Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Friday Bridge

Blaskans chefredaktör Dr Indie skickade några frågor via mail till duon Friday Bridge. Jag publicerar även en invändning från den kära duon. Jag tyckte att den får komma med i sin helhet eftersom den innehåller bra information om förra plattans tillkomst.

En liten ursäkt till Ylva för min dåliga koll på förra skivans tillkomst!

Kommentar från Ylva:

Först vill jag klargöra, apropå fråga 3, att det inte är Niklas som gör all musik, och jag som bara sjunger. Vi gör lika mycket musik/skriver/spelar instrument båda två. Det är i och för sig en viss skillnad mot förra skivan då jag spelade i princip alla instrument själv och skrev de flesta låtarna.


Fråga
"Bite My Tongue" är titeln på eran nya skiva, den andra i ordningen - vad menar Friday Bridge egentligen med titeln på skivan?
Svar
Kanske att vi gillar undertexter mer än plakat. Och den låter snyggt.
Fråga
Jag undrar lite försiktig om skivan är lite smått politisk och ironisk i vissa stycken på skivan. Det finns små blinkningar till samtidens händelsehorisonter, något som kan tolkas som kommentarer kring vår tid, stämmer min bild av skivan måntro?
Svar
Allt man gör blir väl en samtidskommentar på något sätt, eller en produkt av sin samtid. Vi är ett modernt band, och då kommer det att handla om nu. Det finns ingen uttalad politisk agenda men naturligtvis kommenterar vi aktuella saker. Däremot är vi ibland ironiska. Fast kanske inte där man tror.
Fråga
I pressmeddelandet står det att ni har blivit kallad för "Cut Copy sjunget av Lykke Li". Lite skojigt formulerat tycker jag personligen. Men jag kan förstå vad man menar. Ylvas röst har en lekfull barnslighet i sig på något plan medan era instrument matchar sångens frasering på ett behagligt sätt. Hur blev skivan till och vad influerade Friday Bridge den här gången?
Fråga
Vad skiljer nya skivan från eran debutplatta, tematisk och musikalisk?
Svar (på 3+4, det flöt ihop)
Skivan blev till under några intensiva vårmånader bland tusen melodier, tusen trumsamplingar, tusen nedklottrade textfragment och ett och annat glas riesling. Vi ville gå vidare från förra skivan så att vårt sound inte hamnade i en återvändsgränd – så vi inspirerades lite mindre av kammarpop och mer av dansgolv den här gången. Mer danspop och mer Kate Bush-infall.
Fråga
Låten "Krautrock" är intressant, var det tyska krautrocken som fick vara källan till låten eftersom skivan delvis skrevs i Hamburg?
Svar
Krautrock är väl inte någon typisk krautlåt, vad den har gemensamt med det är väl att de, till skillnad från våra andra låtar, saknar en vanlig popstruktur. Den var mest en kul grej, men blev väldigt catchy i slutändan. Jag tror att låten tog sin början i att Niklas snodde nån takt från en Faustlåt och då fick det ge namn åt hela låten.
Fråga
En turné blir nästa steg efter skivans utsläpp, ser ni framåt att börja spela live?
Svar
Det är alltid roligt att spela live, låtarna testas verkligen när man står på scen. De man tyckte var jättestarka kan kännas obekväma, medan de man trodde var mindre direkta kan överraska som jätteeffektiva live.
Vänliga hälsningar
Ylva Lindberg