Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Svensk punk

Marilynz Idoler med ny demo

Scen: Ett garage i Järfälla 2008

En gråmulen sen eftermiddag eller närmare tidig kväll vid 18.00-tiden ungefär –sitter där undertecknad Dr Indie i ett litet garage som fungerar som en provisorisk replokal för punkbandet Marilynz Idoler. Det är där bandet ger sig på att repetera sångaren/låtskrivaren Magnus sånger. Jag får en första glimt på bandet i action, så att säga. Det handlar om en klassisk trio, med gitarr, bas och trummar – inte helt olikt gudar som The Jam – i botten. Snabba ömsom lite långsammare låtar varvas. Det är alltid kul att beskåda band i olika former. Det var min gode vän, kallad för Jaska, som på trummor i bandet, som inbjöd mig denna decemberdag 2008.

Ny scen: Jaskas och hans hustrus lägenhet i Kallhäll, Järfälla där jag får en ny demo i min hand

En demo inspelad i Black Sheep studion vid Huvudsta, i Solna kommun. En studio belägen vid en gammal skola som används som replokaler och studios. Både Hellacopters och numera Dundertåget - har haft sina domäner där under sin aktiva period och numera är Dundertåget nästa stora rockband att hålla på med sin musikaliska verksamhet på plats. En anrik plats med andra ord.

Nya demon har fått lite olika respons. En del surare kommentarer i mindre punksajter anser att bandet inte utvecklats ett dugg, utan håller på med sin 90-tals trallpunk i stil med De Lyckliga Kompisarna.

Tja om man har problem med det så står det väl än fritt att tycka så. Men om man som jag faktiskt råkar tycka om en hel del av 90-talets punkscen, så är det snarare en lyckostjärna hos mig. Deras nya låtar har mycket av det som är bandet signatur – En kort långsam inledning för att höja tempot lite grann och in kommer Magnus specifika sätt att frasera och sjunga sina texter.

Visserligen kan jag ibland missa en textrad därför att jag inte alltid hinner hänga med i sången.

En liten anmärkning bara.

Men det finns visst lite nya moment som tillför soundet i deras musik. En kort aggressiv hardcorelåt på 21 sekunder med titeln ”Även du kan bli ett socialfall”. Det draget leder mig till min skivsamling där Black Flag och Subhumans - är några referenser jag kan tycka mig höra och gilla.

Det finns en snygg och läcker Bellmanpastisch som heter ”Nattbusen” som borde bli uppmärksammad av en del äldre lyssnare. Jag tänker genast på Thåström och Imperiets fina tolkningar från 80-talet. Sedan finns de tre klassiska Marilynz Idolersånger i deras ordinära stil som jag känner igen och diggar fullt ut. Så det är helt okej med modern punk i 90-talstappning.