Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Death Metal

Kreator — Hordes of Chaos

Napalm Death — Time Waits for No Slave

Kreator — Hordes of Chaos.Det förhatliga 80-talets hårdrockscen kunde mitt i all smörja Aviv hårspray och mesrock (som vissa vill kalla för heavy metal) hade några subgenrer som tog sig fram via underjorden, thrash, death metal och black metal. Dessa genrer lever vidare men utvecklats till nya subgenrer inom genren så att säga. Tysklands främsta band Kreator inom death metal eller speedmetal som det också kunde vara – med en mörk undergångsskrikig röst som talar om att du skall dö och undergången står utanför din dörr - blev det band som exponerade den aggressiva spelstilen i Tyskland. Den specifika growlande sången uppfanns mer eller mindre i slutet av 80-talet. Då band som Kreator levde högt på den ambitionen att skrika högst och spela ilsket och snabbt. Jag själv som knappast älskade hårdrock på 80-talet upptäckte däremot den där aggressiva metalen som hade mera med punkens ilska än den klassiska hårdrocken. Den tilltalade mig och jag upptäckte snabbt Kreators mästerverk från 1989 ”Extreme Aggression” som spelade väldigt mycket på dåvarande MTV och programmet ”Headbangers Ball” vilket blev deras genombrott mer eller mindre. Bandet har sångaren och grundaren Mille Petrozza som skriver bandets material. Kreator har funnits sedan 1982 och släppte några demos som blev undergroundhits som gick mellan heavy metalfansen innan de signades till ett större ledande metalbolag som hette Noise Records. Det som gjorde att bandet slog igenom på bredare front var att producenten Harris Johns gav det ett nytt sound och råare riffs. Det finns en grund i allt vad bandet gjort under 25 års tid. Det finns ändå nyanser på deras nya skiva som man märker mitt all ilsket sound bandet har fortfarande som grund i stilen.

Man kan inte komma undan sitt eget sound som man bygger upp sin konst på. Men ändå finns det små harmoniska tendenser som ger skivan andra smaker att ge sig hän åt. Jag tycker bättre om Kreators nya skiva än deras tidigare skivor under de senaste 10 åren.

Man har tagit några steg till för att balansera ilska och ett skönare komp som gör skivan till ett taktfastare och robustare bygge. Kreator har bra låtar vars känsla av frustration över världens utveckling eller din egen , det spelar ingen roll därför att Kreators musik slår hårdare än boxaren i boxningsringen. Men det är käftsmällar jag tål och till slut lär mig älska. Hårdheten och musikaliteten är intakt när Kreator avlossar sin nya bomb för 2009.

Se en tidigare recension från Dr. Rock — Kreator — Enemy of God

Napalm Death.Napalm Death har alltid varit mitt favoritband inom death metal och grindcoregenren, med sin snabba extrema tynga ljudvägg som de hade på sina främsta och bästa skivor ”Fear, Emptiness, Despair” och ”Inside The Torn Apart.” Nu släpper det en skiva som aldrig kommer upp i deras vanliga klass, därför att låtarna tappar fart och blir monotona bullermaskiner som låter mera men skramlar mest tomt i den musikaliska formen. Men tidigare i höstas så intervjuades Napalm Death i Close Up där bandet talade om sin politiska ilska, en personlig riktat ilska mot världens alla dumheter. Texterna är lika tydliga eller symboliska som de alltid varit. Men det är på musiken den nya skivan förlorar sin fokus, Det blir en halvdan platta. En tvetydig uppenbarelse som saknar visionen om hur man släpper loss sina energiska demoner. Utan demoner låter bandet mest vilsekommet och jag tror inte riktigt på Napalm Death den här gången, därför att skivan hamnar i en zon som utstrålar osäkerhet, Bättre skjutet nästa gång tack.