando. Det är de små detaljerna som gör det där lilla extra.

Det är i fler låtar som jag hör kopplingar till Manowar´s debutplatta ”Battle Hymns”. Men det gör inte så mycket, så länge han gör det så här bra, för Battle Hymns är en av mina favvoplattor.

Gillar man Manowar, Saxon, Iron Maiden och Judas Priest och dylika band, lär man inte bli besviken på Ross The Boss och dess debut, "New Metal Leader".

Jag ger skivan € € € €