Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Countryrock

Mark Olson & Gary Louris — Ready for the Flood

Mark Olson & Gary Louris — Ready for the Flood.Om allting vore annorlunda så borde det här vara en våt dröm för varje fan (som jag själv) av en återförening av 90-talets bästa rockcountrygrupp, The Jayhawks — men det är blott en dröm även om det är de två grundarna som efter flera års bråk samsas om att få göra, spela in en drömplatta. Deras gemensamma medverkan började redan förra året då Gary Louris släppte ett mästerverk till soloplatta. Då medverkade Mark Olson på den plattan som medmusiker. Det hela gav väl mersmak och vips trollar de fram tretton sånger som Black Crowes sångare Chris Robinson producerar.

Det är en smakfyllt countryrock som gräddas av årets finaste texter och kanske årets bästa komp. För skivan är harmonisk, långsam och släpper iväg melodier som är förtrollande, starka välkryddade låtar som beskriver kärlekens våndor och ljusglimtar, allting kan vara upp och ned i livet, men det är knappast en enda lycklig väg att vara i en relation. För kärleken är spetsig, fråga mig så kan jag svara ur erfarenheten, att kärlek och sexualitet är knepiga saker att hantera.

Dessa låtar är berättelser ur varje människas liv, vi människor som försöker ta oss fram i relationshelvetet eller försöker finna ljuset i kärleken. Mark Olson & Gary Louris är experter på att finna rätta anslagen i tonen, för det vet exakt hur musiken skall få liv, hur den inre dynamiska emotionella känslorna skall ligga till, för det är den anspänningen som bidrar med musikalisk stränghet — vilket binder ihop skivans alla tretton sånger.

Med andra ord är det en enda mästerlig platta ihopsnickrade av två stora begåvningar som kan det här med att klistra och limma verser, refränger och melodier. Allt detta gör det till en skiva som jag älskar djupt och innerligt.