Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

New Wave

The Nerves — One Way Ticket

The Nerves — One Way Ticket.Mitt i den klassiska första punkvåg som mer eller mindre i USA och England svepte över världen fanns det band som fanns där ute i periferin men ändå närvarande på samma scen. Vissa band hade mera av powerpop i sig. Cheap Trick till exempel spelade mera en mix av powerpop, kommersiell rock eller en tidig version av det vi skulle kunna kalla för collegerock. Men ingen skulle komma på idén att säga att Cheap Trick spelade musik i samma anda som låt säga… Ramones. Utan deras musik var av ett mera ordinärt slag av rock. Ett annat band, var The Cars, de spelade mera new wave med inslag av powerpop. Powerpop är ett starkare uttryck för lite tuffare pop. Big Stars kan nog sägas vara genrens första band som gav uttryck för det begreppet. Ric Ocasek skrev The Cars låtar och han blev en symbol för popigare new wave. Men så fanns det underbara skitiga och garagerockiga The Nerves på plats som existerade under ett kort moment under 70-talet. Denna trio gav ut små underbara låtar som lät lika mycket som The Sonics skräpiga sound och gav sig hän åt tidig punkig attityd. Bandet bildades 1975 och försvann redan 1978 från scenen. Deras mest kända låt är ”Hanging On The Telephone” som är ett fyrverkeri av snygga vibbar och punkig pop. Den allra bästa versionen är givetvis Blondies suveräna punkversion av samma låt. Den blev mest känd när Blondie spelade in den världen över.

Men en enda ep släppte The Nerves innan bandet sprack redan 1978 – men bandet som Jack Lee, Pete Case och Paul Collins bildade borde vara mera än en fotnot i rockhistorien. Men tyvärr försvann bort ur synfältet. Jag köpte deras ep i slutet av 70-talet och gick hem och fick mig en god stund snygg punkpop som lät som om der vore inspelad i en mörk källarlokal, någonstans.

En kulturgärning är det när skivbolaget Alive ger ut ep:n fast förstärkt med livelåtar och demoversioner från den lilla men alltför perfekta perioden i The Nerves karriär. Jag blir lycklig och skimrar av ren lycka när jag plockar fram The Nerves.

Det som hände med bandet är följande efter uppbrottet:

Jack Lee släppte ett enda soloalbum och försvann från musikscenen. Pete Case bildade bandet Plimsouls under 80-talet. Släppte två starka suveräna album med bandet för att spricka snart efter det. Pete Case släppte soloalbum men verkar ha tystnad i dag.

Paul Collins bildade The Beat men bytte namn till Paul Collins Beat. I dag verkar även han borta från musikbranschen.

Se relaterad länk — Cool Punk: The Taste of Musical Anarchy