Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro

Bob Dylan — Nashville Skyline 1969 återutgiven på cd

Bob Dylan — Good as I Been to You 1992

The Band — Rock of Ages: In Concert Utgåva på cd 2001

Bob Dylan.Tre skivor med fulländad musik och musik som jag tvärtemot alla stackars recensenter måste få beteckna som magisk vacker storslagen rockmusik i varje liten atom som produceras på varje liten del av plattorna under dess process. Varför jag väljer säga magisk beror på att varje svensk rockskribent på tidskriften Sonic, tillexempel nästan skäms för varje ord som heter magisk eller något annat som uttrycker positiv kärlek till musik. För vi vet att i Sverige pratar vi om att kärlek är vår största längtan. Men att skriva positivt om kärlek är för klichéfullt i svenska kritikers öron. Men smärta, sorg, trasiga själar och mörker passar bra på varje svensk skribents hjärna. För det finns en sorts rädsla i Sverige att om man beskriver känslofyllt om någonting så är man rädd att bli jämfört med kioskromaner eller veckotidningsnovellers synsätt på kärlek. Ord som banal blir lätt företrätt av skribenter. Bob Dylan — Nashville Skyline.Det är därför vissa ord inte får användas av svenska rockskribenter enligt någon form av osynlig regelnorm. Men ordet är magiskt när Johnny Cash och Bob Dylan öppnar plattan ”Nashville Skyline” med ”Girls From The North Country” och sätter därmed sin standard för countryrocken. För ordet countryrock passar perfekt på den här utsökta Bob Dylankompositioner. En av hans sista bra 60-talsalbum.

1992 spelade han in sin akustiska mästerliga platta — en bluesig bra platta där han använde sin röst och munspel på ett nästan gammalt sätt. Bluesen är det som lockar han att utforska sina rötter igen. Den här skivan blåste iväg mig ordentligt när jag i min walkman satt på ett tåg på väg uti Europa. Varje låt svänger grymt bra trots att använder få instrument. Bättre 90-talsplatta kan jag knappast tänka mig att Bob Dylan kunde släppa ut. Den tillhör fortfarande mina favoritalbum.

The Band — Rock of Ages.Den här cd-skivan ”Rock Of Ages” med liveinspelningar kom först ut på två separata lp-skivor omkring 1982/83 men finns sedan 2001 på en cd-skiva med bonusmaterial. Den är lysande rockmusik som jag lyssnar. Bästa spåren på bonusksivan är de fyra sånger där Bob Dylan är med och sjunger på. några starka rockpärlor i ett rad uppträtt på en guldkedja. Liveinspelningarna svänger och har ett dynamiskt inre rum där musiken filtreras för att kastas ut till en bländande vacker värld. Så bra musik gjorde The Band när det existerade. Som sagt var vintern är kan bli bra.

Musik

B. B. King — One Kind Favor & Seasick Steve — I Started Out with Nothin’ and I Still Got Most of It Left

Blackmore’s Night — Secret Voyage

Brian Eno & David Byrne — Everything That Happen Will Happen Today

Britney Spears — Circus & Akon — Freedom

Division of Laura Lee — Violence Is Timeless

DragonForce — Ultra Beatdown (Miss Vampyria)

Eagles of Death Metal — Heart On (Miss Vampyria)

Edguy — Tinnitus Sanctus

Frida Hyvönen — Silence Is Wild & Anna Ternheim — Leaving on a Mayday

Girlschool — Legacy & T.N.T. — Atlantis

Grand Magus — Iron Will

Guns N’ Roses — Chinese Democracy

Jonathan Richman — Because Her Beauty Is Raw and Wild

Korta metalrecensioner

Korta musikrecensioner XLV

Lindsey Buckingham — Gift of Screws

Ludacris — Theater of the Mind

John McLaughlin — Industrial Zen; Jonas Kullhammar Quartet — Son of a Drummer & Djeli Moussa Diawara & Bob Brozman — Ocean Blues: From Africa to Hawaii

Musikkommentarer X

Pain — Cynic Paradise (Miss Vampyria)

Per Gessle — Party Crasher

Psapp — The Camel’s Back

Queen + Paul Rodgers — The Cosmos Rocks

The Bronx — The Bronx; D.O.A. — Northern Avenger; Bloodshot — Murder the World & Khold — Hundre år gammal

The Decemberists — Always the Bridesmaid: A Singles Series

The Fireman (Paul McCartney) — The Electric Arguments

The Soundtrack of Our Lives — Communion

Timbuktu — En High 5 & 1 Falafel

Ulf Lundell — Omaha

Vic Chesnutt, Elf Power and The Amorphous Strums — Dark Developments

Vivian Girls — Vivian Girls