Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Samlingsbox

Factory Records: Communications 1978–92

Factory Records.Tony Wilson var programledaren och journalisten som presenterade den första tidens punkband, bland annat Sex Pistols i sina lokala tv-program i Manchester. Men hans genuina intresse för musik gjorde att han ville vara med och transformera musiken till en större publik. Då han såg Ian Curtis och killarna i Joy Division skrev han kontrakt med dem på än gång. Tony Wilson bildade utifrån Joy Division skivbolaget Factory i slutet av 70-talet. Han fick hjälp av producenten Peter Saville och genialiska ljudteknikern Martin Hannett när Factory tog sina första steg ut mot postpunken. Det var en tid då Tony Wilson ville förena musiken han gav ut på Factory och ge folket klubbmusik som man kunde dansa till.

Det första steget att kunna ge publiken chans att se Factorys band på scen och dessutom kunna ge publiken chans att dansa till musiken som banden spelade – blev helt enkelt att starta en egen klubb. Den legendariska klubben Hacienda såg dagens ljus på 80-talet. Det var där Happy Mondays och New Order tog sina första stapplande steg. Om ni läsare vill få en levande bild av både Factory och klubben Hacienda – då vill jag rekommendera filmerna ”Control” och ”24 Hour Party People” för vidare studier.

Tony Wilson och Shaun Ryder.Men Factory blev utan tvekan navet i Manchesters rockscen där man blandade disco, punkfunk och rock så att vi fick uppleva den kommande acidvågen dra över Europa. Factory s musik blev helt enkelt bland det bästa jag som vet kom ut ur underjorden från England. Man kunde för första gången dansa till rockmusik som skulle förändrade musikens klimat. Skivbolag som Factory och Creation blev de ledande indiebolagen som faktiskt skulle göra indierock kommersiell i slutet av 80-talet och vid inledningen av 90-talet. I USA öppnade grungerocken dörren till den öppna marknaden och alternativ rock blev det nya kommersiellt gångbara.

Nu finns en underbar box med bra urval av kända akter såsom okända band, åtminstone känner inte jag till flera akter. Det mest kända bandet är naturligtvis legendariska Joy Division med den mindre kända låten ”Digital” tycker jag är utmärkt att den finns med på boxen. Den är snygg och långsam malande tongivande sång. Min favoritsång ”Love Will Tear Us Part” kan man aldrig få nog av.

Livet efter Joy Divisions splittring blev New Order. Där finns flera av deras mest kända syntlåtar med i boxen som det sig böra vara. Cabaret Voltaire och experimentella A Certain Ratio är två av mina favoritgrupper som Factory gav chansen att ge oss nya tongångar, som är en mix mellan elektronisk ljudväggar och punkfunk. Det är läckra grupper att upptäcka igen. The Durrutti Column är nästan bortglömt band fastän de gav ut ganska så många plattor under80/90-talen. Bandet tror jag existerar fortfarande – men jag har ingen direkt koll på dem längre. Allra bäst med den här boxen som innehåller fyra cd-skivor med Factorys historia inrammad i de ögonblick som musikens moment utgör. Framförallt vill jag till sist tillägga att det är roligt att upptäcka musik som både känns bekant men också älskar jag tanken på att få chansen att lyssna på de nya och ökända, som jag då under den aktuella tiden missade ordentligt. Boxen är en av det bästa som kommit ut i början av detta år.