Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

New Romantic-special

Spandau Ballet — New Romantics dandys

Spandau Ballet — Diamond.Bröderna Gary och Martin Kemp är grunden till den perfekta mixen inom new romanticscenen genom att det var det band som bäst kom nära både David Bowie och Roxy Musics kulturella nimbus och ikonstatus när det gäller glamour och sexuell energi. Dandyidealet fångade Martin Kemp in alldeles perfekt som Spandau Ballets karismatiska frontfigur.

Spandau Ballet — True.En sort briljant croonerstil som lämpar sig bra för new romantics publik. Jag själv fastnade direkt för supersnygga låtar — To Cut a Long Story Short. En briljant singel som släpptes 1980.

Tack vare sina uppträdanden på punkklubbar med sina snygga kläder blev de snabbt en attraktion för new wavescenen.

Men det var som moderiktigt band med nya stilar där man flörtade med disco och postpunken som man snabbt blev new romanticscenens främsta och första symboliska grupp.

Spandau Ballet.Deras låtar älskade jag från första stund då de kom fram som en hippt popband med elektroniska element inom sina instrumenteringar. Min favoritlåt nummer ett med Spandau Ballet är utan tvekan: Chant No. 1 (I Don’t Need This Pressure On). Med sitt fullständiga glöd och groove som faktiskt fortfarande tarandan ur mig ordentligt. Den singeln är strålande inferno i discobeats och popiga melodier med enkla geniala refränger som upprepas så att det går inte att stå emot, du kapitulerar till slut. En vansinnig uppåtstigande sång som slutar i klimax. Spandau Ballet kunde också lika gärna spela in sköna delikata välskrivna ballader som Gold eller True som blev deras finaste stunder enligt mig, när det gäller enskilda låtar.

Spandau Ballet släppte två bra album Diamond och True som också var de skivorna som jag tyckte mest om i deras karriär. Deras andras album tappade jag lite känsla inför så dem blev inte några album som jag tog till mig. Utan Spandau Ballet upplöstes 1990.

Efter musiken så blev båda bröderna Kemp inblandad i filmatiseringen av gangsterbröderna Krays liv och öde. Ett brödrapar som regerade den brittiska undre världen på 60-talet. En relativ cool film som jag såg på biografen när den hade premiär. Idag minns jag Spandau Ballet för deras vassa dansorienterande rockmusik. Men det var då det.