Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Maria Ernestam — Alltid hos dig

Forum 2008

Maria Ernestam.Få författare kan skriva så lättsamma romaner men som ändå verkar handla om stora tunga mänskliga ämnen, som verkar ändå enkelt att ta till sig som läsare. Särskilt tycker jag om Maria Ernestams förmåga att låta människor hamna i olika dramaturgiska skeenden, men det blir gripbara och förstående berättelser om livets suggestiva förmåga att våga vara en del av mänskliga livet. I den här romanen har vi fotografen Inga med framgång i livet som ändå förlorar sin man Mårten i en simpel hjärtinfarkt. Det blir början på hennes resa till deras gemensamma familjehus som mest stått obebodd under årens lopp.

Det är där Inga finner en gammal låda med gamla brev från Mombasa i Kenya. Hennes liv får nya livsandar när hon vill forska i sin släkts historia.

Frågor ställs och svar kanske förändrar hennes synsätt på släktens relationer till varandra. Men det är också en gripande roman om Ingas barndom och familjeliv, det hela sluter sig omkring Ingas hela livssyn. Det är mycket spännande att följa denna boks berättelse därför att den tar tag i mig och slungar iväg mig mot den okända stranden.

Fast allting uppenbarar sig till slut i romanen – jag läser om intressanta karaktärer som verkligen ger liv åt en bok som alla borde läsa för att den lever och känns starkt genom texterna. En av Maria Ernestams bästa romaner, måste jag tillstå. En av förra årets mest levande romaner.