Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

New Moscow

Dr Indie tar ett snack via mail med New Moscow angående deras nya skiva.


Fråga
Med tanke på att du gör akustisk skörare pop med en annan sorts skönhet inbyggd i musiken än den musik som Divison of Laura Lee innehåller. Hur stor skillnad är det när du komponerar låtarna mellan de olika projekten?
Svar
Känslomässigt är det ingen skillnad på vad jag än gör. Sedan spelar det ingen roll om det är att skriva, fota, filma, spela gitarr i DOLL, eller sjunga i New Moscow. Allt det är samma sak för mig. Allt jag gör utgår från en känsla av rastlöshet.
Fråga
New Moscow gör lofi-pop som känns i min själ och det är väldigt vacker djup pop. Jag man undrar hur det här projektet tillsammans med Jonas Granstad kom till stånd?
Svar
Han började prata med mig en kväll på Jazzhuset i Göteborg. Jag stirrade ner i marken och blev helt kallsvettig för att han var så gåpåig. Sedan nämnde han att han sett en spelning med DOLL där jag var jättefull. Jag visste direkt vilken han menade eftersom vi aldrig dricker på spelningar. Så jag försökte ursäkta mig, och där hade jag så att säga gett honom lillfingret. Ett halvår senare spelade han med mig i New Moscow. Fan vet hur han lyckades.
Fråga
Två skivor plus en mängd uppmärksamhet inom indievärlden runtomkring. Kom det här som en överraskning att New Moscow skulle bli våra allas nya indieälsklingar?
Svar
Ja, det har aldrig varit en ambition att vara indie. Men jag gillar det. Jag kan vara allas älskling. Bara jag får vara i fred och kan vakna på morgonen och dricka en kopp kaffe och skriva. Och att det blir sommar en gång om året. Jag bodde i Los Angeles ett tag. Det var för mycket sommar. Där finns inget vemod. Där fanns bara lycka eller misär. Inget där emellan.
Fråga
Vad är det som lockar dig med det här projektet att börja skriva mera lugna låtar som handlar om livet som sådan, från det du gör med Division of Laura Lee?
Svar
Det första jag gjorde när skivan var klar var att åka hem till min Farmor och ge henne ett exemplar. Det är det som lockar mest. Att göra musik som min Farmor tycker om. Hon gillar i och för sig Division också. Men hon var med ute på Kållandsö när jag spelade in skivan. Hon har ett torp bredvid vårt. Vi sågs och drack kaffe till Sommarprataren varje dag, och på Tisdagkvällarna tittade vi på Allsång på Skansen.
Fråga
Vad är det för känslotillstånd du vill förmedla med nya skivans texter och musikaliska arrangemang?
Svar
Den speglar allt jag kände då. Om jag gjorde en ny skiva nu skulle den antagligen låta helt annorlunda. Allt nytt jag gör nu är elektroniskt.
Fråga
New Moscow är en duo som lyckats att verkligen ta sig in i mitt hjärta. Hur formades den nya skivan och vad inspirerade s New Moscow av under inspelningen?
Svar
Den har formats under hela mitt liv. Alla texter kom till mig i Brasilien 2001. Åkte dit för att min tjej gjort slut. Ingen visste vart jag var. Min familj trodde att jag var död. Mamma ringde SÄPO. De sa att chanserna att hitta mig var mycket små. Jag satt på en strand och skrev 45 texter i ett anteckningsblock. Det var så många sidor som fanns. 10 av dem blev det här albumet, som tack vare Jonas Rangstad kommer att ges ut. Han är som Roky Erikson's brorsa. Den som leder ut honom på scenen för att Roky inte förstår vad han gör där.
Fråga
Sista frågan är vad New Moscow betyder för er som duo?
Svar
Att vi är vänner för livet. Vi bråkar som bröder och skrattar som barn.