Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Rootsrock/emtiotalsrock

Screamin’ Jay Hawkins — Screamin’ Jay Rocks

Tyska skivbolaget Family Bear 2008

Screamin’ Jay Hawkins.Han var mannen som uppfann voodoo- och skäckrocken som begrepp vilket Alice Cooper och Marilyn Manson tagit över idag. En gotisk skräckis som skapade svettig skitig rockmusik med utlevade scenshower. Screamin’ Jay Hawkins var nog den ultimata artisten som ville bejaka skräckkänsla, sexuell mystik och en vildare attityd men han var alltid en hård arbetande artist som tog sin musik på fullaste allvar. Tyska skivbolaget Family Bear samlar ihop han mest kända låtar plus musik jag aldrig hört med Screamin’ Jay Hawkins. Men det hela är en härlig kulturell välgärning att kunna få lyssna på låtar som visar upp de oskyldiga 50-talets excesser så att det blir mörkare fester där ungdomar låter en sexuellare friare normer träda fram ur de religiösa tomma retoriken där det trista livet fick sig smällar av den nya oregerligare rocken. Screamin’ Jay Hawkins är nästan för perfekt i rollen som den stenhårda vildanden som vågar skoja och rocka loss. Men inunder hans rockmanér så finns det ett allvar dold under musiken.

Screamin’ Jay Hawkins största klassiker ”I Put A Spell On You” som han skrev efter ett misslyckande kärlekshistoria finns visserligen i otaliga versioner — men det är hans inspelning från en studio i New York 1956 som är den enda inspelning du någonsin behöver lyssna på.

Själva karriären för Screamin’ Jay Hawkins började efter hans militära karriär var över — en vända i Koreakriget var en av hans sista jobb för militären. Det var när han kom hem från det militära i början av 50-talet som han ville söka skapa en musikalisk karriär.

Han ville försörja sig på musiken. Han skrev låtar, sjöng och spelade piano. En lokal artist vid namn Tiny Grimes är Screamin’ Jay Hawkins inträdde till musiken. Det var via Tiny Grimes han kunde separera sig från Tiny och bli en artist under sitt eget namn. Små etiketter var först på plats att spela in hans låtar.

Med hjälp av några medmusikanter Mickey Bakeroch Sam Taylor skrek han, åmade. Frustade och gurglade ut sin musik i skrikiga versioner. På den nya skivan finns första riktiga egna hit ”Little Demon” som slog an och blev en liten klassisk rocklåt som man inte behöver skämmas över. Utan hela samlingen vittnar om att boxaren, soldaten och underhållaren Screamin’ Jay Hawkins är bland det coolaste som kom fram i 50-talets fridfulla musikvärld. Jag älskar hans musik.