Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Rockhistoria

Eric Clapton — Masterpieces: Inside Cream & Music in Review Dubbeldvd

Eric Clapton — Crossroads CD-Box 4 skivor 2007

Eric Clapton.För många decennier sedan på det skuldtyngda 60-talet stod det klassiska orden “Eric Clapton är Gud” vilket han var under den här tiden. Till och med gitarrguden Jimi Hendrix ansåg att Clapton var den bästa gitarristen i världen. Och det var han – för då skapade Eric Clapton överjordisk bluesrock i The Yardbirds, John Mayall’s Bluesbreakers och framförallt i supergruppen Cream. Den senare gruppen Cream bestod av supertrumslagaren Ginger Baker, bassisten/sångaren/låtskrivaren Jack Bruce och Eric Clapton. Den högljudda rockmusiken de tre släppte på cirka fyra album krossar det mesta jag vet från 60-talet. Nu finns Cream och Eric Clapton med i två olika dokumentärer som finns på dvd, sedan några år tillbaka. Det är två separata utgåvor som fångar in essensen av Creams musik och hur det hela ledde till Claptons solokarriär. Creams musik tillhör överjordiska Guda-himlen och all den musik Clapton släppte efter Cream ter sig bleka i jämförelse. Claptons bildade Blind Faith tillsammans med Ginger Baker och undersköna sångaren Stevie Winwood, ex-The Spence Davies Group och Traffic. Det blev en del sköna låtar men snart släppte Clapton det för nya projektet Derek And The Dominos. Men det är ändå andefattiga grupper eftersom Claptons tidigare 60-tal går knappast övertrumfa.

Eric Clapton.I dokumentärerna menar de flesta att Clapton fungerade som bäst med likasinnade musiker, för då kunde han ge allt som fanns att ge. I sin egen solokarriär finns det en del fega och bleka sånger som är mest tråkiga vuxenballader.

Ser man filmen så kan jag säga att han var bäst för 45 år sedan medan dagens Clapton har sina ljusa stunder – men han förvaltra arvet lite sämre än vanligt. Vilket är synd.

Det räcker egentligen att lyssna på fyrabands boxen vilket täcker upp de mest väsentliga av Claptons musikaliska långa karriär. Ett måste ha hemma i skivsamlingen. Filmerna är klart underhållande ur alla upptänkliga situationer. En av de roligaste musikstunderna jag haft på länge.