Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro XLV

Jason & The Scorchers — Still Standing utgiven 1986

Jason & The Scorchers — Still Standing.Jason & The Scorchers.Gillar man band som jag älskar, The Blasters, The Long Ryders eller Long Justice med sin sköna countryrock eller country med punkvibbar. Då är Jason Ringenberg med sin cowboyhatt och rockband alldeles perfekt för dig. Deras musik har jag älskat sedan man hörde deras första singel eller fullängsalbum i början av 80-talet. Deras snabba countryrock låter i mina öron precis som om man mixar The Clash med Gram Parson. Särskilt den här skivan från 1986 är min absoluta favoritplatta med ett band som också harlite rockabillykänsla mitt deras larm. ”Still Standing” är den bästa skiva Jason Ringenberg och hans The Scorchers spelade in. Jag tycker om skivan för att den har ner och fart i varenda låt. Bandet drillar hårt och fokuserar själva kraften i sitt spelande. Deras producent är Tom Werman som gör ett bra jobb med plattan. Producenten har faktiskt arbetat med Cheap Tricks powerpop och Ted Nugents hårdrock — lite av det tycker jag producenten har medförd till plattans ljudbild. Det är tuffare riffs och punkigare stilart. Men det är en skiva som hela tiden håller ihop helheten och jag blir förälskad igen i skramlig rock från Jason & The Scorchers.

10cc — Bloody Tourists 1978 Remastrad utgåva 1997

10cc — Bloody Tourists.Graham Gouldman var låtskrivare och kunde skriva hits åt Jeff Beck, Yardsbirds och The Hollies bland annat. Han bildade 10cc tillsammans med sångaren Eric Steward. De hade även Godley & Creme som var suveräna talanger inom musiken. Godley & Creme lämnade 10cc för egna produktioner och Steward och Gouldman skaffade nya musiker till bandet. Den här skivan är bland det sista riktiga storverket innan luften gick ur 10cc för alltid. Det finns en klar superhit med reggaepastischen ”Dreadlock Holiday” som knockade oss alla i slutet av 70-talet. Ironisk kärleksförklaring till rootsreggaemusiken som är underfundig och värdig bandet ifråga. Flera av låtarna drar åt alla möjliga håll. Nybakade skapelser som vågar lura oss med sina förförarknep. Som sagt var det här deras sista platta som man behöver i sin skivsamling.

Tom Petty and The Heartbreakers — Playback

Box med sex cd-skivor utgiven 1995

Tom Petty and The Heartbreakers — Playback.Innan Tom Petty bildade sitt band Heartbreakers 1976 så hade han den mera smårockiga gruppen Mudcrutch att skapa låtar med. Men det bandet gav aldrig ut någon skiva på 70-talet utan väntade först till 2008 med att ge en skiva under det namnet. Så han bildade istället sitt The Heartbreakers vilket i mitt tycke var hans bästa lyckokast. För det bandet har skapat en melodisk rockmusik med rötterna i både Bob Dylan och den mera sydstatsrock som planterade sina rötter i 70-talet. Country, rock och den tidiga hårdrocken är bara några av ingredienserna i den rockmyllan. Men jag tycker att Tom Petty och hans The Heartbreakers skapade sina mera mjuka rockiga melodiska klanger och uppdaterade sitt sound mot en kommersiell gångbar men ändå kvalitetsstämplad rock som fungerade riktigt bra. Den här boxen har ett suveränt material fördelad på sex cd-skivor där låtarna täcker in allt som skedde med bandet fram till 1993. Det är box som jag införskaffade för flera år sedan men som jag inte spelade på flera år. Men så tog jag fram den igen för att kunna njuta av dess skiftande karaktär och den mångfasetterade stil som Tom Petty försökt spela genom åren.

Det finns en ny box med tom Petty ute på marknaden sedan i somras och den kommer jag att återkomma till vid ett annat tillfälle. Så under tiden så duger den här boxen bra åt mig.

Dolly Parton — Jolene 1974 & My Tennesse Mountain Home 1973

Två skivor utgivna på en enkelcd 2001

Dolly Parton.Min hjältinna Dolly Parton lämnade äntligen Porter Wagoners musikaliska äganderätt på Dolly Parton, med det avses det att hon lämnade det eviga samarbetet som de framgångsrikt haft under åren. Dolly Parton — Jolene.Men så gör hon 1973 och 1974 två album som gagnade hennes karriär och dessutom uppvisade henne som drivande låtskrivare, som gav liv åt nya amerikanska klassiker. Jag älskar verkligen hennes två album som sedan 2001 finns samlat på en enda cd. Jag njuter avsevärd åt två album som på skivan ”My Tennessee Mountain Home” där Dolly skriver direkt från hjärtat och beskriver Bibelbältet — Midwest USA. Delstaten där människan arbetar hårt, är individualistiska och starkt troende. Den del av USA där vi upplever redneckscountyt härskar med minnena från inbördeskrigets dagar. Dolly Parton är patriotisk mot den del av USA som hon kallar hem. Jag älskar verkligen den här kvinnan som trollar fram förföriska strålande countrysånger. Skivan ”Jolene” är enda kommersiell seger för hennes förmåga att göra bra och lättsamma låtar omväxlande om vartannat. Det är träffsäker klassisk platta som gjorde Dolly Parton till hela världens ”lilla älskling ”.

Elvis — Live in Las Vegas

Cd-box med fyra skivor plus textbok 2001

Elvis Presley.För många år sedan så upplevde jag att man inte kunde tycka om Elvis ”The King” Las Vegas-shower av den enkla anledningen att stora pompösa scenshower och urvattnade versioner av sina egna låtar plus menlösa coversånger. Elvis var inte med på noterna längre och gjorde dåligt ifrån sig. Mina upplevelser byggde också på den erfarenheten att min moder var en Elvisdyrkande fan som sedan 50-talet slagits för Elvis skull. Dåtidens konkurrent Tommy Steele (Enda godkända låten med honom är: Singin The Blues) var dödsfienden. Således växte jag från 1965 och framåt med ständiga Elvislåtar i massor. Men på 70-talet när Las Vegas-albumen dök upp så ville jag inte vara med längre. Jag minns helt klart den internationella tv-showen som sändes över hela världen med Elvis. Nåväl då avskydde jag den tidens Elvis. Jag upptäckte hur tufft det var när Jerry Lee Lewis och Gene Vincent sjöng coolare låtar helt enkelt. Men under 90-talet blev jag tvungen att omvärdera dessa shower. Elvis Las Vegaskonserter med kapellmästaren James Burton i spetsen är fantastiska rakt igenom, James Burton som från början var musiker i Ricky Nelsons kompband — gav världen flådiga blytunga och känsliga toner åt Elvis.

Elvis sjunger fantastiskt bra. Han tolkar Beatleslåtar, Ray Charles, Carl Perkins, Tony Joe White, Simon & Garfunkel eller Chuck Berry. Sedan får vi naturligtvis lägga till hans egna låtar från sin karriär då täcker boxen in de mesta från Elvis numera strålande 70-tal — bästa låten är fortfarande från livetiden; ”See See Rider.” Boxen är ett måste för alla som vill lyssna på bra rock och underhållningsmusik.

Elvis — Promised Land 1975

Soviettes — Lp.Den här skivan är min favoritplatta med Elvis därför att den börjar så fint med en annorlunda version av Chuck Berrys ”Promised Land.” Plattan är egentligen en restprodukt av en tidigare platta ”Elvis In Memphis” från 1973 som spelades in i Staxstudion. Där kunde man höra hur soulmusiken och countryn blev en stomme i Elvis musik. Den här plattan är ett bra utsökt exempel på hur Elvis kan tolka musiken precis så att det blir så jäkla bra till slut. Se bara Waylon Jennings sång ”You Asked Me” som gör med superkänsla. Ännu en skiva att ge sig hän med The King.

Musik

B. B. King — One Kind Favor & Seasick Steve — I Started Out with Nothin’ and I Still Got Most of It Left

Blackmore’s Night — Secret Voyage

Brian Eno & David Byrne — Everything That Happen Will Happen Today

Britney Spears — Circus & Akon — Freedom

Division of Laura Lee — Violence Is Timeless

DragonForce — Ultra Beatdown (Miss Vampyria)

Eagles of Death Metal — Heart On (Miss Vampyria)

Edguy — Tinnitus Sanctus

Frida Hyvönen — Silence Is Wild & Anna Ternheim — Leaving on a Mayday

Girlschool — Legacy & T.N.T. — Atlantis

Grand Magus — Iron Will

Guns N’ Roses — Chinese Democracy

Jonathan Richman — Because Her Beauty Is Raw and Wild

Korta metalrecensioner

Korta musikrecensioner XLV

Lindsey Buckingham — Gift of Screws

Ludacris — Theater of the Mind

John McLaughlin — Industrial Zen; Jonas Kullhammar Quartet — Son of a Drummer & Djeli Moussa Diawara & Bob Brozman — Ocean Blues: From Africa to Hawaii

Musikkommentarer X

Pain — Cynic Paradise (Miss Vampyria)

Per Gessle — Party Crasher

Psapp — The Camel’s Back

Queen + Paul Rodgers — The Cosmos Rocks

The Bronx — The Bronx; D.O.A. — Northern Avenger; Bloodshot — Murder the World & Khold — Hundre år gammal

The Decemberists — Always the Bridesmaid: A Singles Series

The Fireman (Paul McCartney) — The Electric Arguments

The Soundtrack of Our Lives — Communion

Timbuktu — En High 5 & 1 Falafel

Ulf Lundell — Omaha

Vic Chesnutt, Elf Power and The Amorphous Strums — Dark Developments

Vivian Girls — Vivian Girls