Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Cormac McCarthy — Vägen

Bonniers 2008

Caryl Phillips — Främlingar: Tre engelska liv

W&W 2008

Corman McCarthy.I en del länder skulle den fina poetiska prosaisten Cormac McCarthys senaste roman ”Vägen” kunna kallats för science fiction – utom i Sverige eftersom finkulturella skribenter skäms och förstår inte begreppet. För romanen påminner lite grann om 80-talets försök till dystopiska tidsskildringar där världen har drabbats av ett kärnvapenkrig. De överlevande slåss om knappa resurser och försöker överleva. Den bästa skildringen gjorde George Miller med Mad Max-trilogin. En okänd Mel Gibson spelade huvudrollen i dessa tre filmer.

I den här boken har någonting hänt; ett krig, en katastrof av okänd omfattning, men det liknar ett kärnvapenkrig som drabbade världen eller enbart USA? En fader och hans son vandrar över vidderna för att finna något att äta och något att kunna använda sig av för att kunna utnyttja allt som går att utnyttja. Men boken har två skeenden, ett inre landskap dör fadder och sonen försöker relatera sig till varandra och de yttre händelseförloppen som utgår från överlevnadens spelregler. Det gäller att vara på vakt gentemot andra farliga rånarligor som kan vara farlig – till och med dödliga. En ödslig men tankeväckande roman som knappast ger oss svar till obesvarade frågor. Utan romanen utgår från det tysta och det tänkta skeenden som sker när ett barn och hans pappa har bara en första prioritet att i första hand överleva. Sedan kan man kosta på sig vara medmänsklig när man kan kontrollera situationen och slappna av.

En av de mest fascinerande romanerna om en katastrof där det mänskliga väger över från det hemska i tillvaron. En strong roman från en mästare.

Under 2009 kommer hans förra roman ”No Country for Old Men” att ges ut på svenska – den film som bröderna Cohen filmade för två år sedan.

Caryl Phillips.Caryl Phillips väljer en annan väg med sin senaste roman – han plockar fram tre livsöden från olika tider och iscensätter tre dramatiska liv, dramatiska likväl tragiska på flera sätt. I det ena berättelsen så förflyttas vi till 1700-talet och vi har precis kommit fram till Dr. Samuel Johnsons död. Den brittiska litteraturens främsta namn som testamenterar sina ägor till sin svarta betjänt, Francis Barber. Det blir en berättelse utifrån en berättare som iakttar begravningen och huvudarvingen. En stram berättat episod.

Den andra handlar om tragedin och problemet England förste svarte mellanviktmästare som tilläts att bli en stor boxare – Randy Turpin. Han slog 1951 Sugar Ray Robinson i en hård match. Men hans liv förblev senare tuff med en familj att försörja.

Den sista berättelsen handlar om den svarte mannen David Oluwale som misshandlades till döds 1969 av polisen -. Ett rasistiskt dåd möjligen? Alla dessa tre svarta män levde i en vit värld där den dolda eller öppna rasismen låg som ett raster, en ständig påminnelse om förtryck och mänsklig förnedring. Caryl Phillips skriver ned dessa tre mäns livsöden genom en sublim mix av fiktion och fakta. En stark bok från en stark författare.