Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Nobelpristagare 2008

J. M. G. Le Clézio — Raga

J. M. G. Le Clézio.Att läsa om stilla havet i en poetisk förvandlad form som beskriver öriket Nya-Hebridernas innevånare och hur deras myter påverkar dagens liv – där förfluten tid smälter ihop med nutiden och de människorna som berättar om allting för att förstå sig själva. Det är där 2008 års märkligaste nobelpristagare beskriver sina resor kring stilla havets ögrupper som västvärlden koloniserade. Både på gott och ont men mest ont. Den brutala tid när England tog slavar från öarna innan Storbritannien förbjud slavhandeln 1830 – var ändå den mest brutala av alla tidsepoker. Kolonin Australien var ett stort rike som krossade sin inhemska befolkning för att de ville ha jord och mark. Samtidigt begav sig Australiens nya nybyggare ut i de vida haven för att finna råvaror och arbetskraft.

Det är nästan en journalistisk känsla när 2008 års nobelpristagare J.M.G. Le Clézio berättar, pratar och diktar fram Hebridernas erfarenheter. Han bodde där under ett par år, 2005 och framåt. Utifrån sin egen uppväxt på en ö – Mauritius; denna erfarenhet är en tillgång för att förstå hur öarnas befolkning tänker – fungerar väl i hur boken fungerar som en berättelse kring folk på en ö.

Hela boken är en sorts magisk realistisk känsla över att få uppleva en ögrupps kollektiva minne, som måste återberättas för att människornas historia skall kunna leva vidare i en tillvaro då allting fragmenteras och sönderfördelas i splittrande delar. Jag tror romanen snarare skall kallas för dokumentär roman skriven i poetiska bilder. En fin ren roman som jag vill kalla för mästerlig, precis som alla hans andra böcker är mänskliga och stora upplevelser i sig själv. Men den här boken är verkligen en fin berättelse som man bara måste läsa.