Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Lars Andersson — Ljus från ingenstans: Intill Storälven

Bonniers 2008

Lars Andersson.Få författare inom svenska litteraturen har ett så bländande vackert språk; det är bara Björn Ranelid som har den talangen att i roman efter roman skriva poetiskt. Men Lars Andersson bedriver släktforskning med sin senaste roman och skärskådar sin egen släkt som kommer från Hedås. Bara inledningen i romanen där Lars Anderssons farmor fyller 70 år är värd hela romanen. Men boken börjar med ett släktkalas då farmor fyller år för att sedan sakligt berättas bakåt i tidens historia. Släktens första stapplande steg som Lars Andersson iscensätter börjar i ett torp eller mindre gård på början av 1600-talet — ett hårt och tufft landskap där man odlar upp marken och slår sig till ro. En roman som börjar med lite torrare fakta om släktförhållanden, lite mera kring bygden och vilka som levde på bygden. Men så flyter romanen över till mera flytande romantext som berättar, beskriver sociologiskt, psykologiskt och emotionellt kring Hedås sociala utveckling under flera decennier — han har ett suveränt handlag med sina berättelser och det hela flätas samman med hans eget personliga släkts livsöden fram till 1900-talet. Sådana romaner blir i min värld ett sätt att börja knyta kontakt till min egen släkts bakgrund. Lars Andersson gör mig nyfiken på vad som kommer ske i livet.

Romanen är tydlig i avsikten att underhålla oss läsare samtidigt han berättar något egen svenska kultur vilket får mig att förstå hur det var under en tid då staten växte fram och hur många släktled förlorade sina bästa söner i vansinniga krig som kungarna slösade våra tillgångar till. Men folket knogade på utan ge upp sina liv. Kärlek och död — livets två motsatser handlar romanen om i grunden. Vi föds på vår jord och vi dör på vår jord.

Slutkontentan av romanen är att släktled lever vidare trots livets motgångar och glädjeämnen vilket Lars Andersson visar i sin nya roman. En berättelse om livet och människans tillvaro på vår moder jord.