Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Världsförändrare

Pixies — Bossanova 1990

Pixies.Få band kunde som Pixies spela elak skramlig undergroundrock med så fina sköra popsånger som just Pixies kunde få till det på sina skivor. Bandet Pixies bildades under 80-talet av Charles Thompson, Joey Santiago, Kim Deal och Francis Black är grunden för Pixies. Francis Black skrev de flesta av deras sånger och gav oss odödliga mästerverk inom undergroundrocken. Skivor som ”Surfer Rosa” och ”Doolittle” plus ”Bossanova” är en trilogi som slår det mesta jag vet inom musiken. Visserligen så hade Kim Deal sitt get band The Breeders vid sidan om allting, Pixies skapade med sin skiva ”Bossanova” söta melodier med vassa gitarrkaskader som tog mig till andra bredgrader, med en känsla av att förändra något inom sig. När jag köpte plattan 1990 var jag övertygad om att någonting skulle förändra musikens framtid. Särskilt omkring 1990-talet så kom både Nirvana i USA och Englands indierockscen att förändra mycket av musiken.

Pixies — Bossanova.”Bossanova” är en stilsäker platta med fjorton låtar som har både skönhet i sig själv och en stark påverkan av sina melodiska slingor som bäddas in med elaka giftiga gitarrer. Francis Black Francis sjunger i ett mellanläge där han skriker eller har den sköra rösten som ger anklang i skivans kompositioner. Musiken är både galant fast vass i varenda kant som du möjligen kan finna i dess kärna. En skön musikalisk tendens som tar för sig. Jag älskar Pixies och deras magi räcker för evigheten. Här finns sånger att ta på allvar och musik vars anda spräcker upp det vansinniga i tillvaron.

Den plattan är mjuk med ihålig hårdhet som kan ta världen med sig in i framtiden. Jag är ganska säker på att vi kommer alla ihåg allting som sker i vår musikaliska nutid. Pixies är bandet som ger oss längtan till de mjukare värden som vi alla är i behov av. Pixies är bandet för vår eller min vardag.