Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Indiepop

Animal Collective — Here Comes the Indian 2003

Speedmarket Avenue — Way Better Now 2008

Animal Collective — Here Comes the Indian.Nu undrar väl en del läsare varför jag recenserar amerikanska avantgardiska indiebandet Animal Collective debutskiva från 2003? Dessutom tillsammans med svenska indiebandet Speedmarket Avenues senaste skiva som kom ut på vårkanten. Tja, svaret är att jag missade dessa respektive skivor när de kom ut och nu när jag inköpte albumen kunde jag inte låta bli att inleda 2009 med att hylla galenskap och fin skör svensk indiepop — det är två band som jag nyligen började förälska mig i på olika sätt.

Animal Collective skapar musik som är svårlyssnad och väldigt självupptagen musik som inte låter som något annat jag hört. Det är en sorts sångcykel som använder många informationskanaler för att sammanställa sin musik. Debuten kände jag till men lyssnade aldrig på den skivan. Men eftersom jag älskade deras andra skivor så kände jag mig tvungen att studera deras debutskiva. Grunden för gruppen är två vänner, Avey Tare (David Porter) och Panda Bear (Noah Lennox) som skapade musik tillsammans med några vänner. En ambient droneband med pulserande oväsen och monotona ljudcollage komponerade bandet sitt specifika sound; en förening mellan intellektuell minimalism och alternativa musikaliska begrepp som förnyade 2000-talets musik, Animal Collective påminner starkt om Österrikes främsta experimentella artist, Christian Fennesz. Det är en durkdriven artist som givit ut flera skivor med experimentell musik som fascinerar mig med dess klipp och klistra-attityd. Jag tycker om artister som bryter sig loss från det mesta som kan dyka upp och störa musiken med oväsen.

Speedmarket Avenue.Svenska Speedmarket Avenue är nu ett ganska så harmlöst svenskt indieband som gör lagom musik i lagom doser. Det blir lite väl tomt och tyst när deras musik börjar ljuda ut ur min stereo. Det är ett band som mest har givits ut på små indiesamlingar men det är först med Jari Haapalainen som producent bandet ges ut ordentlig. Men visst har det varit ute på turné förut ute i Europa. Men jag är föga trakterad av bandet i fråga. Det blir för lamt och snudd på mesigt när musiken går igång. Kanske jag kan gilla bandet nästa gång istället.