Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Stockholms Filmfestival 2008

Dr. Indie vandrar som vanligt omkring bland festivalens årliga utbud och rapporterar från fronten.

Bigger, Stronger, Faster Filmindex

Regi: Christopher Bell

Amerikanska drömmen sett ur anabola steroiders perspektiv och framförallt ett USA som låter sig luras av drömmen då den i stort sett är ett enda propagandanummer som inte avslöjar att lögnen är USA: s bästa marknadsföring. För USA vill ha action, muskler och bomber men med en liten gnutta dumma företeelser och romantiska drömmar. Men sportsvärlden är sedan länge förlorad i konstgjorda produkter och det får vi leva med för alltid. Det äkta blir det oäkta. Christopher Bell gör en nyanserad film om sin familj som är tjocka och korta. De tar revansch via muskelbygge och drömmen om muskler. En vanlig amerikansk familj och vilka händelseförlopp som ligger bakom deras jakt på att bygga upp muskler via doppade medel. Christopher Bell fångar in både sin egen personliga familjehistoria och ger en bra bild om för och emot stereoider. Framförallt är det sporten som har mest drabbat av doppade medel. Det finns skräckpropaganda och mera sansade besked att förvänta sig av debatten. Filmens regissör tar själv avstånd av moraliska skäl från dopningsmedel. Men filmen skildrar allting på ett begåvat sätt så att man får dra sina egna slutsatser.

3 @@@

Adulthood Filmindex

Regi: Noel Clarke

Det är så tröttsam med stentuffa engelska antivåldsfilmer med brutalt våld i längden som förtar allt med filmen. Noel Clarke spelar själv en svart yngling som släpps ur fängelset som han satte inne i för dråp. Den dödes kompisar vill döda killen som hämnd. Filmen är tråkig springa runt och undvika våldet-tema. Lite som en engelsk ”Spring Lola, Spring” fast med gängrelaterade skeenden. Stundtals hänger jag inte med i snacket eftersom de talar grötig engelska med slanguttryck i språkliga hållningen. En enfaldig dyster brittisk råsopar mot sig själv. Det enda bra med det hela är den grymma suveräna grimemusiken som pumpas bakom filmen.

1 @

The Brothers Bloom Filmindex

Regi: Rian Johnson

Man kan tycka att Rian Johnson skall vara den nya filmens hipster med sedan hans lite rubbade film “Brick” borde ge hans nya film lite nyare vinklar. På ett sätt är det en postmodern film om de två fifflande bröderna Bloom som växer upp som tricksande föräldralösa bröder som redan vid unga år lär sig hur man lägger upp planer och lurar folk. De fortsätter världen runt som vuxna med att smuggla och lura folk på dyrbara antikviteter. Men så får den yngsta brodern nog och vill lägga av med deras resande och tillfälliga kvinnor. Nu planerar det sin sista kupp. Det skulle kunna vara med tanke att båda bröderna spelas av Mark Ruffalo och Adrien Brody vissa komiska inslag. Men jag tycker att filmen förlorar på att det inte är svart absurd humor eller tillräcklig dramatisk för min smak. Utan filmen hamnar hela tiden på ett halvdant läge. En lagom kul film som säkert kommer på biografen snart.

Smart People Filmindex

Regi: Noam Murro

En gullig film som känns så annorlunda och lite för smart på ett sätt när det gäller dialogen och den intellektuella atmosfären som vilar över filmen. En smått rolig bitter kärlekskomedi där Dennis Quaid gör sin bästa roll på länge som en intellektuell författare och professor i engelsk litteratur. Han är änkeman med två begåvade tonårsbarn. En republikansk dotter som är ganska så ensam i livet, lite bitter på andras kärleksliv, särkilt när fader på sjukhus inleder en romans med sin läkare den ensamma före detta eleven. Sarah Jessica Parker från ”Sex In The City” spelar en nedtonad och bra roll. Filmens roligaste skådespelare är professorn ständiga slacker till adoptivbroder som vill leva livet och ställer till det i sin framgångsrika broder liv. Dottern som spelas av den tidstypiska unga Ellen Page; gör en bra roll som den känslomässigt instängda dottern. Jag diggar filmens tonläge. En lagom fin film. Den sticker inte ut så mycket men har charmen som gör den bra ändå.

3 @@@

Miraklet med Henry Poole Filmindex

Regi: Mark Pellington

En vacker ömsint välspelad film med humor och stark kärlek skildras från ett perspektiv som man rörs till tårar av. Jag älskar Hollywood när det låter sina förmågor trolla fram begåvade berättelser som ger mig fullständig lycka. Filmen är så bra. Luke Wilson mest känd från Wes Andersens filmer. Strålar ut av ren känslomässiga toner. Han spelar den döende Henry Poole som slår sig ned i trakten där han växte upp på 80-talet. Fina krävande grannar, ett Jesusansikte och en liten flicka ger kärlek och besvikelse. En av de stora filmupplevelserna. Jag älskar den här filmen.

5 @@@@@

Deadgirl Filmindex

Regi: Gadi Harel & Marcel Sarmiento

Filmen är en sort dålig filmad thriller med skräckmoment som intar en trögflytande filmkänsla. Två killar skolkar från skolan och drar iväg till ett nedlagt mentalsjukhus. Där finner det en mystisk aggressiv hund och död flicka som lever trots att hon kan dödas om och om igen. Det blir sex och lite ultravåld. Men allting blir för långsamt och det saknas nerv och spänning i filmen.

En seg modern saga utan känsla för stilen filmens skräcktema behöver.

1 @

JCVD Filmindex

Regi: Mabrouk El Mechri

Jean Claude Van Damme spelar mer eller mindre sig själv i en sorts kritisk självuppgörelse med actionfilm och livet som skådespelare när karriären får sig en knäck. En dyrbar vårdnadstvist i USA där vår hjälte förlorar sin dotter. Han måste skaffa pengar för att klara av rättegången. Jag ser en film där han åker tillbaka till Belgien, sitt hemland — där blir han gisslan i ett postrån. Dessutom med några rånare som råkar vara fans till honom själv. Det finns bra monologer där actionfilmens baksidor avslöjas genom vissa parodiska scener. Det är en verklig udda film för Jean Claude Van Damme. Men bra spelad inom sina begränsningar. Men i sin helhet är det ingen särskilt bra film att beskåda. Fast Jean Claudes bästa prestation i alla fall.

2 @@

The Warlords Filmindex

Regi: Peter Chan

En mäktig film och verkligen en klassisk kinesisk storfilm om Taiping-upproret mot kejsarväldet i 1860-talets kinesiska värld. Bland banditer som slåss för att deras lilla stad skall överleva så kommer en av Kinas största härförare spelad av den alltid lika sevärda Jet Li. Han övertalar staden två ledare och bröder att enrollera sig i Kinas armé för att krossa upproret. Andy Lau och Takeshi Kanesshiro är de två största asiatiska kärnskådespelarna som är börderna. De tre männen blir blodsbröder och slåss tillsammans men krigets herrar och hovets intriger slår till slut sönder deras band. Kärlek och blodiga slag tillsammans med bländande skådespelarinsatser räcker för att skapa en mästerlig klassisk film.

4 @@@@

Transsiberian Filmindex

Regi: Brad Andersen

En film i Alfred Hitchock-anda och då menar jag det verkligen. Brad Andersen är mannen med sinne för effektfulla filmer i spänningsmomentens andedräkt. Nya skapelsen (sedan de märkliga psykotiska illusionernas stora epos ”The Machinist”) är en film som sätter Transsibiriska järnvägen i centrum. Det unga paret som är kristna volontärer möter det skumma paret som ägnar sig åt knarksmuggling.. Woody Harrelson och Emily Mortimer spelar paret som råkar i klorna på maffia och korrupta poliser. Ben Kingsley som i år verkar vara med överallt spelar en läskig skum polis. Med relativt enkla medel så formulerar Brad Andersen en film som är spännande och ganska så maffig. En thriller som borde få många att bli nöjda med resultatet. Den lär nog gå upp på biografen nästa år, gissar jag.

3 @@@

Wild Combination — A Portrait of Arthur Russell Filmindex

Regi: Matt Wolf

En finstämd film om disco och musikgeniet Arthur Russells som rörde sig mellan hipiierocken för att landa i New Yorks avantgardistiska musikvärld där han spelade cello och skrev musik hela tiden. Han umgicks med kretsarna kring punkscenen i slutet av 70-talet och experimentscenen med Phillip Glass och John Cage. Båda dessa världar var delar av varandra. Arthur Russell blev bög och dog senare i aids. Filmen berättar via intervjuer med föräldrar, vänner och den viktigaste länken — pojkvännen Tom. En bra dokumentär som också är en bild undergroundscenen i New York plus en bild över hur discomusiken blev en sort del av punk/rockvärlden. En fint porträtt av en bortglömd renässansmusiker.

4 @@@@

Martyrs Filmindex

Regi: Pascal Laugier

En bisarr film om hur äldre människor utan hopp eller religiös tro verkligen vill veta vad som sker bortom döden. Men eftersom de själva inget vet om hur det är i nästa liv så utnyttjar de unga människor och barn för att tortera och transformera dem till martyrer, som skall ge ledtrådar till livet efter döden. En skicklig fransk film som visar att europeisk film kan vara hemskare i mentaliteten ön vad amerikansk film brukar vara. Därför att psykologin skapar en stämning som är både dekadent och brutal i sin uppriktighet. En bra fransk skräckfilm.

3 @@@

In Bruges Filmindex

Regi: Martin McDonagh

En svart häftig film som blandar Guy Ritchies gangsterstil med ett mättat lugnare tempo där irländska dialekten tvingar två lönnmördare att gömma sig i Belgiska staden Bruges. Collin Farell spelar den unge killen som på ett uppdrag mördade en präst och råkade skjuta ett barn samtidigt. Han får dåligt samvete. Hans kamrat, skickligt spelad av Brendan Gleeson, får i uppdrag att avrätta den unge mördaren. Men vägrar att göra och skickar iväg killen. Gangsterchefen i London (spelas av Ralph Fiennes) får åka dit själv. Uppgörelsens tid har kommit. En rapp smart och bra film, som kommer att släppas på biografen.

3 @@@

Gloss: The Directors’ Cut Filmindex

Regi: Andrei Konchalovsky

Med filmer i Hollywood (Runaway Train) bakom sig liksom arbete i Europa kan man nog säga att han har erfarenheter när det gäller filmvärlden. Han började sin bana hos Tarkovskij med manuskriptarbete. Hans nya film är riktigt bra och speglar postkommunist-Ryssland av idag. En cynisk film om hur gangstervärlden tar sig in överallt. Där rikedom betyder allt. Modevärlden får sig en riktig smocka speglat genom den unga sömmerskan som bor utanför Moskva. Hon råkar ha ställt upp på ett reklamjobb som gör henne till en lokal kändis. Men så vill hon vidare i världen. Det är en otäck värld som har viss humor och rikedom som tar varandra hand i hand. En rasande film men oerhörd bra inlägg i debatten. Men som regissören sade efter filmen: Det han oroar sig för är en kultur med pengar istället för en kultur utan pengar.

4 @@@@

De ofrivilliga Filmindex

Regi: Ruben Östlund

Fem grundläggande historier som växelvis går om varandra, i varandra och fortsätter utvecklas på sina egna villkor. Men egentligen är det skittrist svensk film. En blek suddig karbonkopia på Roy Anderssons flexibla geniala filmkonst men utan att han klarar av de hela. Det finns några få roliga scener som möjligtvis kan få mig att le. Men det är mera pinsamt att beskåda när en begåvad regissör som Ruben Östlund misslyckas så kapitalt med att återge händelserna så att man slipper somna på biografen. Suckar tungt åt eländet.

1 @

Rachel Getting Married Filmindex

Regi: Jonathan Demme

Det här måste vara det mysiga liberala Hollywoods mest politiskt korrekta film jag kan tänka mig. Alla verkar vara kreativa människor som samlas omkring Rachels bröllop. Hem från ett behandlingshem kommer systern Kym, vars bakgrund var inte bara droger utan av misstag dog deras lillebroder. Detta är bakgrunden till en rörlig film som stundtals svajar i rent geniala scener men stundtals övergår i närmaste lite väl teaterspelade scener som gör att det känns oäkta. Filmen haltar, halkar omkring ibland. Men så kan det bli rörande igen. Snacka om en film som man emotionellt drabbas av olika känslor, men då behöver det inte vara i positiv mening utan snarare handlar det om ett fel som dribblar omkring lite för mycket så att allt kanske blir för mycket av det goda. Men den är ändå sevärd för sin komplexa och sköna stil.

3 @@@

Chelsea on the Rocks Filmindex

Regi: Abel Ferrara

Ett fascinerande hotell som jag besökte 2005 för att insupa närheten och den kreativa kultur som alltid omgivit detta klassiska hotell, som har styrts av samma ägare under alla åren. Skådespelare, filmare, författare, konstnärer och andra luggslitna individer har bott där sedan decennier från och till. Janis Joplin avled där liksom Sid Vicious flickvän Nancy Spungen med flera människor. Det finns många berättelser som den gamle filmaren Abel Ferrara lyckats på ett underfundigt sätt med dramatiseringar och arkivmaterial vid sidan av intervjuer, lyckats han fånga in stämningen på Chelsea hotell.

3 @@@

The Argentine Filmindex

Regi: Steve Soderbergh

Det här är en film som jag kan gissa kommer att reta upp högerliberaler, konservativa och nyliberaler eftersom filmen skildrar doktor Che Guevara (han var från Argentina) direkta delaktighet i den Cubanska revolutionen. Högerns främsta hatobjekt i världen. Högern fortsätter att vara sur över att Maffian, jordägarna, militären och USA inte fick styra landet i fråga. Högerns drömmar i andra länder är att de rika alltid bör inneha makten för att det är bäst för USA: s intressen världen över. Filmen om Che Guevaras plats i Cubas strider från första början är genial. Benicio del Toro gör sin främsta skådespelarinsats någonsin. Han är tvättäkta i spelstil; och visar hur läkaren som åkte runtomkring Sydamerika under sina läkarstudier på sin motorcykel fick grepp om hela Sydamerikas fattigdom — som höll folket nere i decennier tack vare USA’s stödtrupper i de olika brutala repressiva diktaturer. Filmen är skakig, mixar svartvitt med färgade toningar. En hård film om en hård revolution. Som ett tillägg kan man säga att Mr. Snaggus favoritskådespelare Franka Potente spelar rollen som en av Che Guevaras främsta medarbetare.

4 @@@@

Tokyo! Filmindex

Regi: Michel Gondry, Bong Joon, Leos Carax

Visuellt utmanande och stimulerande filmvärldar möts i supermetropolen Tokyo med tre olika berättelser i centrum. I en film dyker det upp en vilt springande konstig man som bor underjorden, han ser illa ut och pratar konstigt språk. I annan film så får vi möta subkulturregissören och hans flickvän som sägs sakna en plats i tillvaron. Hon finner sin plats i tillvaron när hon blir en stol. En idé knyckt från Aristoteles. I den tredje träffar vi mannen som vägrar gå utanför sin dörr. När han väl gör det i kärlekens namn så vägrar omvärlden att gå utanför sina dörrar. En magisk filmupplevelse.

4 @@@@

Flow: For Love of Water Filmindex

Regi: Irene Salina

En deprimerande dokumentär över hur multiinternationella företag från väst köper upp livets nödvändiga resurser, särkilt det som är gratis, eller var gratis. Vatten är det som många talar om som den kommande bristvaran. Giriga storbolag köper upp vattenverk världen över och sätter nya prislappar på vattnet, de som inte kan betala det nya rena vattnet i fattigare länder hänvisas till skitigt och dåligt vatten. Många experter uttalar sig i filmen om att smutsigt vatten dödar många tusen människor nästan varje dag. Men storbolagen tvår sina händer och anser att vatten är en resurs som alla måste betala. Ordet gratis hatas av nyliberaler och kapitalister. Men det finns civilt motstånd bland världens människor mot detta virus. Motståndsfickor som försöker skapa egna frizoner och skapar egna resurser från ingenting och lyckas ge sig själva makten att göra någonting. Naturligtvis avskyr internationella kapitalet dessa initiativ. Men det väcker förhoppningar.

3 @@@

Hunger Filmindex

Regi: Steve McQueen

Filmen som följer IRA-medlemmarna med Bobby Sands i spetsen som kämpar i fängelset för att få politisk status istället för att ses som kriminella. Engelska Thatcherregeringen vägrade att ge dem den statusen 1981. Så Bobby Sand inledde en hungerstrejk till döds som avslutades efter det att cirka 10 män avlidit. Filmatiseringen är estetisk och filmiskt byggd på en reducerbar replikföring och vi får uppleva en tyst närgången mental inre psykologisk iakttagelse över hur man nedbryts av hungerstrejk. Den enda långa massiva dialog sker mellan Bobby Sands och en ditrest präst — Sands biktfader. Han förklarar sina intentioner med matvägran och de konsekvenser det kommer att innebära. Själv tycker jag att filmen är super tråkig. Trots att den är välspelad anser jag den vara alltför tyst, alltför seg och tillslut ointressant som filmisk upplevelse. Den ger mig absolut ingenting. En film som dör lika tyst bort som man ser Bobby sand dö. Men däremot kommer säkert filmrecensenterna i Sverige älska filmen. Personligen tycker jag att det var en skräpfilm.

1 @

W Filmindex

Regi: Oliver Stone

En satirisk välgjord film som man knappast kan kalla för snäll version om hur den misslyckade lata alkoholisten klarade sig genom livet. Det är en symbiotisk film om hur pappa George Bush hela tiden misstror sin son. Filmen skildrar en son som gör faderuppror men ändå vill ha sin faders godkännande och kärlek. Filmen framställer George Bush väg till makten genom att hjälp från sin faders gamla medhjälpare. En olje administration som nästan tror sig vilja erövra världen med demokratiska kulisser framställda i en finare version. Oliver Stone klär av makten snyggt och propert genom uppvisa hur Irakkriget bröt ned Bush lögnare inom sina led genom att se hur de moraliskt misslyckats och hur verkligheten springer ifatt dem. En skadeglad men ändå ömsint försök att se Bush från humanistiska vänsterliberala perspektiv. Framförallt måste jag ge Josh Brolin en eloge för sin fantastiska rollprestation som George bush. Men jag saknar en lite strängare regi och framförallt kanske nidbilden som är stor del av ett sant porträtt ändå stundtals kan ta över. Men det är liten kritisk notering. För filmen är snarare ett försök från Hollywood att ge en egen version av den president vi alla avskydde, stora delar av världen. En girig vedervärdig administration som förstörde USA i världens ögon.

3 @@@

Embodiment of Devil Filmindex

Regi: José Mojica Marins

Det är en underbar tredje del av seriemördaren, torteraren och begravningsentreprenören Coffin Joe som vill hitta den kvinna som skall få hans blodlinje att fortsätta i alla evighet efter hans död. Jag själv såg en av den Brasilianska slasherveteranens filmer för kanske 20 år sedan. Den nya filmen är äcklig, smaklös, sexuell och man blir förbannad på en sluskig ful mördare tafsa på de vackraste kvinnor du kan tänka dig. Det slaktas och mördas hej vilt. Coffin Joe släpps efter fyrtio år ut ur mentalfängelset. Hans jakt efter kvinnan börjar genast.

Filmen är ett måste för skräckfans av udda och bisarra filmer.

4 @@@@

Wendy and Lucy Filmindex

Regi: Kelly Richards

En ganska så poänglös film om ni frågar mig, även om många säkert kommer att fastna för dess minimalistiska och väldigt vardagliga film. Wendy är på väg till Alaska för att arbeta men fastnar i Oregon när bilen bryter samman, hennes hund försvinner liksom hennes hopsparade kapital reduceras allvarligt. På Det är hennes jakt på hunden och få till de att gå ihop som är i centrum. Ett ganska så kort välspelad drama men för min egen del berör det mig inte alls. Michelle Williams som är en av Hollywoods nya filmstjärnor spelar bättre än de flesta, vilket hon lätt bevisar här. Men ändå så fastnar jag inte för filmen.

2 @@

Changeling Filmindex

Regi: Clint Eastwood

Angelina Jolie spelar den ensamma modern Christine Collins som är arbetsledare på telefonbolaget, när hon arbetar över så försvinner hennes son. 1928 och polisen finner hennes son, men det visar sig vara fel son. Polisen och myndigheterna i staden vägrar erkänna sina fel och brister. Men hjälp av kyrkan, advokater och allmänheten så rensas stadens korrupta polisdepartement ut. En bra, traditionell men välspelad film. Ett storverk från gamle hjälten Clintans skaparhumör.

4 @@@@

Surveillance Filmindex

Regi: Jennifer Lynch

Årets mest överraskande film rent psykologiskt och historiemässigt. David Lynchs dotter influerats verkligen av sin faders estetik. Men hon sätter sin egen prägel och signatur på sitt eget verk. Ett barn, ung kvinna och en polis överlevde massakrer från efterlysta seriemördare. Bill Pullman och Julia Ormond spelar FBI-agenter som skall undersöka morden, men är allting som verkligen skall vara? En lysande film men stundtals smått galet.

3 @@@

The Aquarium Filmindex

Regi: Yousry Nasrallah

En märkvärdig fransk-arabisk film som utspelas i Kairo där läkaren Youssef har svårt att vara i sin lägenhet, sover i bilen, besöker sin fader och lever bra. Men han är solist i livet och har ett sexuellt förhållande med Laila, som kommer från en fin familj och arbetar med sin egen radioshow — där ensamma människor kan ringa till för att prata av sig. Hon bor hos sin moder/broder. De möter varandra men är ändå ensamma i livet. En liten överraskning bland årets filmer.

3 @@@

The Wrestler Filmindex

Regi: Darren Aronosky

Mickey Rourke gör sitt livs bästa rolltolkning i filmen om den gamle brottaren Randy ”Ram” Robinson. Han har genomgått en hjärtoperation, försöker dra sig tillbaka, skaffa sig en kvinna och vinna tillbaka sin dotter. Men livet ger honom smällar men det är en lågmäld stark film från en visionär regissör som gjort bra filmer förut. Men så här säker var det länge sedan man kunde se den gamle hjälten Mick Rourke spela en roll. Den måste ni se och får inte missa för allt smör i Småland.

4 @@@@

Julia Filmindex

Regi: Erick Zonca

Tilda Swinton som den fyrtioåriga kvinnan som får sparken, dricker sprit, förlorar sig i världen. Men så öppnar en barnkidnappningshistoria möjligheter till att tjäna pengar. Men andra saker förhindrar och allting går åt skogen. En film som är alldeles för lång och filmens fokus tappas för länge sedan liksom mitt intresse för filmen försvinner i en tyst tom suck. Tilda Swinton är visserligen bra i sin roll. Men det räcker inte långt den här gången. Hon kan inte rädda filmen den här gången.

2 @@

Downloading Nancy Filmindex

Regi: Johan Renck (Stakka Boo)

Det är en begåvad debutfilm där Nancy har glidit ifrån sin man som mest verkar undvika hennes liv. Hon känner tomhet i livet. En tomhet som direkt leder till att hon känner smärta och sorg i ett meningslöst liv. Hon lejer en man att ligga med henne och ta dö på henne. Historien är djup i sina komplexa undanliggande strukturer. Men filmen blir ändå alltför seg och långtråkig. Filmen nästan stelnar till trots allting som ändå händer med karaktärerna. Vi får följa varför hon tar beslutet och hur relationen till hennes självvalda mördare leder till. Som sagt var en begåvad debut men för trist i rent spelmässigt därför att filmen borde tjäna på att skådespelarna har ett lite starkare utspel i en de flesta scenerna. Filmen går troligtvis upp på svenska biograferna.

2 @@

Mermaid Filmindex

Regi: Anna Melikyan

Detta är en visuell smart film och framförallt rolig samt ömsint nyn rysk film som faktiskt visar upp att ryska filmen är på gång att ta över nya landskap och erövra våra sinnen. Den här filmen handlar om den lilla flickan som bor vid havet och lever med sin moder/mormor. Filmen är en dröm som behandlar den lilla flickan som lär sig styra händelser med sin vilja. Hon växer upp och blir 17 år gammal. Till slut hamnar den lilla familjen i Moskva. Där börjar livet för flickan Alisa eller den vuxne Alisa. Begreppet magisk film är på sin plats här.

4 @@@@

Where in the World Is Osama Bin Laden Filmindex

Regi: Morgan Spurlock

Efter filmen “Super Size Me” eller konsten att bevisa att snabbmat är dålig för människan när det gäller näringsvärden. Den var rolig och intressant att se. Hans nya dokumentär om att leta reda på Osama Bin Laden är relativt okej när det gäller kulturkrockar i mötet mellan västvärlden och arabvärlden. Smårolig och smått suggestiv film som vill visa upp världen att alla i USA inte är som George Bush. Filmen är verkligen till för att spridas i USA. Den är lite vulgär och enfaldig, ungefär att man måste vara övertydlig för att allmänheten i USA skall förstå världen. En helt okej dokumentär som kommer att gå upp på biografen ganska så snart.

Musik

B. B. King — One Kind Favor & Seasick Steve — I Started Out with Nothin’ and I Still Got Most of It Left

Blackmore’s Night — Secret Voyage

Brian Eno & David Byrne — Everything That Happen Will Happen Today

Britney Spears — Circus & Akon — Freedom

Division of Laura Lee — Violence Is Timeless

DragonForce — Ultra Beatdown (Miss Vampyria)

Eagles of Death Metal — Heart On (Miss Vampyria)

Edguy — Tinnitus Sanctus

Frida Hyvönen — Silence Is Wild & Anna Ternheim — Leaving on a Mayday

Girlschool — Legacy & T.N.T. — Atlantis

Grand Magus — Iron Will

Guns N’ Roses — Chinese Democracy

Jonathan Richman — Because Her Beauty Is Raw and Wild

Korta metalrecensioner

Korta musikrecensioner XLV

Lindsey Buckingham — Gift of Screws

Ludacris — Theater of the Mind

John McLaughlin — Industrial Zen; Jonas Kullhammar Quartet — Son of a Drummer & Djeli Moussa Diawara & Bob Brozman — Ocean Blues: From Africa to Hawaii

Musikkommentarer X

Pain — Cynic Paradise (Miss Vampyria)

Per Gessle — Party Crasher

Psapp — The Camel’s Back

Queen + Paul Rodgers — The Cosmos Rocks

The Bronx — The Bronx; D.O.A. — Northern Avenger; Bloodshot — Murder the World & Khold — Hundre år gammal

The Decemberists — Always the Bridesmaid: A Singles Series

The Fireman (Paul McCartney) — The Electric Arguments

The Soundtrack of Our Lives — Communion

Timbuktu — En High 5 & 1 Falafel

Ulf Lundell — Omaha

Vic Chesnutt, Elf Power and The Amorphous Strums — Dark Developments

Vivian Girls — Vivian Girls