Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Alla dessa debutanter

Det kommer varje år ut många boktitlar med många nya författare som i Sverige debuterar och framförallt det bästa med svenska litteraturen är att det kommer ut så många nya begåvningar som antagligen debuterar eller också varit verksam inom litteraturen med andra sorters böcker än den rena skönlitterära produktionen, vilket gör det extra intressant ibland.

Jag har själv i både myspaceversionen och ordinarie blaskan läst en del nya romaner som ger mig hopp om att vi kan få se svensk litteratur överleva utan problem.

  • Låt oss ta några bra exempel på litteratur som jag uppskattar och tycker om som exempel; Jessika Berglunds roman ”Simtag” utgiven på Bonniers förlag. Det är en vacker roman om lesbisk kärlek men framförallt är det en varm human roman om vad som händer när man blir förälskad i någon annan, särkilt om föremålet för känslorna är sin bästa vän, detta är något jag själv råkat ut för när det gäller att bli kär i sin väninna. Jessiska Berglund beskriver hela förloppet så vackert. De pirrande känslorna, den sensuella och sexuella åtrån som finns där mitt i känsloexplosionen. En djärv och poetisk roman.
  • Jens Liljestrands roman ”Paris-Dakar” (Ordfront) är noveller om manlighet som ger bra bilder av mitt eget kön. Vi är många m’än som ibland hamnar mitt i alla tankar om hur en man bör/skall vara. Den här boken är rolig, ironisk och framförallt drömlik — relevant är hur jens lIljestrand ormulerar sina texter så att vi kan ta del av ett problem skönlitterärt gestaltad på ett trovärdigt sätt.
  • Sedan har vi Gertrud Hellbrands berättelser samlade i ”scenario X” (W&W) vilket är uppstapplade skeenden som drabbar olika individer som lever i vår nutid. Spännande och fantasifulla berättelser om hur människor kan behandla varandra i olika skiften eller paradigm som låter oss förhålla sig till olika livsöden. En av årets romaner. Hassan Loo Sattarvandi är en ny bekantskap som med boken ”Still” är en svår roman att ta till sig men den visar att nya världens innevånare som bebor våra svenska gränser skapar ett annat litterärt språk och ett annat perspektiv än de invanda vi vant oss med. Bonniers ger ut romanen.
  • Till slut har 80-taksgenerationen börjat skildrat sina uppväxter i dagens förändrade Sverige. Min generations nbarn börjar tala för sig. Just nu när man kan börja läsa min generations romaner så kommer vi utmanas av våra egna barns böcker. Ida Sälls debutroman på Modernista-förlaget; Jenny Häggs mamma solar brösten i sovrummet. Den innehåller korta episoder från barnaåren i 80-talet och 90-talets svenska kracklerade välfärdsland. Ida Säll född 1985 är en av de bästa hittills på att skildra barnets värld i den tid vi var alltför upptagna med att leva själva. Begåvad roman som måste innebära en nytt passionerad romanförfattare. Så med andra ord finns det mycket ny litteratur att upptäcka framöver.

Musik

B. B. King — One Kind Favor & Seasick Steve — I Started Out with Nothin’ and I Still Got Most of It Left

Blackmore’s Night — Secret Voyage

Brian Eno & David Byrne — Everything That Happen Will Happen Today

Britney Spears — Circus & Akon — Freedom

Division of Laura Lee — Violence Is Timeless

DragonForce — Ultra Beatdown (Miss Vampyria)

Eagles of Death Metal — Heart On (Miss Vampyria)

Edguy — Tinnitus Sanctus

Frida Hyvönen — Silence Is Wild & Anna Ternheim — Leaving on a Mayday

Girlschool — Legacy & T.N.T. — Atlantis

Grand Magus — Iron Will

Guns N’ Roses — Chinese Democracy

Jonathan Richman — Because Her Beauty Is Raw and Wild

Korta metalrecensioner

Korta musikrecensioner XLV

Lindsey Buckingham — Gift of Screws

Ludacris — Theater of the Mind

John McLaughlin — Industrial Zen; Jonas Kullhammar Quartet — Son of a Drummer & Djeli Moussa Diawara & Bob Brozman — Ocean Blues: From Africa to Hawaii

Musikkommentarer X

Pain — Cynic Paradise (Miss Vampyria)

Per Gessle — Party Crasher

Psapp — The Camel’s Back

Queen + Paul Rodgers — The Cosmos Rocks

The Bronx — The Bronx; D.O.A. — Northern Avenger; Bloodshot — Murder the World & Khold — Hundre år gammal

The Decemberists — Always the Bridesmaid: A Singles Series

The Fireman (Paul McCartney) — The Electric Arguments

The Soundtrack of Our Lives — Communion

Timbuktu — En High 5 & 1 Falafel

Ulf Lundell — Omaha

Vic Chesnutt, Elf Power and The Amorphous Strums — Dark Developments

Vivian Girls — Vivian Girls