Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Pop

A Camp — Colonia

A Camp — Colonia.Jag måste erkänna att jag har svårt att helt separera Nina Perssons musik och sång i A Camp från det hon gör i Cardigans. Det finns stunder i hennes olika grupper som har en gemensam känsla och struktur som gör både A Camp och Cardigans till två sidor av samma mynt. Men det är ändå fel att jämföra Nina Perssons olika grupper – för i Cardigans fanns Peter Svensson som en säker låtskrivare tillsammans med Nina Persson. Fast i A Camp var det ett soloprojekt som Nina Persson drev tillsammans med Niclas Frisk från grupperna Sweet Chariots och Atomic Swing. Men idag när det föreligger en ny skiva med bandet ifråga så är A Camp, mer eller mindre ett band med tre medlemmar – Niclas Frisk, Nina Persson och hennes make Nathan Larson. Det är ett konstverk A Camp har släppt med tio låtar som är både väl komponerade och väl utförda. Texterna är mera poetiska och mera hämtade ur vardagen. Det handlar om texter som A Camp hämtar ur deras nya verklighet, den vardagen är USA eller New York närmaste bestämd – det är då man kan skriva en briljant låt som har fått titeln ”Chinatown”. Den låten fångar lätt in den känslan av att vandra omkring bland dessa kvarter. Jag tyckte inte riktigt om Chinatown för att den var lite mera påfrestande än de mera trevliga italienska delarna av New York. Men det handlar givetvis om deras perspektiv på Chinatown – för jag älskar själva låten. Den är finstämd och melodisk.

This is Chinatown
A State of mind
This is Chinatown
It’s just a statwe of mind

Den lilla raden ur låttexten tycker jag är träffande och uppvisar hur man som besökare slås av New Yorks fina känsla. För man blir förälskad av stadens ständiga flöde och stadens fantastiska utbud. Jag själv har genomlevd den känslan av New York. Men A Camp har även låtit den känslan gro ordentligt och numera är hela USA ett land vars jordiga bördiga mylla har få A Camp att fastna ordentligt för landet. Därför fungerar deras fina hyllning till Amerika riktigt bra; gruppen finslipar arrangemangen och ger sången ”My America” en snygg inramning och en ännu bättre känsla av att ge sitt bidrag till det land de nu bestämt att bygga upp sitt nya liv i.

A Camp har tagit steget in i en nyttigare värld och fokuserar sina texter väldigt mycket på mentala tillstånd. Låtarna är både en snällare inre resa som kan ge oss bilder av hur människor mår när man flyttar till ett nytt land.

Musiken har böjligare former, ett mjukare handlag liksom A Camp har fångat in de mest relevanta dragen i vad de vill förmedla för berättelser med sina nya sånger. Jag vill påpeka att det knappast finns några som helst fel att finna på skivan, varken stilistiska eller konstnärliga kan jag klaga på. Utan allting på skivan är rent och snyggt gjort från första låt till sista låt.

En mästerlig utgåva som jag känner mig tillfredställt över att få lyssna på.