Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Rockabilly

Stray Cats — The Best of Stray Cats 1998

Robert Gordon — The Masters 2002

Stray Cats — The Best of Stray Cats.Två amerikanska artister som båda blev exalterad över den nya våg av rockabilly som kom i sena 70-talet och inledningen av 80-talet. Särskilt som punken tog en del inspiration från 50-talets rockabillyscen. Vi har begreppet psychobilly som är en mix mellan punk och rockabilly. Stray Cats är en av de mera framgångsrika grupper i genren. Deras musik hade både rockabilly med punk och swing i botten. Jag upptäckte sångaren Brian Setzer, Lee Rockers och Slim Jim ”Phantom” vararprecis i början av 80-talet då eminenta hårt stuvade rockabillyspår, vilda och okuvliga bankade Stray Cats på med en punkig attityd.

Stray Cats.Särskilt roligt var det att Dave Edmunds som tillsammans med Nick Lowe spelade in låtar med Rockpile, så hörde Dave Edmunds talas om Stray Cats och producerade gruppens första skivor; det är dessa låtar jag älskade mest av den anledningen att det var grymma sånger och svängig rockmusik som tilltalade punkaren och min kärlek till Gene Vincent inom mig. Bandet hade framgångsrika år och jag själv såg dem live vid ett tillfälle i början av 80-talet. Deras två första album ”Stray Cats” och den fina ”Gonna Ball” utkomna 1981 sätter jag lätt upp på min lista som mina favoritskivor. Slim Jim var ett tag tillsammans med Britt Ekland. Bandet hade interna problem och de gick olika vägar ett tag. Brian Setzer började spela med Bob Dylan och medverkade på Robert Plants projekt Honeydrippers och spelade swingjazz och bump blues med sitt eget band Brian Setzers Orchestra. Stray Cats återförenades snart igen och fortsatte spela under flera år. Men nu har Stary Cats gjort sin sista turné. Men det var en av 80-talets bästa grupp inom genren.

Robert Gordon.Robert Gordon är en annan kille som var medlem i punkbandet The Tuff Darts som på sin första spelning öppnade för New York Dolls. De spelade en tung punk i stil med Ramones och andra band. Men Robert Gordon som sjöng i bandet blev intresserad av rockabillymusiken, så hans gamla kärlek till Elvis gjorde att han spelade in sololåtar och startade upp sin solokarriär. Han blev dock gitarrist i Link Wrays kompband under en del år med ersattes av Chris Spedding. Han spelade in material med Chris Spedding under en del omgångar. Robert Gordon är en av de viktigaste musikerna som gav oss den nya rockabillyvågen och femtiotalsrockens återkomst. Robert Gordon har även spelad i Sverige och är populär i Europa. Jag började lyssna på Robert Gordon på slutet av 70-talet och hade några album med hans musik. Den här samlingen är riktigt bra och ger oss hans mest intressanta låtar mellan åren 1977-1980.

Länge leve rockabillyn!