Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #11 2008

Avledare

Gordon Ramsay.Min hjälte är Englands och kanske världens mest kända kock, Gordon Ramsay som har en utstrålning och karisma bortom det mesta jag sett på tv. Det är ren njutning att se hans program Hell’s Kitchen och Gordon Ramsay’s The F-Word. Jag dyrkade hans program när han åkte omkring i USA och hjälpte restauranger på fallrepet med diverse åtgärder. Hans böcker och restauranger världen runt har fått Gordon Ramsay att mer eller mindre upphöjd till en superstjärna inom sitt gebit. Med andra ord är Gordon Ramsay min generations främsta kock och min speciella Blaskanhjälte.


Tidens mysiga futuristiska signaler blåser vida omkring på vår digitala globala planet och nya bilder tar över ekonomin, politiken och kulturen. De största händelserna är Internetrevolutionens demokratisering där de officiella samtalen inte längre går över i de traditionella mediernas kanaler. Utan bloggarna har skapat ett eget livsrum där man kan kommunicera fritt och länge utan debattregler och redaktörer som censurerar icke godkända åsikter. Både bloggkulturen liksom Youtube och myspace innebär nya möjligheter till att samtala och uppvisa sina åsikter för en större publik än vad man kan tro. Naturligtvis stör detta de traditionella proffstyckarna runtomkring oss i media; att det känns eländigt för dem när vanligt folk råkar tala om vad det tycker och tänker — och har ovettet att sprida detta för en större publik. Visst finns det risker med bloggar då mycket skräp publiceras men det innebär inte att fenomenet blogg är ett dumt medel att använda sig av som resurs, Nu har även vanliga journalister börjad blogga vid sidan om sina egna ordinarie tidningar. Det tillför oftast inget nytt med sina bloggar. Men det är ett av många sätt att skildra sin samtid och berätta om sina liv för en omvärld som kanske vill lyssna. Det tycker jag personligen är det mest relevanta man idag kan göra.

Youtube är numera en av våra stora institutioner som har fått bred genombrottskraft. Själv tycker jag att youtube är helt makalös och den har räddad många stunder för min personliga del men visst har kritiker dykt upp och moraliserat över det precis som med så mycket annat.

Myspace är en sajt som alltmera börjar ta över världen med nya saker. Förutom deras vanliga alternativ med hemsidor och presentationsidor för artister så skall de erbjuda försäljning av musik, biljetter och sänder vissa evenemang över sin sajt. Många lanserar sig på myspace eftersom den har den mest växande kapaciteten att nå lyssnare och läsare.

Blaskans redaktion beslöt att skapa en egen myspace-version som komplement till vår ordinarie webbtidning. Myspace administreras av chefredaktören (Dr. Indie) och försöker uppdatera den då och då. Tanken är att lägga upp material som inte kommer med i vanliga Blaskan. Det är ytterliggare ett sätt att sprida Blaskan. Tanken är att försöka lansera den ännu mera i ett större sammanhang. Den kan vidareutvecklas liksom Blaskans webbupplaga försöker finna nya sidor av oss själva.


Nu skickar vi in lite trevliga länkar som man under novembers trista månad lugnt kan botanisera om man känner för det.

Först ut är den roliga bloggen för fula skivomslag, som borde vara årets sajt — Katastrofala Omslag

Eric Wahlforss är en kille som bor i Berlin och ger ut musik på skivbolaget Sonar. Avancerad samplingskonst och fascinerande elektronisk musik att ta del av — MySpace.com - Forss - Berlin - Electronica / IDM / Hip Hop - www.myspace.com/forss

Fred Lonberg-Holm är en annan indieartist med makalös stenhård noisemusik — MySpace.com - Fred Lonberg-Holm - CHICAGO, Illinois - 2-step / Experimentell / Jazz - www.myspace.com/fredlonbergholm

En ung kvinna på gitarr som Marnie Stern spelar indierock som stör och berör med sina experimentella ljudlandskap — MySpace.com - Marnie Stern - NEW YORK, New York - Progressiv - www.myspace.com/marniestern1

Jag gillar webbradio och den här sajten visar på att de finns alternativ — SPRAYdio.com


Nobels fredspristagare 2008 Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari.Det är ett utsökt val av fredsträvare som belönas rikligt för sitt arbete runtomkring världen som han noggrant fört med en variant av hårdhet (finsk strävsamhet) och diplomatisk finkänslighet. Han lyckade förstå de krångliga turerna kring Acehkonflikten som han äntligen löste plus hans väldigt lyckade förhandling i krisen i Namibia. Han har under åren som ambassadör och fredsförhandlare gjort diplomatins grovgöra som få har gjort. Det ända jag kan vara tveksam är hans insats i Kosovo, inte själva insatsen som sådan utan om det var så klokt att köra över Serbien och Ryssland i den här kärnfrågan och göra de lilla enklaven självständigt så snabbt. Men det spelar för tillfället mindre roll. Landet är numera självständigt. Anledningen var att Kosovos muslimska befolkning höll på att krossas av serbisknationalistiska massmördare på order av Milosevics regim. Natos insats med att massbomba Serbien var knappast någon lösning. Men Martti Ahtisaari gjorde vad han kunde i frågan.

Hans egen politiska karriär har varit socialdemokratisk ambassadör, aktiv inom UD och FN: tjänst sedan 70-talet. Han har varit en aktiv tjänsteman redan på 60-talet inom svenska SIDA i Afrika. Det har varit hans huvudsakliga verksamhet.

Han blev socialdemokraternas huvudkandidat till presidentskapet och vann över motkandidaten Elizabeth Rehn 1994 och satt mellan åren 1994-2000. Hans största problem var den ständiga striden med dåvarande statsministern Esko Aho om vem som egentligen styrde över Finlands utrikespolitiska makt och målinriktning. Han valde att inte kandidera om till presidentskapet. Utan satsar sin politiska energi på sin organisation Crisis Management Initiative.

En organisation som ägnar sig åt fredsarbete världen över och har gjort det inom en ram av samarbete med FN.

En klar och tydlig fredspristagare om ni frågar Dr. Indie.

Årets ekonomipristagare Paul Krugman

Paul Krugman.Det är helt underbar att min favoritekonom den vänsterliberala Paul Krugman får årets nobelpris för sitt arbete med geografiska handelsmönster där han fastslår att lika länder med samma samhällsmodeller hellre handlar med varandra istället för den rådande liberala tendensen att länder med komparativa fördelar handlar med alla. Är du bra på någonting så blir det din nisch, men det behöver inte förhålla sig alls så, vilket han visar. Men det roliga är han var en stark kritiker till bush senaste rädda kapitalismpaket där banker och låneinstitut skulle få pengar av staten men utan några som helst restriktioner eller krav från staten. Gordon Brown i England körde svenska receptet att banker får staten som delägare plus pengagarantier för sparare och bankkunder. Europa bestämmer sig för liknande idéer.

Kan det här bli en återkomst för välfärdstaten som bryter privatiseringarnas spöke och nyliberalismen kanske får sin dödsstött. Det sista vore ytterst trevligt. Paul Krugman som även är en utmärkt debattör skriver regelbundet i New York Times.


The Ig® Nobel Prize

Ni glömmer väl inte bort detta eminenta pris? Här är länken — Winners of the Ig® Nobel Prize


Jag kan inte låta bli att som chefredaktör i Blaskan slå ett slag för ett band jag skrev om i början av Blaskans historia. Då hette bandet Pavilion och bytte namn till nuvarande Jeremy; de gör tuff indiepop som låter bättre och bättre. Deras nya låtar är riktigt bra och jag måste på fullaste allvar att föreslå att ni går in på deras hemsida och lyssnar på fem nya galanta låtar — doitwithjeremy.tk


Barack Obama vann presidentvalet 2008

Barack Obama.Det är glädjande av Barack Obama sopade rent från republikaner och det kan förändra något i världen. Jag tänker inte här kommentera Barack Obama utan väntar på nästa nummer av Blaskan; då kommer jag skriva mera om valet 2008. Men John McCains förlust är en seger för världen. Tack amerikanska folket att ni valde Barack Obama, en svart president och en demokrat för världen/USA.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen