Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Undergroundpärlor

The Beau Brummels — Triangle & The Best of The Beau Brummels 1964–1968

The Beau Brummels.En av 60-talets finaste folkrockgrupper som aldrig fick den stora kommersiella och stora genombrottet utan låg alltid långt bakom det mera erkända The Byrds stora rikedom i musiken. Men det innebär inte att The Beau Brummels på något sätt var en undermålig grupp. Utan snarare tvärtom en självständig grupp som The hade en utsökt låtskrivare i gitarristen Ron Elliott och en bra karismatisk sångare vid miken, Sal Valentino. Så allt borde vore uppdukat för en smärre succé. Men det blev aldrig riktigt så när bandet startades upp 1964. Bandet spelade på en lokal klubb som dj:n Tom Donahue hade anordnad för att bandet skulle få spelning där. Senare fick gruppen ett kontrakt på Tom Donaheus eget skivbolag; Autumn Records. Det roliga var att en annan kommande legendarisk artist Sly Stone (Sly Stone & And The Family) producerade The Beau Brummels debutalster, särskilt deras första hit ”Laugh, Laugh” som kan nräknas till en modern klassiker. The Beau Brummels — Triangle.The Beau Brummels album ”Triangle” kom ut 1967 och var deras tredje och sista album innan de redan sprack alltför tidigt 1968. Den här skivan innehåller många vackra sånger och totalt skimrande folkrockklassiska låtar, som är harmoniska, förföriska och emotionellt laddade sånger. Det enda problemet var att bandet lät lite för brittiska så att skivan dog ut i strömmen av den brittiska invasionen. Den blev en glömd platta liksom gruppen blev en nyck enligt publiken. Men det var när den utsökte rockjournalisten, producenten, musikern Lenny Kaye för skivbolaget Elektra gav ut en dubbelplatta med amerikanska garage/psykedeliska band från 60-talet 1973 – den numera legendariska Nuggetssamlingen som The Beau Brummels bland annat återupptäcktes. Tack gode Gud för det! Det är en fantastisk skön grupp att lyssna på, även nu när vi skriver 2009 i almanackan.

The Sonics — Here Are The Sonics

The Sonics — Here Are The Sonics.Jag tänker inte nedteckna The Sonics historia utan tänker där hänvisa till Dr. Da Capos hederliga artikel om punkens rötter — Punkens rötter — The Sonics

Men det viktigaste är att The Sonics är det band som återförenades förra året för spelningar i Sverige. Det var en av förra årets mest relevanta nyhet. Blaskans chefredaktör skrev om det på Blaskans myspaceversion och lade ut klipp från The Sonics storartade protopunklåtar. Om ni nyligen tittade in på Blaskans myspace så fanns det ytterliggare klipp från The Sonics. Deras skiva från 1965 är stenhård och framförallt elak skitig 60-talspunk som knappast någon hade hört 1965 (Det år Dr. Indie föddes) och det fick världen att skaka i sina grundvalar. The sonics blev ett av det namn som punkarna pratade om igen 1977. Det har vi återigen Lenny Kaye att tacka för då han lanserade sådana band på nytt igen. Lenny Kaye var även gitarrist i Patti Smiths Group under 70-talet. The Sonics hoppas jag kommer tillbaka till Sverige och uppträder på någon scen i Stockholm.