Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Rock

Bruce Springsteen — Working on a Dream

Bruce Springsteen & The E Street Band — Greatest Hits

Bruce Springsteen — Working on a Dream.Den hårt rockande rockhjälten The Boss släpper nytt material och kommer till Sverige i sommar för sina traditionsenliga fester, som hans konserter brukar mynna ut i, när han är på sitt bästa humör. Så när ytterliggare ett nytt album plus en ”Greatest hits” släpps ungefär samtidigt – då kan man undra om det inte har kommit ut tillräckligt många plattor med hans gamla slagdängor under årens lopp. Visserligen är det bra låtmaterial att lyssna på, men det handlar inte om hur många samlingsskivor som det ständigt kommer ut med The Boss. Utan själva poängen är att jag tröttnar på att se samma låtar upprepas igen på skiva efter skiva. Det finns tillräcklig med samlingar som kom ut förra året. Så den här samlingen är helt enkelt onödig. Det enda jag förstår är att man vill slå ett slag för hans kompband The E Street Band så är väl det helt okej.

Men åt andra sidan vet vi redan hur allting ligger och hur det är att vara ett av världens bästa kompband genom tiderna så det behöver vi inga samlingar i all oändlighet för att begripa det självklara.

Bruce Springsteen.Nåväl Bruce Springsteens nya album känner mig lite främmande inför, dels för att den här gången känner jag att novellerna bedövas av ett svagare arrangemang, en struktur som inte bär upp hela skivans konstruktion. Jag blir lite förvånad över hur låtarna saknar den dynamiska rytm eller den självklara mästerklass Bruce Springsteen alltid håller i bästa fall. Nu är det egentligen bara tre låtar som är storslagna i all sin enkelhet.

”Queen Of The Supermarket” är en klassisk lyrisk stämningsladdad sång som jag älskar när han framför sången på skivan – den är episk i sin bredd och träffsäker i sina symboliska sanningar om en bild kring moderna USA av idag. Den är vacker, pretentiös och ambitiös i varje led av sången.

”Tomorrow Never Knows” förvandlar vardagen i mänskliga livet till en resa full av betraktelser som man fastnar för direkt. Den låten borde bli en klassisk Bruce Springsteenlåt.

”With The Jersey Devil” är den bästa och råaste låt Bruce någonsin skrivit. En modern uppdaterat blueslåt som skulle kunna ha givit ut av Fat Possum-bolaget och framförallt är den i klass med L.R Burnsides råtunga inspelningar. En imponerande sång och redan nu är den bäst 2009. Medan resten av låtarna är okej musikalisk, fast texterna är lika komplexa och känsliga som alltid – sådant man räknar med att få höra från Bruce Springsteen. Men det spelar ingen roll vad jag tycker i fallet – svenskarna kommer att älska albumet och älska The Boss när han spelar i Sverige i sommar, som vanligt. Får se om Dr. Indie kommer att kunna medverka på konserten.