Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #1 2009

Avledare

New Romantic

New Romantic.Punken brukar det hävdas från skribenter, vara den sista innovativa utvecklingen inom rocken som skapade en explosion; som vi fortfarande ser influera den moderna rocken. Jag skulle vilja påstå att rockmusiken utvecklas hela tiden fast i helt andra riktningar än de gängse. Musik har en förmåga att ta till sig nya idéer och transformera det till nya stilar. Däremot var punken en livsstil att leva med lika mycket som det var en musikalisk explosion som påverkade en hel generation av unga människor. Men punkens kraft ebbade ut i början av 80-talet. Den brann en kort tid men lämnar ifrån sig avtryck i samtiden liksom i historien.

New Romantic.Istället kom det andra musikaliska genrer som tog avstamp i punken men utvecklades helt åt andra riktningar än den klassiska punken. Bland annat föddes det en ny skamusik i England, eftersom modsen kom tillbaka i slutet av 70-talet och började dansa till The Specials eller Madness neoskamusik.

Det var en ny företeelse som kom efter punken. Men i England hände det också andra saker i kölvattnet efter det att punken tappade sin energi — många gamla punkare upptäckte synten och insåg att man kunde göra andra saker med den och utveckla soundet. Steve Strange bildade en egen klubb där först band som The Stranglers kunde uppträdda. Men det mest relevanta med Steve Strange är att han öppnade sin klubb för en ny sorts musik och ett helt nytt mode som sakta började dyka upp och blev det nya för de unga människorna som besökte Steve Stranges klubb.

Det var där new romantic föddes i början av 80-talet för 29 år sedan.

New Romantic.Influensen för det som kom att kallas för new romantic är utan tvekan David Bowies tre plattor inspelade i Berlin på 70-talet. Deras skönhet och moderna elektroniska bakgrunder signerade av Brian Eno (x-medlem i Roxy Music) betyder mycket för den musikaliska delen av subkulturen. Jag skulle vilja påstå att David Bowies video till låten Fashion 1980 betyder lika mycket för hur själva perspektivet på hur konceptet new romantic utvecklades sig till att bli. Ett nytt mode som mixade stilar från olika tidsepoker — vi kanske skall kalla det för det första postmoderna modet där allting kan växa plockas ihop till ett nytt modekoncept.

Roxy Musics romantiska rock och det självutlevda dandyidealet Brian Ferry skapade under 70-talet, blev också gnistan för sångarnas framtida klädstil inom new romanticbanden.

Att klä sig med stil och utveckla en riktig urban livsstil är själva fundamentet för new romantic anser jag.

Eftersom det var i storstäderna new romantic blev för en kort tid den ledande subkulturella stilen för många ungdomar. Klubblivet och restaurangerna fanns i storstäderna. Det var dags att erövra nattens lokaler. Fest, glamour, sex och musik blev orden för dagen.

New Romantic.Men lika relevant är den teknologiska utvecklingen från Moogsyntar till de mera moderna syntarna som bidrog till att det elektroniska idealet blev bärande inom new romanticscenen. Kraftwerk, Cabaret Voltaire och Throbbing Gristle är tre band som jag kan påstå är viktiga element inom new romantic därför att alla tre på olika sätt satte sina egna avtryck på framtidens elektroniska musik. Synten blev 80-talets instrument framför alla andra instrument.

Det finns grupper som rörde sig inom new romantic som jag vill presentera för eder läsare:

Blancmange.Blancmange var en duo som bestod av Neil Arthur på sång/gitarr och Stephen Luscombe på syntar och keyboards. Deras musik var en lågmäld syntpop som passade perfekt in på det som är själva fundamentet för new romantic — en romantisk episk syntpop som fick mig att sväva omkring för en stund, lycklig, fri och obunden. Var det söta syntflickor i närheten som var det bara ett plus i kanten.

Blancmange — Happy Families.Blancmange släppte ett av de mest sofistikerade album med ett moderat sound Happy Families som kom 1982. Lyckliga låtar med ett ironiskt förhållningssätt till sin omvärld, emotionellt laddade låtar som textmässigt påminner starkt om Talking Heads smått blaserade ironiska utsagor om medelklassens perspektiv på omvärlden. Blancmange upplöstes 1986.

Culture Club.Culture Club med deras legendariska sångare Boy George hade flera hits och skapade dessutom en hel klädstil där en rad miniversioner världen över klädde sig som den homosexuella Boy George som stilikon för många unga, främst tjejer lockades av Boy Georges hela uppenbarelse. Deras karriär var mellan 1981 till 1986 men försökte återuppta karriären igen trots en framgångsrik solokarriär för Boy George. Deras främsta hit var den fina men ack så uttjatade Do You Really Want to Hurt Me fast det flera låtar som är mindre spelade. Min favorit är deras första singel White Boy som jag tycker är lite mera punkigare. För Boy George var en frekvent besökare på new romanticklubbar. Hans specifika utseende lockade många att försöka värva honom till olika projekt. Sex Pistols gamle manager Malcolm McLauren ville värva honom till Bow Wow Wow. Men det blev Culture Club som gällde.

Bland bandets medlemmar kunde vi finna Jon Moss som spelade trumma bakom både Adam & The Ants och punkgruppen The Damned, innan han spelade med Boy George och Culture Club.

Några favoritlåtar med Culture Club: Karma Chameleon; It’s a Miracle; Time (Clock of the Heart).

Med andra ord välkomnar vi alla läsare till 2009 års första nummer som också är temanummer med new romantic.


Vi på Blaskan tänkte servera några användningsbara länkar till januarinumret:

Science fictionförfattaren Bertil Mårtenssons hemsida som visar upp allt vad han har hittills producerad — Välkommen till kulturarénan OGRE

Den store musikkritikern Lennart Perssons hemsida kan jag inte låta bli att påminna om igen — Texter från andra sidan mainstreamfloden. Om musik, film, böcker och andra kärleksförklaringar. Lennart Persson. En sida som är pur magi.

Horace Engdahl.En fin sida om design och arkitektur att förkovra sig i — Urban Street Art, Abandoned Places and Amazing Designs | WebUrbanist


Peter Englund.Dr. Indie noterar att min hjälte Horace Engdahl avgår som svenska akademiens ständiga sekreterare och ersätts av den lika unika och begåvade historikern Peter Englund. Det är ett utsökt val.


Fredrik Strage.En av våra mest begåvade musikjournalister Fredrik Strage får årets stora journalistpris därför att han på sin blogg lätt plocka fram rockhistoriens 100 främsta musikögonblick via youtube. Han har även skrivit två böcker om Fans och svensk hip hop. Dr. Indie Gratulerar till 2008 års journalistpris.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen