Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Minnesbok

Unn Torell — Karl för sin katt: Gösta Knutsson som vi inte minns honom

Uppsala Publishing House 2008

Gösta Knutsson.Förra året skulle Gösta Knutsson ha fyllt hundra år om fått han levat, men han avled i magcancer 1973, efter en tids sjukdom. Gösta Knutsson tillhörde en av Sveriges mest kända klassiker inom barnböcker och radiounderhållningen. Han var studenten som blev avskedad från studenttidningen Ergos för sin hållning under andra världskriget och nazismen/fascismen. Man ville ha en neutral redaktion som inte bråkade. Men bråkade och ironiserade gjorde Gösta Knutsson så gärna så i artiklar, böcker och radioprogram. Han kom tidigt till radion där han ville framflytta den lättare underhållningen. Gösta Knutsson var den som skapade både frågeprogram och förnyade barnradions möjligheter med sagor och samtal med barn. Han hade en unik förmåga att nå fram till barnen. Det var i radion ha framförde sin första figur ”Pelle Svanslös” 1937 och den karaktären blev till slut så populär att de medföljde att det skulle komma ut tolv böcker sammanlagd kring Pelle Svanslös äventyr. Det var dessa böcker som gjorde att Gösta Knutsson skrev in sig vår moderna litteraturhistoria. Pelle Svanslös var ett sätt att göra karikatyrer på sina Uppsalavänner och personligheter. Han kunde även stoppa in aktuella kommentarer i sina berättelser kring vår svanslösa hjälte och många av karaktärerna kunde få liv genom att samtiden klev in i barnböckerna.

Pelle Svanslös och Maja Gräddnos.Fast Pelle Svanslös kan man läsa utan att tveka som vuxen – och det är det som gör hans böcker så levande, att alla kan läsa honom utan att tänka på åldern.

Den här boken berättar om lojaliteten och trofastheten till vänner och hur populär den godmodiga lärda Gösta Knutsson. En liten smolk i bägaren en del vill lasta på Gösta Knutsson är att han satt sekreterare på det famösa Bollhusmötet 1939 då studenter skulle röst ja eller nej om regeringen kunde ta in 10 judiska läkare för att rädda deras liv från nazisternas Tyskland. Det blev ett mörkt kapitel då högerextremister och protonazister vann ömröstningen. En del vill sätta det mot Gösta Knutsson och förvandla händelsen till att han ville ta ställning för ja-sidan. Fast då kände det till Gösta Knutssons personlighet väldigt lite. Han blev en omutlig motståndare mot alla sorters diktaturer – höger som vänster. Han var en sann humanist i sin själ. Boken om honom visar upp hans alldeles många goda sidor. Det är en trevlig liten bok som man lär sig hel del av.