Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Korta bokanmälningar II

Klicka på länken för att komma till bokanmälningen.

Jean Echenoz | Péter Nádas | Iain Pears | Vladimir Nabokov | Jakob Staberg | Heliga Birgitta | Ole Söderström | Magnus Persson | Tomas Forser

Jean Echenoz Index

Jean Echenoz fina bok Jag går (Fischer & Co 2001) är en spännande tragisk manlig bok om att återupptäcka sig själv. Ferrer lämnar sin fru och tappar sina köpare av konst. Ett nytt liv uppenbarar sig efter han fått nys om en fastfrusen båt i Norra ishavet med inuitisk konst. En långsam förvandling som blir både inre och yttre transformationer i Ferrers sätt att leva. Boken är minst lika bra och intressant som Vinddrivet vågspel 1993. En smart, smått filosofisk bok.

Péter Nádas Index

Péter Nádas stora roman Minnesanteckningarnas bok (Bonniers 1994 på svenska) är del av just den europeiska litterära traditionen jag verkligen älskar. Jag har alltid känt mig stolt över den fantastiska litteraturskatt Europa som kontinent frambringar konsekvent hela tiden. Péter Nádas 840 sidor roman ger 1900-talets världsbild en humanistisk framtoning.

En bok som vibrerar med sparsmakade diskussioner över tiden som varit och tiden som är vår framtida öde. Flera historier utspelar sig på flera plan. En av de senaste 20 årens viktigaste roman. Vars särmärke är förklaringen till hur det var att leva i kommunismens påtagliga ständiga närvaro.

Iain Pears Index

Jag älskar fantasifullt konstruerade romanbyggen som hela tiden utmanar min intelligens. Iain Pears roman Drömmen om Scipio (Brombergs 2002) är minst lika skickligt i historien som hans kriminalroman Den fjärde sanningen som utspelar sig på 1600-talet. Då var det filosofi och 1600-talets världsbild som var viktig som bakgrund till mordet. I hans senaste roman är det tre berättelser som flätas in i varandra. En bra metaroman som går över tre plan i olika århundraden. Styvt gjort.

Vladimir Nabokov Index

Det gläder mig att man kommer ut med översättningar av Vladimir Nabokovs romaner. Det finns många fler än Lolita så att säga. Caj Lundgren översätter Nabokovs Blek låga som handlar om en fiktiv diktare John Shades 999 raders ofullbordade dikt som hans kommentator Charles Kinbote fastställer. Blek låga är egentligen ett experiment som blandar identiter. Vem skriver egentligen vad i boken. En fascinerande bok. (Bonniers 2002)

Jakob Staberg Index

Litteraturvetaren Jakob Staberg undersöker C.J. Love Almqvists yngre författarskap inom den romantiska traditionen. Avhandlingen Att skapa en ny man, Almqvist och Mannasamfundet 1816–1824 (Symposion 2002) Det handlar om mansbilden som odlades i dessa herrförbund där Geijers Götiska förbund och Atterboms Auroraförbund blev kända kortlivade försök att framodla nordisk och romantisk politisk tilltro. En tidsstudie utifrån dagens filosofiska begreppsapparatur.

Heliga Birgitta Index

Inför firande av Heliga Birgitta finns Sven Stolpes bok i nyutgåva i pocket och Birger Berghs vackra Heliga Birgitta (Åttabarnsmor och profet) Historisk Media 2002 som går att läsa med stor glädje.

Ole Söderström Index

Fina poeten Ole Söderström avled för ett år sedan i mars 2002. Hans sista diktsamling som först fick titeln Dikter om olika tystnader, fick senare titeln Den genomskinlige besökaren. Horace Engdahl fick gå ifrån akademien och slutföra Ole Söderströms diktverk. Själv läste jag i mitten av 80-talet hans romaner. För en del år sedan fick jag en känsla att vilja skriva en essä över hans vackra själsliga livsverk. Men det kommer kanske ett sådant ögonblick. Norstedts gav ut boken 2002.

Magnus Persson Index

Till sist så skriver vi lite grann om populärkulturen och då är en bra utgångspunkt att börja med att läsa Magnus Perssons avhandling Kampen om högt och lågt Symposion 2002 Genom att läsa postmoderna teori och studera Peter Hoeg, Jan Kjaerstad och Kerstin Ekman förlöser han deras samtida författarskap med att belysa dess förhållande till masskulturen. Mera om detta ämne i andra artiklar i Blaskan.

Tomas Forser Index

Det är inte varje dag man läser en bok som enbart inriktar sig på den svenska kritikens historiska och betydelsefullhet för romanens position.

Tomas Forsers bok Kritik av kritiken (Anthropos 2002) är en betydelsefull genomgång och dessutom en bra översikt över den forskning som alltför sällan kommer fram i dagsljuset. Frågan har alltid varit om kritikern skall vara smakdomare eller vägledare inom litteraturen, baserad på väl kvalitetsgrundande omdömen. Själv föredrar jag den subjektiva bedömaren som är en egen röst i pressen. Som jag försöker i vara i Blaskan.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2003

Gäst-
skribenter

Tensta Konsthall — The Promised Land (av Thommy Sjöberg)


Kriget i Irak (av Berra)

Filmfestival

Kortfilmsfestival — Silverfisken

Norman Mailer

Norman Mailer 80 år

Irak

USA & Irak

Mer om USA & Irak

Mänskliga sköldar

Till sist om Irak

Satir

”Vad Pernilla Wahlgren gör för att förhindra kriget i Irak”

”Vad Dr. Phil gör för att förhindra kriget i Irak”

Politik

Dr. Indie kommenterar

Nyhetslänkar

Armén

Andreas Malm — Bulldozers mot ett folk

Kapitalets narrar

Kåserier

Mumin

Jane Austen

Om att vårda arbetarrörelsens arv

Konst

Jakobsbergs Konsthall — Bo Söderström

Konstgalleri Ahner

Böcker

Korta bokanmälningar II

Gotisk skräck

Matthew G. Lewis — Munken

E.T.A. Hoffman — Djävulselixiret

Alexandre Dumas d.ä. — Varulven

H.G. Wells — Doktor Moreaus ö

Mary Wollstonecraft Shelley — Frankenstein

Engelsk romantik

Populärkultur

Fantasy-
litteraturens framgång i Sverige

Tidskrifter

TV-serier

Deckare

Lite kort om en fantasyförfattare

En liten essä om populärkultur

Filosofiska science fictionförfattare

Psykologisk sf

Once Upon a Time the Super Heroes

Time Machine

Skräckfilmer på video

Tolkien (av Richard Becker)

Musik

Billy Corgan

Ed Harcourt

Evergrey — Recreation Day

Fischerspooner — #1

Musikkrönika III

Musikrecensioner

Musiktidskrifter

Nick Cave

Filmer

Reportage

Marknadsekonomiska nyhetsbrevet — Stockletters