Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Heavy Metal

Saxon — Into the Labyrinth

Saxon — Into the Labyrinth.Biff Byford släpper loss en veritabel krigshymn på öppningspåret “Batallions Of Steel” med syntslingor och krigiska marschkänslor som börjar storslaget och avslutar med en säker kliché i sången. Det är ultramanlig hårdrock – så som vi känner till att heavy metal kan och vill utvecklas till. En hård krigisk fantasyvärld som man kan se i allt för många hårdrocksplattor med säkra plattityder. Fast med Biff Byfords starka röstomfång räcker för att Saxon skall klara sig undan från att falla i de värsta ormgroparna. Jag gillar verkligen inledningslåten därför att den har stora visioner i texterna och anger tonen för resterande av skivan. Låt nummer två ”Live To Rock” har en underbar blytung orgel (det låt i alla fall som en orgel) som får mig att tänka på John Lord i Deep Purple. Orgeln ligger och tuggar i bakgrunden tillsammans med alla andra instrument, det är en starkare ton som tar över hela tiden medan övriga gitarrer bidrar med att fånga in Biff Byfords röst – en röst som tar i, en röst vars kraft kommer inifrån kroppen.

Saxons nya skiva är faktiskt riktigt tung och har flera nyanserande sånger som har den klassiska heavy metalen i botten fastän låtarna på plattan har flera strängar att ta till.

Jag gillar att skivan har små nyanser som Saxon vågar plocka in för att ge den lite mera än bara heavy metal. Varenda låt rockar verkligen och är kanonbra rakt igenom, vilket gör att skivan har växt i den takt jag har lyssnat på den under ett par veckor.

Saxon har förändrats under de trettio åren bandet har existerat medan Biff Byford däremot låter som han alltid gjort under åren. Hans röst kanske inte har samma skärpa som under de gyllene åren men det är ändå en kung som låter majestätisk när han tar ton på nya skivan.

Saxon har fått till det bra med ett berg av riff som river sönder skräpet i världens ordning – en skiva vars spankulerande texter vrider några tag runt publiken och får till det bra med ös. Skön gammal hederlig heavy metal.