Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

New Romantic-special

New Romantics hitmaskiner: Yazoo & Duran Duran

Yazoo

Yazoo.Syntgeniet Vince Clarke var mannen som grundade Depeche Mode fast efter singeln I Just Can’t Get Enough och Depeche Modes underbara debutalbum Speak & Spell lämnade Vince Clarke bandet — resten av historien om världsbandet Depeche Mode behöver vi knappast nedteckna för den är en egen berättelse. Yazoo — Upstairs at Eric’s.Vince Clarke möter den ljuva Alison Moyet och vips så bildas ett legendariskt samarbete i duon Yazoo. Ett kort men intensivt och väldigt säkert framförande där Yazoo hade en förträfflig sångerska och träffsäker låtskrivare. Med Vince Clarke bakom syntarna och den sköna mörka soulrösten som Alison Moyet kunde sjunga med så klingande det rätt hela tiden. Med ljuvliga danslåtar som Only You och Don’t Go förenade de alla från new romanticfans (som jag själv) till medelsvensson på discoteken. Bara det är en bedrift sig själv. Deras debutplatta är full av bra låtar genomgående och borde vara en av tidens mest klassiska plattor som jag kan tänka mig — Upstairs at Eric’s. En genial pulserande dynamisk syntplatta som är gjord för dansgolvet. Bättre än så kunde det inte bli tyckte jag då. Yazoo upplöstes omkring 1983/84. Vince Clarke och sångaren Andy Bell (Ej Andy Bell i Ride/Oasis) bildade senare klassiska Erasure; som fortfarande gör klingande syntpophits.

Duran Duran

Duran Duran.Så många andra punkare så blev många band och människor new romantic efter punkens flöde hade sinnat. John Taylor och Nick Rhodes prövade medlemmar och sångare iför att finna formen för hur Duran Duran skulle låta inför framtiden. Man fann sin man i Simon LeBon när han kom från obskyra punkband och bidrog med att ge Duran Duran new wave/new romanticscenen en säker och formsäker men sexuellt utmanande för engelska BBC. Det var genom sina påkostade videos som bandet blev omslagspojkar för new romanticgenerationen. Jag diggade deras skivor och videos åtminstone fram till mitten av 80-talet då bandet tappade sina rötter och började likna ett lyxband för mainstreamvärlden istället för den smakfulla new romanticstil de odlade åtminstone i början av sin karriär. Då hade jag redan lämnat dem bakom mig. Duran Duran.Men deras mest fascinerande video var för Girls On Film därför att den ocensurerade versionen var full av halvnakna vackra flickor. Jag var 16 år och helt exstatisk över flickorna jag såg. Min dåvarande syntflickvän var nog mindre glad. Låten är tung och dansant syntrock som lätt gick att ta till sig.

Deras skivor jag ägde var deras tre första — Duran Duran 1981, Rio och Seven And The Ragged Tiger 1983. Där var den tid jag älskade mest hos bandet; deras new romantickänsla som fanns då. När deras liveplatta släpptes 1984 började jag tappa deras musik sedan blev det mest sporadiska nedslag i deras sentida karriär.