Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Babian

Malmös nya garagerockkungar heter Babian och det är ett band som knockade Dr. Indie fullständigt när han hörde dem första gången på tv. Nu ville han höra sanningen om djungelbandet som till och med slår ut hjältar som Electric Banana Band.


Apan hälsar genom:
Tobias Babian
Fråga
Det är inte varje dag man kunde ett suveränt rockband med skitigt sound rocka sönder ett barnprogram på televisionen? Det var första gången jag hörde talas om Babian. Vilka är ni och hur blev ni ett så bra band?
Svar
He, he det är många som upptäckt oss på grund av det där Bobsterklippet. Ganska modigt av SVT att släppa oss lösa i direktsändning, men de ville väl ha lite variation i sitt likriktade utbud. Vi brukar säga att Babian är Malmöbaserat eftersom det fortfarande är där vi har vårt högkvarter, klubbstuga och hjärta. Men med tiden har tre fjärdedelar av bandet sökt sig tillbaka till djungeln och lämnat stadslivet bakom sig. Trots att vi bara härjat i drygt två år har vi gjort många av de stora sommarfestivalerna och synts en hel del i både TV och tidningar.
Det är alltid svårt att veta varför vissa band får publiken att gå loss medan andra misslyckas. Hade vi suttit på nån enkel formel som rockade röv hade vi ändå inte avslöjat den. Men så enkelt är det alltså inte. I Babians fall handlar det mycket om att vi gör det vi själva gillar och tycker fattas på den svenska livescenen. Vi har en förmåga att trissa upp stämningen inom bandet som gör oss hetare än stekpannor när vi går upp på en scen (och när vi repar också för den delen). Sen jobbar vi hårt med att få fram bättre material och spånar ständigt på nya idéer som kan göra våra liveframträdanden bättre.
Fråga
Det verkar finnas en bördig jordmylla i Skåne för bra rockband, Wilmer X, The Sinners, Bob Hund, Torsons, Problem med flera, och nu kommer Babian. Finns det en stark musikkultur som ni kan utveckla i Skånetrakterna?
Svar
Skåne är ju ett av Sveriges mest tätbefolkade områden så det vore ju konstigt om det inte var här det nya föddes. Om man dessutom räknar in Köpenhamnområdet, som vi gärna invaderar ibland så är ju regionen grymt dynamisk. Märkligt bara att sång på skånska fortfarande ses som ett provinsiellt fenomen…
Fråga
Jag älskar verkligen en låt som "Babian" som är en stark driven garagerockpärla. Man undrar hur det går till när bandet sitter ned för att skriva musik och låtar? Hur arbetar Babian fram alstren?
Svar
Vi har tre låtar som bygger på riff eller idéer från Conny eller Anders (vår trummis är en multiinstrumentalist av världsklass) men överlag är det jag (Tobias) som sitter i mitt gamla torp och komponerar. Det jag sedan presenterar i replokalen genomgår en intensiv hitifiering när resten av bandet sätter tänderna i materialet. Som låtskrivare är det enormt skönt att ha ett så stabilt gäng i ryggen även om jag alltid surar som en bäbis när de totalsågar nån av mina låtförslag.
Fråga
Titeln på skivan är lång och riktig kul, vad döljer sig bakom skivans långa titel och varför heter den så?
Svar
Titeln är en textrad från din favoritlåt ”Babian” som sammanfattar hur idealmänniskan i ett konsumtionssamhälle bör vara funtad.
Fråga
Humor och distans är två begrepp som jag tycker är relevanta när man lyssnar/talar om Babians musikaliska vision; stämmer det?
Svar
Visst, utan humor skulle våra texter bli svarta i synen och distans behövs för att inte skriva publiken på näsan. Sen är vi så trötta på den rådande humortrenden med komiker som ironiserar och skrattar åt andra som gjort bort sig eller beter sig originellt. Det är ju mycket ballare att skratta åt sig själv!
Fråga
Vad föredrar ni - livescen eller skivstudios?
Svar
Vi föredrar helt klart en livekonsert och det är den känslan vi har försökt att fånga på plattan, känslan ett rum som kokar av förväntningar och badar i svett.
Fråga
I Sverige har vi haft många bra garagerockband - när jag lyssnar på Babian så finns det snygga vibrerande glada toner från 60-talets amerikanska/engelska garagerockband. Har det haft någon influens på Babians musik måntro?
Svar
Det stämmer att vi har snöat in på 60-tals band från bland annat England och USA. Det var en tid när rocken sökte nya vägar och som tur är var skivbolagen då inte rädda för att dokumentera den resan. Det där glada tremolosoundet som du hör på plattan upptäckte vi i studion när vi började mixtra med alla olika gamla förstärkare som stod och skräpade. Det lyfte verkligen låtar som ”Sjung ut!” och ”Hundra år av tvåsamhet”.
Fråga
Nu börjar Babian med turnéer och besöka platser runtomkring Sverige. Vad ser ni mest framåt att få göra 2009?
Svar
Just nu ser vi fram emot att få hålla den nytryckta skivan i våra händer. Därefter väntar release i Göteborg (Pusterviksbaren 6/2) och Malmö (Volym 7/2). Det ligger nåt i luften och vi vågar knappast drömma om vart det kommer att föra Babian under 2009.