Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro

Red Hot Chili Peppers — Freaky Styley

Red Hot Chili Peppers — Freaky Styley.Denna skiva med Red Hot Chili Peppers var den första jag köpte efter ett tips från en väninna med ovanlig god smak. Jag hade aldrig hört talas om bandet. Men nu blev jag varse den mest funkiga platta som kom ut 1985. Jag var en tjugoårig musik/kulturälskare med bred bekantskap. Mina tillfälliga flickvänner delade inte alltid min passion för mina intressen. Men jag älskade de funkiga riffen från Fleas gitarr. Det är en svängig, gungande skiva med funkbasen intakt. Det var för övrigt den mest funkiga vita band som behärskade varje liten svar musikalisk liten ton som existerade. Och skulle det finnas något att lära sig - då lärde sig bandet det helt enkelt. Det roliga var att George Clinton i egen hög person stod som extra producent. Huvudproducenten var Andrew Gill – min hjälte från engelska punkfunkarna Gang Of Four. Det tänkte jag inte på då när albumet kom ut. Utan det noterade jag mycket senare. Men att James Browns finaste medmusikanter, Fred Wesley och Maceo Parker spelade med noterade jag med stor glädje.

Vilken skönt sväng bandet fick ihop det och vilket otroligt bra album, det blev av allting efter inspelningarna. Det visade mig som lyssnare att den amerikanska undergroundscenen var min ständiga livräddning när hårband såsom Posion och Europe förstörde mitt 80-tal.

Ett litet ps är att jag kan lät kan jämföra detta album med till exempel Sly & The Family Stones bästa album från slutet av 60-talet och början av 70-talet. Jag lyssnade ganska så nyligen igenom deras låtskatt. Herre min skapare, vilken funkig soul med psykedeliska rocken som tillsats det Sly Stone kunde få till det. Mums.