Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

2008

Miss Vampyria sammanfattar 2008

I Mellanmjölkens land

2008 avled en hel del kulturella personer och jag ger tre exempel som påverkat mitt liv; Kjartan Slettemark, Lennart Swahn, och Slas, ingen av dessa ”kändisar” kommer jag dock personligen att sakna, snarare tvärtom.

Kjartan Slettemark — Pudelkostym.Folk pratar om att Vilse i Pannkakans Staffan Westerberg ”skadat dem i barndomen” men här säger jag: att Staffan Westerbergs figur Storpotäten inte gjort mig illa på något sätt, däremot Kjartans utställning på Moderna Museet för ett par år sedan gjorde mig ordentligt illamående, och hans pudel gjorde mig mer hundrädd än innan den utställningen, likaså John Blund.Lennart Swahn som i min barndom hade TV-programmet Halvsju där han gav sin röst åt den folkkära sagofiguren John Blund som visade filmer för barn. Det fanns inom mig ett obehag med en så mycket äldre man (han var nästan i pensionsålder) med sin blonda ”overcomb” som pratade med barnslig röst till den yngre TV-publiken, med dockan John Blund brevid sig (nästan som en buktalare) det var tävlingar minns jag och man kunde vinna en freestyle (dåtidens MP3-musikspelare) om man hade riktig tur. Plågsamma TV-försök heter det.

”Hej då alla barn.”

Magiskt 2008

Klimataktion bildas 18 maj på KTH det är en svensk förening och nätverk, en ny folkrörelse som strävar efter en klimatpolitik som tar vetenskapen på allvar och ger klimatet överordnad prioritet.

Du sorterar väl dina sopor och går till återvinningen med rätt förpackingar?

Det Franska kosmetikföretaget Yves Rocher startar ”Plantera för vår planet: kampanjen för 1 miljard träd”, som organiserats av FN:s miljöprogram, bidrar Yves Rocher genom att plantera en miljon av de en miljard planerade träden, för att hjälpa till i kampen mot klimatförändringar.

Varje kund gör skillnad, själv har jag varit stadig Yves Rocher kund sedan tidigt nittiotal och återanvänder alltid deras plastförpackningar, snygga och praktiska har de varit under resor och festivaler.

Where the Action Is.Och apropå festivaler, den mest magiska festivalen blev för mig Where the Action Is i Stockholm. Minnesvärda nyktra ögonblick och kultband som t.ex. Dinosaur Jr och The Hellacopters (även då Hellacopters inte är ett av mina band jag lyssnar på uppskattades deras sista show live).

Maria Larssons eviga ögonblick.Narnia — Prins Caspian.De mest minnesvärda biofilmerna för min del 2008 blev vackra sagan Narnia — Prins Caspian, actionfyllda mörka Batman-uppföljaren The Dark Knight, det svenska historiedramat av Jan Troell: Maria Larssons eviga ögonblick, brittiska urskojiga Somer’s Town och svenska Eli i Låt den rätte komma in.vampyrdramat Låt den rätte komma in
Twilight.
och till sist den amerikanska romantiska vampyrfilmen Twilight. Vampyrerna gjorde revansch på bioduken 2008. Det var på tiden.
True Blood.På webben/tv har Miss Vampyria sett True Blood, Moonlight och mera desperata husfruar i Weeds 3.WEEDS och Despearate Housewifes, ytterligare en gång får vampyrer mixas upp med ”vanligt” förortsfolk — Miss Vampyria är väldigt nöjd och betalar äntligen TV-avgiften frivilligt.Moonlight.

Magiska konserter år 2008 blev finska TURISAS, Faluns SABATON, Göteborgs Dark Tranquillity på Close Up Made Us Do It där de andra banden nämns lite längre ner i andra Tragisktlistan. Att äntligen fått sett live efter 2 missade konserter bägge i Stockholm: Queens of the Stone Age och Foo Fighters, fy vad bra det var trots Josh Hommes influensa eller vad vi nu vill kalla det, magiskt att få återse Dave Grohl på scenen, som frontman med med pondus än någonsin, även om man vill minnas Dave som den energiska trummisen i NIRVANA.

Close-Up Made Us Do It.Efter Close Up Made Us Do It konserten med Dark Tranquillitys fullspäckade spelschema av fullträffar från de flesta av deras skivor träffade jag en magisk person, en kändis som var uppe på scenen på Tyrol och roddade åt de svenska livebanden, nämligen en kort man med långt mörkt hår i ett mörkare band, nämligen Mas, basist i Samael.SAMAELs basist Mas, magiskt möte mitt i natten på lilla Tyrol i kalla Stockholm när han, Mas är ifrån Schweiz och SAMAEL sällan spelar i Sverige. Apropå signeringar och att träffa magiska människor/kändisar så inflikar Miss Vampyria här ett annat magiskt möte med författarinnan Unni Drougge som jag fick en pratstund med och en bok i gåva på ett bibliotek en annars grå höstdag 2008.

Tragiskt 2008

Förband är lika viktiga för mig som huvudbanden, alltid varit så genom de snart tjugo konsertåren jag har på nacken. Därför kommer banden ENGEL, Dead by April och H.E.A.T. in i denna kategori,-tragiskt 2008.

Konserter man sett fram emot och verkligen blivit besviken på är få hittills. Men vad trodde jag om ENGEL, bra musiker som borde bli bra på scenen, det blev inte så. En jobbig sångare som skrek fram orden och texraderna med besvär verkade det som och musik som mer påminde om nåt mögeligt ihopkok av NUmetal och thrash och snodda slingor ifrån Marilyn Manson. Byt ut sångaren Mangan Klavborn mot någon mer naturlig metalröst.

Dead by April.
För att inte tala om Dead by April med sin pojkbandslook, originella kallas dem på myspace, det är just de de inte är, tyvärr. Ser ett band ut som Backstreet Boys fast med piercings och många tatueringar och låter som något poppigt stundtals (i metal?) lååångtråkigt stundtals eller som en dålig kopia på något amerikanskt NUmetalband får man hamna på Tragiskt listan. "Dead by April kategoriserar sig själva som svensk pop/metal exposion. De ställde in sin spelning på Metaltown, vilket bara gör deras medverkan i Close-Up turnéen så mycket bättre." Close-Up Made Us Do It.När Close-Up ringer Dark Tranquillity-vokalisten Mikael Stanne och frågar om de har börjat slipa på setlistan svarar han: – “Det är snart dags för tjugoårsjubileumet så det känns som om det är dags att plocka fram en del riktigt gamla låtar. Vi har snackat om ”Eden spring” från ”The gallery” och givetvis någonting från ”Skydancer” – vi har inte framfört en enda låt från den på tio år”. Ticnet.Tickster.Och vad det gäller konserter och biljettinköp, det var bättre förr, ett telefonsamtal och biljetten fanns på närmsta ATG ställe att köpa ut, numera är det via hemsidor och internetsbanksbetalning, känns inte bra att behöva lämna ut namn, adress, mail, telefonnummer SAMT bankkontonummer för att köpa biljetter.

Ernst-Hugo Järegård i Riget.Tragiskt för övrigt är att det gått 10 år nu sedan Ernst-Hugo Järegård gick bort, en trollbindande skånepåg som blev en lysande stjärna i Stockholm. Heath Ledger.Australiskefödde skådespelaren Heath Ledger hann göra karriär och dö som stjärna. Svenska barnen Engla, Max&Saga fick sätta sina små liv och föll offer för idioter med 100% hjärnsläpp.

Man skadar inte barn! Det var ett par riktigt tragiska riksskandaler. Men tyvärr händer det konstiga osannolika saker överallt i världen, historien om familjen Fritzl i Österrike var också tragisk men mystisk som en mörk saga.

Isbjörn.Ja så har vi alla isbjörnar som nu dör på grund av svält. Idag finns det uppskattningsvis 20 000 till 25 000 isbjörnar i världen. Men de senaste studierna visar att två tredjedelar av bestånden riskerar att krympa kraftigt till 2050 till följd av den globala uppvärmningen och issmältningen i Arktis. Sommarisarna kan komma att minska med drygt 40 procent till mitten av seklet. Andra hot förutom den globala uppvärmningen är spridning av kemikalier och olaglig jakt. Det är tragiskt vad människan har utsatt Moder Jord för.

Och vi nuddar inte ens vid krig, USA, knark och misären i övrigt det får räcka så här.

2008 sammanfattat av Miss Vampyria