Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Dr. Indies musiktips till våren

När våren, den kommer till oss bör man ha med sig musik att kunna njuta och delge omvärlden med – så att livet blir uthärdligt i väntan på blommorna skall slå ut och grönskan bli grönare. Dr. Indie har en massa med musikaliska små eller stora äventyrliga tips.

Jefferson Airplane — Flight Box 2008

Jefferson Airplane.Grace Slick och hennes San Franciscobaserade band som gav liv åt den psykedeliska världen med knäckande låtar såsom ”Somebody To Love” och ”White Rabbit” vilket fortfarande är några av 60-talets bästa plattor. Men så kom den här boxen ut med trippelplattor med lysande, stegrande, pulserande ljudväggar. Jourma Kaukonen signerade otroliga långa gitarrslingor i de högre psykedeliska nivåerna och fångade in Grace Slicks röst på ett tydligt markerat sätt. Grace Slick är i dag 70 år gammal, det är länge sedan hon var drottningen i flower power-rörelsen tillsammans med Janis Joplin. Men den här boxen innehåller andra versioner eller längre versioner på redan kända låtar vilket känns lite underligt. Men helt okej att lyssna igenom på ändå. Bäst är de liveupptagningar med Jefferson Airplane där man släpper även släpper fram deras manliga sångare vid sidan av Grace Slick, Marty Balin – vilket man sällan hör på deras originalplattor. Dessa upptagningar är verkligen underbara och störtsköna att upptäcka 45 år senare.

Smokey Robinson & The Miracles — The Definitive Collection 2008

Smokey Robinson & The Miracles — The Definitive Collection.Smokey Robinson & The Miracles ligger bakom de mesta av den tilltro den numera 50 år jubilerande Motown, haft som skicklig låtskrivarverkstad och produktionsfabrik. Smokey Robinson sjöng in flera odödliga sånger som nu samlas på en uppdaterad skiva med alla hans största hits. En bättre vår än att sjunga med på låtar av de fantastiska slaget – Shop Around, The Tracks Of My Tears eller The Tears Of A Clown. Dessa är bara de tre mest kända sångerna som vår hjälte sjöng in på 60-talet. En skiva att avnjuta i lugn och ro.

Creedence Clearwater Revival — Boxset 2001

Creedence Clearwater Revival — Boxset.Aha den här boxen fördelad på sex skivor är välarbetade och väger verkligen upp alla olika sorter samlingar du kan finna med CCR under årens lopp. Men den här boxen älskar jag verkligen att plocka fram när man behöver stora doser uramerikansk rootsrock. Musik, djupt iscensatt i det mesta av den undanglidande bördiga myllan man kan finna i musiken. Det bästa med allting att man även plockat in det som blev början av CCR. John Fogertys första band The Golliwogs och Johns broder Tommy Fogerty & The Blue Velvets som var enbart bröderna band. Dessa två blev till slut hopslagna till CCR; vilket jag verkligen tackar alla rockgudar för. Ett bättre band som föddes ur den ursoppan vill jag inte tänka mig kan existera. Genialiska låtar, väl genomförda och välspelade. En bättre box, som sagt var finns det inte med det här bandet i fråga.

Van Morrison — Astral Weeks: Live at the Hollywood Bowl 2009

Van Morrison — Astral Weeks: Live at the Hollywood Bowl.Att Van Morrison gör luftig tätt jazz av sitt eget mästerverk från 70-talet – Astral Weeks, är inte bara modigt utan bara logiskt. Flöjter, snygga mjuka gitarrpartier som böljande följer Van Morrisons bästa sånginsats. Jag vill ta till ordet ”magiskt” eftersom det är vad det precis är, magisk. Jag vet att ordet avskys av proffskritiker – men det skiter vi bokstavligen i. Van Morrison lyckades i sin föresats att träffa rätt med sin nasala lugna röst. En sång för livet och kärleken. Den här skivan borde bli en kommande liveklassiker.

Shontelle — Shontelligence 2009

Shontelle — Shontelligence.Vacker och begåvad soulpopdiva med blick för snabba hits men ändå uthärdliga moderna låtar för dagens ungdomar att falla i trance inför. Shontelle tillhör skaran unga vackra sångerskor som slagit igenom med typiska mainstreamplattor. Amerie, Ciara eller Rihanna; är de mest kända inom den mest urvattnade soulmusikens beskrivningar. Där bräcker Shontelle de alla med sina somriga sköna låtar. Ett bra vårtips att till sig.


Brakes — Brakes.The Fray.Det har även kommit en del indiepopplattor som Dr. Indie inte kan undanhålla för musikälskare – bland de bästa jag vet just nu är Brakes platta ”Touchdown” med lite småmysig puttrig rock, som både förtjusar och piggar upp. En trevlig skiva helt enkelt att taga till sig. The Fray med sin självbettlade platta ”The Fray” består av bröderna Slades som ger bandet lite Coldplayvibbar förstärkt men en liten snärt av U2. Är det bra, tja, så där. Men det är bra strand och sommarmusik.

Grupper från indievärlden som The Vickers, ett helt nytt namn för mig personligen. Men deras skiva ”Keep Clear” fungerar som de flesta engelska klassiska indieband med lugna låtar som mera smeker än river upp världen. Det är utan tvekan bra rock. Bandet låter lite grann som tidiga The Strokes men lite lugnare.

The Besties — Home Free.Ett fint indieband från New York som är ute med sin andra skiva, Besties, gör den vänaste fina sublima popväv jag vet för tillfället. Två kvinnliga sångerskor är basen i bandet och skivan heter ”Home Free” Det är ett band som har mycket av new wavebandet The Go-Go’s i sin musik. Bra popig punkig indierock.

Mera garagrockig med punknerven på plats är gruppen The Job som förra året släppte en ep ”The Job”. En skiva och grupp som har både The Stroke och Devo som delar av sig. En överraskning måste jag påpeka att det blev för min del.

Undergroundraparen Dave Renz slår till med vårens coolaste experimentella skiva ”The Unscene” som har spännade klipp, ljudbilder och småcoola texter. En vit kille som har den där beskäftiga stilen som borde locka oss som tröttnat på mainstreamrap. Kolla in hans sida — David Renz Music

Jag diggar musik som tar ut stegen lite längre än vad som är vanligt. Dave Renz är en av de mera atmosfäriska rapparna av i dag. Till skillnad från Gap bands legendariska sångare Charlie Wilson som raskt har förvandlad sig själv till en tråksoulartist med sitt nya album ”Uncle Charlie” Jag förstår ingenting hur Gap Bands ledsångare som släppte underbara låtar för 35 år sedan. Nu gör han uppdaterat dussinsoul.

Ben Folds.Mitt sista skivtips blir den underbara Ben Folds, mannen som skapade världens powertrio med sitt Ben Folds Five. Numera är han soloartist. Man kan lugnt säga att Ben Folds är Joe Jacksons suveräna arvtagare. Få kan spela pianorock med klassisk new wave såsom Ben Folds. Hans nya makalösa platta heter ”Stems And Seeds” Jag vill påstå att det är hans bästa hittills. Jag lyssnade genom hans produktion ganska så nyligen. Bästa låten är hans samarbete med Regina Spektor på låten ”You Don’t Now Me” som fårmig att smälta. Den låten är vårens bästa.