Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konsert

Turisas & Dragonforce

TYROL 28 februari Stockholm

Turisas

19:30 smög ett intro fram från scenens förstärkare och högtalare, bättre sent än aldrig, vi fick höra en tysk ljudtekniker innan göra soundcheck på mikrofonerna och gasta för full hals massa konstiga ord på tyska, och man undrade varför inte showen kunnat börja 19.00 istället eftersom insläppet skedde så tidigt som 17:30. Även om det tog tid att släppa in alla i TYROL lokalen på Gröna Lund.

Våra finlandssvenska grannar TURISAS klev ut sminkade i den röda ansiktsfärgen med svarta "revor" som brukligt, den är väldigt annorlunda än den sedvanliga sminkningen inom make up i metalvärlden ,- vitt ansikte med svarta detaljer ( ögon och mun) som corpsepaint blackmetalband har är mer vanligt, men detta är ju "battlemetal"som de vill kalla deras musikstil. I strålkastarljuset röjde de omkring iförda sina pälsar och mockasiner/ knutna pälsstövlar med sin nya dragspels-tjej Netta Skog, hon var dock barfota och gjorde ett lika bra jobb med dragspelet som tidigare show hon hoppat in på efter att f.d. dragspelaren Janne Mäkinen försvunnit i Amsterdam 2008.

Turisas lyrik handlar mest om krig, ära, vikingar, den finska krigshistorian och andra episka teman så genren för de hamnar i brukar bli vikinga-folk metal men simpelt sett kan man beskriva dem som heavy metal som gifter sig med folkmusik. Tyrol hade denna kväll väldigt bra ljud och Mattias Nygård, sångaren drog igång med deras bombastiska dundrande första hit,-Battle Metal, fortsatte med The Messenger, sen sa Mattias något om att Turisas gillar att dricka lokal öl vart de än kommer och hade förväntat sig svensk öl,- men stod missbelåten med den holländska ölen Heiniken och gled in snyggt på låten One More ( som handlar om våta utenätter), sen drog de på för fullt, Olli på violoinen och Netta på dragspelet och förinspelade ljuden med skrammel, In The Court Of Jarisleif, sen hoppade halva publiken till skuttiga disco-covern Rasputin av Boney M, och sedan rundades halvtimmen av med To Holmgard And Beyond och fick allsång som hette duga, allskrik kanske man ska kalla det.

Lät kanonbra, såg kanon bra ut, energin var på topp och inga större misstag, Kiitos Turisas klara klockan 20.00! Alldeles för tidigt …

Dragonforce.

En timmes paus med öldrickande för resten av publiken. Själv tog jag mig upp på bakre läktare för bättre utsikt och för att inte bli mosad i publikhavet, sittplatserna har sköna stolar.

Klockan 21.00 kom hela sextetten ut på scenen och inledde med låten Starchaser. Måste ju tillägga att TYROL var den perfekta lokalen med den mest perfekta scenen för Dragonforce.

Sångaren ZP Theart (underlig förkortning men ännu underligare namn på riktigt) med spritt i benen och micken vant i handen, samt att TYROLscenen har perfekta scenutrymmet för gitarronanisterna Herman Li& Sam Totman, samt keyboardspelaren Vadim Pruzhanov som syns och hörs likaså, de sprang omkring och gjorde flertalet solos på över 2 minuter ihop, Vadim med sin bärbara Roland AX-7 keytar blev rörlig då han inte måste stå stilla bakom KORGkeyboards. Grymt fachinerande att de tre höll samma tempo och energinivå som ett gäng Duracellkaniner på amfetamin, jag har sett omkring tusen olika band inom alla olika sorters metalgenres, en del utav dem powermetal som Dragonforce får tillhöra, men aldrig skådat sådan energi eller utstrålning, full fart&fläkt, ett gäng som har bekväm familjär känsla, ett broderskap med sammanhållning och en känsla av att de tävlar i någon sport och MÅSTE vinna.

Utan pauser flöt musiken på, ljudmattan av plinkiga oljud som påminner om videospels melodier, musiken får beskrivas som powermetalbandet Helloween fast 6 gånger snabbare, Dragonforce brände på med Through The Fire And Flames och deras andra hitar Heroes Of Our Time, My Spirit Will Go On o.s.v o.s.v. Neverending story på cirkus 2 hela timmar blev det.Maxat.

Konstigt nog har jag sett Dragonforce för ett par år sedan på Gates Of Metal men jag misstänker att jag var för inriktad den sommaren på Finntroll och thrashiga Sodom och Dragonforce var inte stora nog att se. Bra ljud , snygg ljussätting, bästa hurtiga svettiga powermetal någonsin i Miss Vampyrias nästan 20 åriga-konsert liv, Dragonforce live är att räkna med. Äntligen några som tar musiken på största allvar och inkluderar publiken, under showen gjorde nämligen ZP en uppdelning av publiken , separeade de stående i två folkhav och bad om allsång, högst är lika med bäst förklarade ZP. Och det lät bra från läktaren. Dragonforce har en oldschool metal känsla, jag vet att vissa tycker de är smöriga men faktum kvarstår: Dragonforce tillhör powermetal eliten.

Miss Vampyria