Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

New Romantic-special

Japan — New Romantics egensinniga skönhetsdyrkare

Japan.Jag har i en tidigare artikel berörd Japans musik och deras stil som tillhör new romantics kanske vackraste och även dess magiska stunder — Japan — Tin Drum & Assemblage

Men i den här artikeln tänkte jag beröra mina favoritskivor med bandet i fråga — David Sylvian, Micke Karn, Richard Barbieri, Rob Dean och Steve Jansen som utgör grunden liksom David Sylvians komponerade flera av mina absoluta favoritlåtar inom new romanticrörelsen. Deras musik tycker jag har allt man kan önska sig, perfekt produktion, utopisk arrangemang, läckra sånger och subtila melodier. Därför nämner skriver jag här om mina favoritskivor från Japans bästa period.

Tin Drum 1981

Japan — Tin Drum.Varenda låt känns visionär och lysande i sina välspelade subtila nyanser — men det ärockså musik som tar tonen från Asiens landmassor. David Sylvian lägger sin röst i en mjuk manlig sordin stämning när han sjunger. Dessutom är det med kärlek som Japan plockar fram Asiens exotiska eller mera ljudmässigt annorlunda tankesätt. Gruppen Japan var nog det enda band som plocka in så mycket nytt i sin musik. Här har vi en grupp som vill förena elementen från öst och väst till nya intressanta korsbefruktningar. Hela plattan är ett bebis för det. Det är därför jag fortfarande tycker att plattan tillhör framtiden och inte daterad som så mycket new romantic kan kännas idag.

Gentlemen Take Polaroids 1980

Japan — Gentlemen Take Polaroids.Lite disco från ett band som satte sitt namn på kartan med de mest eleganta uttrycken. Jag älskade den här skivan därför att den kändes modern — kanske till och med postmodern innan begreppet existerade. Men här fanns även ett spår med Japans syntguru Ryuchi Sakamoto från Yellow Magic Orchestra. Det blev senare David Sylvians viktigaste framtida musikvän i mitten av 80-talet. På den här skivan finns den spännvidd av de mest signifikativa dragen som jag menar utgör Japans distinkta sound. Man kan säga att här börjar bandet mogna och fullständigt göra väsen av sina intentioner. Jag älskar den här skivan fortfarande.

Quiet Life 1979

Japan — Quiet Life.Japan hade ett liv innan new romantic tog över deras sinnen så var de ett flitigt snyggt punkigt band med glamrocken från David Bowie, Roxy Music och New York Dolls i deras kappsäck. Men här får vi se nyanserna växa till sig och deras kommande ådra att göra musiken mera omväxlande kom mer och mer fram när Japan utmejslade huruvida deras kommande karaktär skall stöpas i en elektronisk urform eller låta rocken bli deras målinriktning. Nu valde de att bli ett bländande band som plocka fram eletroniken.