Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

En musikalisk resa i countryns land — från Hank Williams via Johnny Horton till George Jones

Hank Williams.Hank Williams är den största countryartist som funnits i världen och trots att han hade en ganska kort karriär släppte Hank Williams ut väldig mycket material till eftervärlden.

Hank Williams föddes 1923 i Mount Alive där han som liten pojke fick en gitarr av sin kära moder – hans musikaliska intresse tog form under sina tidiga år. Tyvärr avled Hank Williams redan 1953, knappt 30 år gammal, han hann inte än fylla trettio innan Hank var på väg till en konsert och satt i baksätet på sin Cadillac. Hank Williams levde ett liv i droger, sprit, kvinnor fastän han var gift. Han fick av en doktor b-vitaminer och morfin för att orka hålla sitt tempo uppe. Dessutom drack han whisky som skapade problem för honom där bak. Hank Williams hade hyrt en ung tonårschaufför som körde för fort och bilen kraschade till slut. När Hank Williams togs till sjukhuset avled han till slut på grund av skador och allt trams han hade i sin kropp. 1953 dödsförklarades Hank Williams och begravningen blev en stor tillställning då en av vår tids största artister hade gått bort.

Hank Williams — The Unreleased Recordings.Hans arv är oerhörd och den har inspirerad många artister att vandra i Hanks Williams musikaliska fotspår. För Hank Williams behärskade de flesta genrer inom countryn såsom bluegrass, honky tonk och sentimentala sirapsrena låtar som verkligen tar med oss in i amerikanska jordiga myllan. Hank Williams turnerade flitigt och var en stadig gäst på Grand Ole Opry – det legendariska radio/tv-showen där varje stor countryartist har varit gäst hos. Hank Williams egen influens och idol Roy Acuff (1903-1992) var en man som var med från början i showen och fick nya generationer av artister att börja spela country och uppträda i showen. Hank Williams bildade på 40-talet bandet The Drifting Cowboys och började spela, skriva sånger och uppträda tack vare Roy Acuff. Det var det som lade grunden till legenden Hank Williams.

Hans honky tonk som handlade om livet, barerna, kvinnorna och amerikanska samhället.

Men Hank kunde också skriva sorgliga sånger och hyllningar till det land som han växte upp i. Jag menar inte att han skrev superpatriotiska låtar om USA på det där konservativa politiska sättet. Utan det handlar mera om en jordnära hyllning till det liv han kände till, erfarenheterna som formade Hank Williams egen uppväxt. Han lyckades ha en förmåga att trolla fram nästan vad som helst ur sitt konstnärskap. Vilka låtar som strömmade ur hans låtskrivarpenna.

Nu har det släppts en fantastisk box på tre cd-skivor med outgivna låtar från en radioshow på WSM som sponsrade ett program som hette Mother’s Best Flour. Varje måndag till fredag under en kvart spelade Hank Williams med sitt band under cirka 15 veckor på showen. Dessa inspelningar har legat i arkiven i mera än 55 år väl dolda. Nu äntligen har dessa givits ut på skiva och det är underbara låtar som visar att Hank Williams hade en förmåga att skriva låtar; som på ytan verkar vara snabbt nedskrivna låtar men istället blir de glödheta passionerade honky tonk-klassiker rakt igenom de flesta sångerna.

Jag imponeras av hur bra låtarna är, trots att det handlar om att göra ett arbete som alla andra arbeten – en födkrok. Men ändå kvarhåller Hank Williams sin förmåga att behålla kvaliteten i sina sånger. Boxen är en vital del i Hank Williams musikaliska arv som vi i dag kan njuta av.

Johnny Horton.Om vi lämnar Hank Williams om plockar fram den bortglömde Johnny Hortons musik. Han föddes 1925 och avled i en dödlig bilkrasch 1960. Men han är i dag lite väl oförtjänt bortglömt i musikhistorien. Johnny Horton räknas till en av 50-talets bästa honky tonksångare vi haft. Men Johnnys tidigare karriär i början av 50-talet bestod av idel otur. Han fick en misslyckad manager, Fabor Robison som fick nyss om Johnny Horton, tack vare smörcountryns gudfader Jim Reeves. Fabor Robison skrev ett skivkontrakt åt Horton med ett bolag som gick i konkurs – så Fabor Robison tog saken i egna händer och lanserade ett eget skivbolag Abbott Records för att spela in Hortons sånger – men det misslyckades också. Sedan träffade han Hank Williams som tog Horton under sitt beskydd men efter Hanks död så gifte sig Horton med Hank Williams änka.

Senare i karriären fick Johnny Horton skivkontrakt med Mercury och hans kunde äntligen ge sig ut på turnéer och spela in skivor. Johnny Hortons country präglas av lite rockabilly och tidig rock. Johnny Horton är ett bevis på hur blues och country blir rock n’ roll. Jag lyssnar på flera sånger vars anda berör mig genom sin tuffare country. Låtarna är typiska för 50-talet men det svänger grymt om hans sång och spelstil.

Jag hade nästan glömt bort hans konstnärskap om inte redaktionens Mr. Snaggus påmint om Johnny Hortons musik igen. Hans tidiga låtar finns samlad i en trevlig skiva.

George Jones.Till slut landar vi hos George Jones som finns utgiven med en trippelcd - där hans bästa produktion finns tillgänglig för genomlyssning. En samling med låtar med duetter och låtar som tillhör countryns främsta sånger, särskilt George Jones egna eller andras ballader är trevliga och smattrande med höga känslor som beskriver kärlekens villkor, precis så vi föreställer oss dem eller upplever kärleken ur våra egna tragiska upplevelser. George Jones är en sångare för alla sorters känslor vi människor har inom oss.

Hank Williams
The Unreleased Recordings
Johnny Horton
The Early Years
George Jones
The Legendary George Jones