Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Erlend Loe — Gör vad du vill

Alfabeta 2008

Liam Isman — Järvlöpan

Hydra Förlag 2008

Erlend Loe.Aha, litteratur som bedriver viss form av formalistisk samhällskritik fastän beklätt i skönlitteraturens namn och man kan börja bra i en enda för att nå fram med olika perspektiv på det omgivande samhället. När vi västvärlden gör det är det för att vi nästan föraktar det samhälle andra kan gå i döden för att vilja ha. Det kan finnas något krystat över samhällskritik i västvärlden, vi har det så bra så att man får dåligt samvete. En del blir höger eller vänsterextremister, en del tar sig från samhället för att leva isolerad i samhällets utkant. Erlend Loe börjar så bra med flickan Julie som förlorar sin familj i en flygplansolycka, hon börjar skriva dagbok på order av sin psykolog, Geir, en man som i sin tur invecklas i en kärlekspassion med Julies bästa vän. En polsk hantverkare Krzysztof är i sin tur boende i villan och fixar delar av huset. Han vill i sin tur ha ett förhållande med Julie. Medan hon funderar på att ta livet av och misslyckats med sin föresats. Det blir en rasande bok där Julies dagbokstankar breder ut sig. Men romanens klimax när hon blir med barn då hon åkerrastlöst omkring i världen för att förföra en sydkoreansk skridskostjärna slutar i en sort fånig lycklig antiklimax. För det börjar så bra med en flicka som livet genom dödens stetoskop och försöker ge sig hän döden genom att hoppas att hon skall dö precis som sina föräldrar. Men livet tar en annan ände. Så det blir ett lyckligt slut som förstår romanen för mig, synd på ett bra upplägg.

Inte blir det bättre när Liam Isman med sin roman först ger oss huvudpersonens dysfunktionella familj presenterad, en familj fulla av sociala handikapp. Det är bara en av familjens söner som klarar sig bra socialt, intellektuellt och överlevnadsmässigt. Han tar sig bort från familjen. Genom livet föreställer han sig att han skall ta sig bort rån en ruttnande modern civilisation. Det blir en sort kantig intellektuell klassisk civilisationskritik som var mycket vanligt under 1800-talets litteratur — då författaren lät en person kritisera och må dåligt av samhällets utveckling. Det är tröttsam mix av Oswald Spengler och Nietzschekritiska utfall mot allt fel i världen. Stundtals kan det bli intressant men oftast blir det mera av gnällig moralism — vilket kanske är själva meningen med romanen; dess andemening. Huvudpersonen bestämmer sig för att bosätta sig i urskogen i Norrland för att följa det djur han känner sig närmast, självaste järven. Jakten på järven blir en spegel av det trasiga samhället som han ställer sig utanför. Men i långa loppet är det lyxgnäll från en författare som har något på gång. Ett bra försök som slutar sämre.

Musik

B. B. King — One Kind Favor & Seasick Steve — I Started Out with Nothin’ and I Still Got Most of It Left

Blackmore’s Night — Secret Voyage

Brian Eno & David Byrne — Everything That Happen Will Happen Today

Britney Spears — Circus & Akon — Freedom

Division of Laura Lee — Violence Is Timeless

DragonForce — Ultra Beatdown (Miss Vampyria)

Eagles of Death Metal — Heart On (Miss Vampyria)

Edguy — Tinnitus Sanctus

Frida Hyvönen — Silence Is Wild & Anna Ternheim — Leaving on a Mayday

Girlschool — Legacy & T.N.T. — Atlantis

Grand Magus — Iron Will

Guns N’ Roses — Chinese Democracy

Jonathan Richman — Because Her Beauty Is Raw and Wild

Korta metalrecensioner

Korta musikrecensioner XLV

Lindsey Buckingham — Gift of Screws

Ludacris — Theater of the Mind

John McLaughlin — Industrial Zen; Jonas Kullhammar Quartet — Son of a Drummer & Djeli Moussa Diawara & Bob Brozman — Ocean Blues: From Africa to Hawaii

Musikkommentarer X

Pain — Cynic Paradise (Miss Vampyria)

Per Gessle — Party Crasher

Psapp — The Camel’s Back

Queen + Paul Rodgers — The Cosmos Rocks

The Bronx — The Bronx; D.O.A. — Northern Avenger; Bloodshot — Murder the World & Khold — Hundre år gammal

The Decemberists — Always the Bridesmaid: A Singles Series

The Fireman (Paul McCartney) — The Electric Arguments

The Soundtrack of Our Lives — Communion

Timbuktu — En High 5 & 1 Falafel

Ulf Lundell — Omaha

Vic Chesnutt, Elf Power and The Amorphous Strums — Dark Developments

Vivian Girls — Vivian Girls