Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

New Romantic-special

Soft Cell — New Romantics egna soulstjärnor

Soft Cell.Soft Cell är soulhjältar i synttappning eller man kan nog upphöja Soft Cell till den duo som fångade in northern soulsånger till de mest snygga syntpärlor jag känner till. Men så var sångaren och hjälten Marc Almond en gammal punkare med förkärlek för 60-talets soulslingor som han tog med sig in i new romantictidens mest uppåtgående trender. Marc Almond och syntkillen Dave Ball kompletterade varandra perfekt när de släppte lös sin version av Gloria Jones gamla soulhit Tainted Love till en fantastisk popsingel som gav ekon runt om i världen. En av new romantics främsta symboler och klassiker som man fortfarande 27/28 år senare kan dansa till utan att låten känns daterat på något sätt Den singeln är bara en av flera syntklassiker Soft Cell producerade mellan 1981 till 1984 då duon sprack och man gick åt olika håll.

Soft Cell — Non-Stop Ecstatic Dancing.Men säg vem minns inte dessa lysande låtar från Soft Cell — Bedsitter, Memorabilia, Soul Inside eller Down in the Subway.

Jag lyssnar på låtar som tog mig tillbaka till en obekymrad tid när man var 16-18 år och jag kunde ägna mig åt flickor och pop. Soft Cell var mitt soundtrack under de åren. Marc Almond var en av mina hjältar som sjöng som en gud och gav musiken ett ansikte som man kunde ta till sig. Marc Almond blev i min värld en av dessa profiler inom engelska new romantic som symboliserade tiden på ett sätt man idag mest ser som en del av 80-talet. Fast då kunde Soft Cell vara en del av livet som brann, här och nu.

Soft Cell — Non-Stop Erotic Cabaret.Debutskivan Non-Stopp Erotic Cabaret innehöll avgörande låtar som även fick kommersiell genombrottskraft och spelades förutom på new vawe/new romanticklubbar även på ordinarie diskotek.

Den skivan som jag införskaffade var ett mästerligt lekfullt album. Jag gillade även skiva nummer två Non-Stop Ecstatic Dancing för att den hade också bra låtmaterial rakt igenom och man kunde njuta av skivans alla ögonblick. Men därefter blev jag mindre upphetsat av Soft Cells musik utan tappade bort bandet på vägen, lyssnade lite sporadiskt på deras sista skivor innan duon splittrades. Marc Almond skapade sig en solokarriär och Dave Ball bildade det tillfälliga technoprojektet The Grid.